Jeanettes rygg har blivit bättre

Jag började känna av mina ryggproblem redan i gymnasiet. Jag har alltid haft problem med dålig hållning och stor svank. Först för några år sedan fick jag veta att mina problem är medfödda. Förutom skolios, har jag olika stora höfter och för rak ryggrad i nacken och korsryggen, vilket leder till att hela den normala svankböjen kommer mellan två kotor nere i ryggen och placerar mig i riskgruppen för diskbråck.

Problemen blev gradvis värre och har sedan länge varit en stor del av min vardag. Jag vande mig vid att leva med smärta. Jag har gått till ett otal fysioterapeuter och fått en massa olika behandlingar och träningsprogram. Ibland har det blivit litet bättre, men det har alltid kommit tillbaka igen. Mot slutet av mina universitetsstudier blev det mycket värre. Mina spänningar i ryggen spred sig ner till armarna och jag fick inflammationer i händerna, samtidigt som jag pressade mig själv väldigt hårt. Det slutade med att jag var ett vrak, både fysiskt och mentalt. Jag grät på morgnarna när jag skulle stiga upp och jag grät på kvällarna när jag skulle gå och lägga mig.

Jeanettes syster och mamma hade tränat Qigong tidigare Min dåliga rygg har styrt mitt liv. En stor del av min inkomst har gått till behandlingar bara för att hålla mig i sådant skick att jag kan arbeta. Jag har inte klarat av att resa längre sträckor, så varje gång vi har planerat en resa har jag blivit tvungen att avväga om den smärta resan medför verkligen är värt det. Jag var 26 när min kiropraktor sade att om jag fortsätter på samma väg kommer jag att bli tvungen att gå i förtidspension. Ergoterapeuten på jobbet tyckte att vi kunde fundera på rehabilitering ifall jag blev litet bättre i ryggen t.ex. med hjälp av fysioterapi.

På våren år 2000 läste jag i tidningen att det skulle ordnas en ZhinengQigong-kurs i Åbo. Både min syster och min mamma hade gått kurser för European Zhineng Qigong Center tidigare och varit väldigt positiva. Jag upplevde själv att jag var väldigt stressad då, och hade hört att Qigong ska vara en bra avstressningsmetod. Jag trodde nog inte att det skulle hjälpa fysiskt.

Den första kursen var jättejobbig. Jag hade ont överallt, men efteråt kändes livet litet lättare. Jag minns speciellt att jag på lördagen efter den första kursdagen sov mycket bättre än jag hade gjort på väldigt länge, och det motiverade mig till att träna och att fortsätta att gå på kurser.

Resultaten kom sedan gradvis. Jag kan inte säga exakt när jag kom över min "depression", eftersom jag inte riktigt förstod hur illa det hade varit förrän efteråt. Numera ser jag det glada i livet och det ledsna trycker inte ner mig längre.

Redan efter den första kursen slutade jag bli förkyld. Min mamma brukade alltid skämta om att jag brukar springa efter alla sjukdomar som går, men numera springer jag tydligen åt andra hållet.

Ryggen blir bättre hela tiden. Jag träffade en vän som har flyttat ifrån stan och som jag inte träffar så ofta numera. Hon frågade mig vad jag har gjort eftersom jag ser så mycket rakare och friskare ut. När hon fick veta vilken orsaken var, anmälde hon sig till nästa grundkurs.

Sommaren 2003 var jag på min första sommarkurs och när jag i augusti gick till min massör efter sommaruppehållet kunde han inte tro att jag var samma person. Normalt brukar jag vara väldigt dålig i ryggen efter semestern, men den här gången var jag bättre. Jag tränar varje dag och går numera på massage bara varannan vecka, istället för varje vecka som jag har gått de senaste 6 åren.

Numera mår jag alltså mycket bättre. Jag är mera balanserad och lugn, vilket påverkar både mitt arbete och min fritid. De kriser som oundvikligen dyker upp i livet får inte längre ner mig på knä. Min man och jag kan resa på långa bilsemestrar tillsammans utan att jag får ont. Under sommarkursen släppte en kramp i mina händer som tidigare gjort att mina tummar "spretade" och som jag hade levt med i flera år. Numera kan jag jobba åtta timmar med dator på jobbet och fortfarande ha kraft kvar i händerna till att t.ex. brodera korsstygn eller spela piano.

Jeanette Heidenberg