Ellen tränar Zhineng Qigong för nacke och rygg

Jag började träna Qigong av två anledningar: Dels var jag nyfiken på vad det var och dels - vilket var viktigare - ville jag försöka få hjälp med mina problem med rygg och nacke.

Ellen var skeptisk i början. När jag började träna med European Zhineng Qigong Center våren –98 var jag hos kiropraktor i stort sett varje vecka för att få hjälp och jag hade konstant ont. Ingenting tycktes hjälpa och jag började bli rejält uppgiven. Jag minns att jag inte var särskilt hoppfull när jag gick den där första helgkursen, speciellt inte efter att man visat hur övningen såg ut! Skulle det verkligen kunna hjälpa någon att stå så där och vifta lite med armarna och böja sig mot golvet? Jag var klart skeptisk.

Efter avslutad kurs kände jag ändå att något hade hänt och att axlarna var en aning mer avslappnade än vanligt. Ingen jättestor förändring men något hade ändå hänt! Bestämde mig, logiker som jag är, att träna en stund varje dag i sex veckor och sedan utvärdera det hela. Det kändes bra. Efter några månader kom jag igång med gemensamma träningar och märkte en tydlig förändring. Jag fortsatte.

European Zhineng Qigong Centers Sommarkurs –99 bevisade för mig att detta inte bara är någon liten mjukisgymnastik som hjälper kroppen utan att det är en träning för psyket och hela människan. Jag fick en ordentlig skjuts framåt och uppåt för både kropp och själ. Sommarkurserna är en fantastisk händelse som jag har fortsatt att delta i varje sommar sedan dess.

Vägen har inte varit spikrak. Den har många gånger varit jobbig, men vilka resultat jag har fått! Jag har sällan smärta i varken nacke eller rygg. Jag känner fortfarande av det, men antal besök hos kiropraktor är nere på ungefär fyra – fem stycken om året, jämfört med mina ca 40 när jag mådde som sämst. Jag planerar inte längre mitt liv efter vad ryggen säger. Det behöver jag inte. Många andra saker har jag fått på köpet. Bra kroppshållning, ett bättre sätt att hantera stress, magen fungerar bättre (matallergi), betydligt mjukare i kroppen, många nya vänner och mycket mer.

Zhineng Qigong har blivit ett dagligt och mycket positivt inslag i mitt liv. Viktigt att nämna är att man inte behöver vara sjuk för att träna qigong. Är du redan frisk, se till att du fortsätter att vara det. Ge dig själv samma chans som jag gjorde! Det har förändrat mitt liv på många plan, både fysiskt och psykiskt.

Ellen Ekelund

29 år