Håkans personliga seger

Håkan fick oväntade resultat av Zhineng Qigong Jag började träna Zhineng Qigong för att jag hade ont i ryggen. Ryggbesvären fick jag efter att ha snedbelastat ryggen vilket gjorde att en disk blev skadad och att ischiasnerven kom i kläm. Det gjorde ont i ländryggen och höften, jag fick ilningar av smärta ner i vänsterbenet och foten och musklerna i ryggslutet blev stela och överansträngda. Jag provade att gå till kiropraktor och naprapat men deras behandling höll endast några dagar sedan kom stelheten och problemen tillbaka igen.

Fick tipset om Zhineng Qigong och tyckte idén med att man tränar sig själv var tilltalande. Förbättringen kom när jag började träna Zhineng Qigong. Under träningen så böjer man och vrider kroppen så att ryggen får träning och musklerna slappnar av. Jag tränade kontinuerligt hemma och märkte snart att jag blev bättre – jag blev smidigare i ryggen och smärtorna avtog efter hand. Successivt blev stelheten och ilningarna i benet mindre påtagliga och till slut försvann de helt. Nu kan jag idrotta som vanligt utan att få ont i ryggen och det är en väldigt skön känsla.

Jag började träna på grund av ryggproblem men jag blev också lugnare. Jag har alltid haft svårt att tala inför folk; när uppmärksamheten riktades mot mig så blev jag väldigt nervös - hjärtat rusade, jag blev högröd i ansiktet och hjärnan blockerades – jag blev helt handlings-förlamad och visste inte vad jag skulle säga, ville bara därifrån. Efterhand som jag tränade Zhineng Qigong märkte jag att jag reagerade annorlunda i situationer som tidigare varit svåra. Jag blev lugnare och självförtroendet ökade successivt, det blev lättare att hantera situationer där uppmärksamheten riktades på mig. I sådana situationer blev jag väldigt glad och inspirerad att fortsätta träna Zhineng Qigong.

Idag känner jag mig mycket lugnare och får inte panikångest när jag vet att jag skall presentera mig och berätta något inför en grupp människor. Jag får inte hjärtklappning eller tryck över bröstet utan kan koncentrera mig på vad jag säger istället för att tycka illa om mig själv för att jag är illröd i ansiktet. På Sommarkurserna i somras tog jag tillfället i akt och sjöng inför 100 personer. Det var en väldigt häftig kick att stå där framme och ha kul istället för att få panik, en personlig seger.

Håkan Svensson

30 år