Olof har blivit lugn och avslappnad inför konserten

Jag heter Olof Nilsson och är 23 år. Sedan ett år studerar jag piano på musikhögskolan i Göteborg. Sedan jag började träna Zhineng Qigong har jag blivit mycket lugnare och mer avslappnad när jag spelar.

Tidigare när jag haft konsert har jag ibland spänt mig så mycket att jag fått spasmer i benen, dragit upp axlarna nästan till öronen och spänt käken till bristningsgränsen. Detta är ju ingen idealisk kroppshållning om man vill vara fri i sitt musicerande, särskilt inte om man tänkt ha det som sitt yrke. När jag blev medveten om mitt problem prövade jag olika avslappningsband och de fungerade väl bra när jag låg i sängen. Men det här att vara avslappnad samtidigt som man utför någon fysisk aktivitet var fortfarande olöst.

Olof är lugnare och har fått mycket bättre finmotorik Via en kompis fick jag reda på Zhineng Qigong och gick två helgkurser och tränade i grupp en gång i veckan. Efter sju månaders träning inklusive en sommarkurs är jag mycket lugnare när jag spelar. Spasmer i benen och spänd käke tillhör det förgångna. När jag spelade piano för första gången på en vecka känns det som att jag nu, efter sommarkursen, har fått helt nya fingrar. Finmotoriken är mycket bättre och för första gången kan jag spela utan att behöva utkämpa en kamp mot pianot vilket har varit min upplevelse tidigare. Jag har också förstått att om jag kan träna bort mina mentala spärrar, som blockerar min förmåga kan jag utvecklas hur mycket som helst och det känns fantastiskt.

Jag har också nästan helt blivit av med muskelvärk i vänstra vaden som jag haft sedan ca fem år tillbaka. När problemet framträdde första gången besökte jag diverse läkare och sjukgymnaster som gav mig behandling utan resultat. I och med att smärtan inte gjorde sig gällande så särskilt ofta utom när jag stod upp länge, glömde jag mer eller mindre bort mitt besvär. Men ibland kom smärtan och då gjorde det rejält ont. På sommarkursen har jag stått upp i timmar utan att känna någon smärta.

Jag kommer att fortsätta att träna Zhineng Qigong så mycket jag bara kan, inte bara för att utvecklas på mitt instrument, utan även för att leva ett friskt och lyckligt liv.

Olof Nilsson