Kickis oväntade resultat

Kicki var beredd att prova allt För några år sedan var jag mitt uppe i en sådan där period i livet när det är kaos på alla fronter. Här och där såg jag annonser om en Zhineng Qigongkurs i Växjö. Jag bestämde mig för att livet inte kunde bli sämre av att prova. Någon jag pratade med sa att Zhineng Qigong kunde vara väldigt bra för muskelsmärtor. Jag hade haft en ettrig muskelinflammation i axeln i ett halvår – så kallad musarm - som chiropraktorer, sjukgymnaster, naprapater och en läkare med tredagarsutbildning i akupunktur med liv och lust hade gett sig på utan varaktigt resultat. Jag var beredd att prova allt och de som har haft riktigt ont länge vet precis vad jag menar.

Jag infann jag mig på föreläsningen och hörde Su Dongyue prata om Zhineng Qigong. Han berättade om vilka resultat människor på olika platser uppnått genom att träna, det lät nästan för bra, men vad Zhineng Qigong egentligen var sa han inte så mycket om. Mr Su ville att vi skulle prova själva. Det var svårt att följa med i det han sa, men inte i övningen. När vi satt där och provade på så kändes det som att stiga upp då man ska med flyget på semester. En riktig energikick! Jag gick hela kvällen och tränade på de enkla rörelser han lärt oss. Plötsligt var det inte alls svårt att förstå vad det hela handlade om.

Helgkursen var plågsam men skön. Ungefär som när man tränar och har fått rejält med mjölksyra. Tiden bara försvann. Rent fysiskt var det som workout i slowmotion. Kändes förvånansvärt jobbigt. Ibland var det som tyngder höll emot när man gjorde vissa rörelser. Till min stora förvåning hade nästan alla smärtor i axeln försvunnit efter första helgkursen. Och jag kände mig glad och lugn.

Jag fortsatte att träna, det är det som är grejen. Lite svårt var det att komma ihåg alla rörelser. Tja. Träningen förde med sig flera överraskningar än att det onda i axeln försvann. Jag hade tio år tidigare fått veta av min gynekolog att jag inte kunde få barn. Efter en operation hade ärrbildning i äggledarna gjort att det var rejält stopp så att säga. Och tro mig, jag hade testat läkarnas diagnos grundligt. Nu brydde jag mig inte så mycket om det, hade inte planerat barn i mitt liv ändå. Jag kunde förstås ha genomgått en ny operation för att öppna upp sammansvetsningarna eller vad det hette, eller, eller... Det kändes inte så viktigt vid den tiden i livet. Men efter ett halvår med någorlunda regelbunden Zhineng Qigongträning fann jag att jag var med barn i fjärde månaden. En riktig chock som visade sig bli en glad överraskning.

Det går kanske inte att bevisa att Zhineng Qigong var orsaken till min oväntade graviditet... men själv är jag övertygad. Att få barn är en intensiv sak och första året efteråt inte minst. Zhineng Qigongträningen låg nere. Tills jag insåg hur mycket jag saknade den där extra energikicken i mitt liv och började igen. Ska jag vara ärlig hade jag också suttit så många timmar framför datorn och jobbat att jag hade fått ont i andra armen. Smärta är en drivande faktor i att få tummen ur. Efter en ny träningshelg försvann smärtorna helt. Min naprapat undrade vad jag hade gjort. Hon hade velat sjukskriva mig tre månader och nu fanns inga symptom kvar alls. "Det är omöjligt, sa hon. Vad har du gjort...?" Zhineng Qigong sa jag. Fortsätt med det sa hon.

Som resultat av att vara överstressad mamma, med heltidsjobb på två fronter, är det lätt att stressa upp sig och bli lite "vidbränd". Man börjar glömma saker, blir irriterad och arg... Till min förvåning har minnet blivit bättre och jag har blivit lugnare. Mitt liv fungerar bättre efter ett par månader med Zhineng Qigong. Den här gången tänker jag fortsätta att träna! Tack till Mr Su, Ika, lärarna från European Zhineng Qigong Center och ni andra som inte ger upp, utan fortsätter oförtrutet att entusiasmera och smärtlindra. Det är den bästa hjälp till självhjälp jag någonsin provat. Helt KRAV-enlig utan kemikalier, möjligen något beroendeframkallande.

Till dig som tycker detta låter för bra. Det tycker jag också när jag tänker på det. Men prova först och tänk sedan.

Kicki Farbäck

37 år