Magdalenas livsstil förbättrades

När jag började med Qigong, för flera år sedan, förstod jag egentligen aldrig hur dålig jag var. Jag var en orkeslös socialsekreterare, som endast hade energi över till det jag var tvungen till och som räknade dagarna fram till semestern eller lediga helger. Min energinivå var i princip obefintlig och min högsta önskan var att bara få sova.

Magdalena orkade välja rätt efter sin första sommarkurs Jag gick min första grundkurs 1997 men började inte träna aktivt och mer målmedvetet förrän årsskiftet 1999/2000. Förståelsen har successivt kommit efter det jag gått min första sommarkurs. Ett tydligt resultat efter första sommarkursen var att jag visste vad som var rätt för mig, jag gjorde helt enkelt "rätt" val utan att tänka på det. Jag träffade min nuvarande sambo (han har också kommit att bli en Qigongutövare) men jag skulle inte ha förstått att han var rätt man för mig om jag inte hade känt mig själv bättre. Jag har levt i ett flertal kortare och längre relationer som inte varit roliga. Efter många slitiga separationer vågade jag inte ge mig in i en ny relation. Nu var jag tryggare, mer rofylld och intresserad igen av att dela mitt liv med en annan människa.

Jag började även förändra kosten och äta sådant som var bra för min kropp. Min kroppskänsla ökade, tidigare tyckte jag inte att min kropp dög och att det var fel på höfter och mage som fanns där bara för att de skulle bantas bort. Idag tycker jag om min kropp, den har blivit stark och smidig och jag har en betydligt "snällare" och accepterande inställning till mina fysiska attribut.

Min livsstil förändrades utan att jag behövde göra några ställningstaganden som var jobbiga, det blev successivt mer och mer så att jag började leva på det sätt som var riktigt för mig. Jag började lyssna till mig själv och vad jag ville och skippade sena utekvällar med partajande, som ändå inte ledde till något kreativt i längden och som jag egentligen för längesedan hade tröttnat på. Jag behövde inte fundera på vad som var rätt eller inte, det bara kom som ett resultat.

När jag började träna hade jag ingen aning om att Qigongen skulle påverka mig på så många olika sätt. Jag var antagligen i för dåligt skick för att orka förstå och kunna ta till mig Qigongens möjligheter. När jag tittar i backspegeln och ser på mig själv som den jag är idag och den person jag var innan jag aktivt började träna, är det mycket stor skillnad. Förändringarna är många rent fysikt och psykiskt. Fysiskt har mina ben och knän blivit raka och jag kan stå helt rakt upprätt med fötterna ihop, vilket jag inte kunde trots att jag tidigare varit en Friskis och Svettis fantast i många år. Jag hade även en obotlig enormt stor svank som idag är helt borta. Mitt sinnelag är annorlunda, jag kan planera långt fram för jag vet att orken och lusten håller. Min inställning till svåra saker och problem är annorlunda och jag är mycket säkrare och tryggare som människa. I mitt arbete som många gånger präglas av svåra beslut är jag mycket tydligare och lugnare vid klientbesök och i svåra möten.

Vägen har inte varit spikrak, det har varit en process och det är fortfarande ett pågående arbete, men ett ganska roligt sådant eftersom jag är nyfiken på i vilken utsträckning jag har möjlighet att utveckla mig själv och mina kvaliteter.

Magdalena Magnusson

34 år