Berit har minskat sin ångest

Under 1981 blev jag utbränd för första gången. I 1983 fick jag tinnitus på vänster öra. Under 1983 / 1984 slängde jag alla mediciner, både antidepressiva medikament och sömnmedel. Jag har inte använt antidepressiva efter det.

Under 1985 fick jag ett obehagligt tryck i huvudet, något som har hållit i sig. Under början på 90-talet fick jag skelett- och muskelsmärto. Under våren 1996 slutade jag arbeta och blev efter en tid förtidspensionerad.

Berit har tränat Zhineng Qigong sedan 1998Jag gick min första helgkurs i april 1998. Under hösten 1998 började jag delta på gemensamma gruppträningar varje vecka och tränade lite mera sporadiskt hemma. Från och med sommaren 1999 har jag tränat mera hemma också. Under perioder tränade jag varje dag, andra perioder lite mindre men ändå flera gånger i veckan. Under de senaste åren har jag tränat varje dag. Jag använder mig av alla de övningar som jag lärt mig på de olika kurserna.

Jag använder Zhineng Qigong som en energipump. Detta var något av det första jag upptäckte med träningen. Energinivån höjs omedelbart och obehagliga spänningar blir mindre besvärliga.

Ett konkret exempel på hur jag kan använda träningen: jag vaknade tidigt blöt av svett efter orolig sömn. Jag hade ångest och huvudvärk. Det fanns ingen mening med att ligga kvar så jag gick upp. Efter ett tag började jag träna till en CD. Efter att jag slutfört träningen lade jag mig igen och somnade faktiskt. Senare under dagen kom ångesten tillbaka som en klo i magen. Jag beslutade mig för att träna Qigong igen och direkt efter att jag hade fattat beslutet försvann klon i magen och ångesten försvann. Jag genomförde träningen.

Utan min dagliga följeslagare som träningen har blivit vore min livskvalitet mycket sämre. För alla situationer finns det en eller annan Zhineng Qigong-övning som kan stärka mig, balansera mig och öka min energinivå. Det är som en genial verktygslåda som är lätt att ta med sig.

Berit Gjørtz