Hanne håller sig smärtfri trots reumatism

Hanne Dahlin berättar på näst sista dagen av Sommarkursens steg ett att hon fått en viktig förbättring under kursen. Hon tar av sig strumpan och vickar glatt med tårna. Före Sommarkursen hade hon inte på länge kunnat böja tårna på höger fot. Nu kan hon böja alla tår med lätthet, utom en som fortfarande är lite stel. "Höger stortå kunde jag inte röra alls på grund av artros. Nu går det fint. Stortån är bättre än den någonsin varit förut." 

Hannes läkare hade sagt att tån inte kunde bli bättre och hade erbjudit operation. Förutom tårna kan hon också böja knäna mycket djupare än tidigare. Hon visar hur lite hon kunde böja knäna tidigare. Nu kan hon böja dem dubbelt så mycket; en skillnad som kommit successivt det senaste året. "Det betyder väldigt mycket att kunna använda lederna och det påverkar kraften i benen."

Sjuk, men frisk

Stelheten i knän och tår beror på reumatism. Hon fick diagnosen 2014 och läkarna bedömde att den utvecklats under 10-15 år. "Röntgen och MR visade förändringar och läkarna var lite förvånade över hur jag kunde ha så lite ont och god funktion i vardagen." Hanne själv är säker på att det är tack vare qigong-träningen som hon bevarat så mycket funktion.

"Jag började träna qigong 2005 på uppmaning av min fysioterapeut som jag gick till för att jag ofta fick inflammationer i leder och senfästen. Efter att jag börjat träna fick jag fortfarande inflammationer men blev frisk mycket fortare. Jag jobbar nu 80 procent."

Minskad ljudkänslighet

En annan förbättring Hanne är glad för är att hennes ljudkänslighet blivit mindre under Sommarkursen. I vanliga fall använder hon öronproppar i sociala sammanhang och även i sitt eget hem har hon ofta öronpropp i ena örat. Under kursen har hon inte behövt öronproppar i matsalen och har kunnat sova i sovsal, vilket hon alltid undvikit tidigare. "Det var noll problem här. Bara under natten har jag använt öronproppar."

Förutom hjälp med den fysiska funktionen har Hanne upplevt att hon fått mycket goda resultat på flera plan; i jobbet, i nära relationer och som förälder.

Högre kvalitet i arbetslivet

"Väldigt viktigt är att jag kan utföra mitt jobb med bättre kvalitet. Som psykolog är det av stort värde att jag blivit mycket bättre på att tänka klart i situationer med mycket emotionell turbulens. Även om det är mycket emotionellt omkring mej blir jag i mindre grad smittad av det utan jag kan bevara lugnet."

Hanne tror att alla anställda inom vården skulle ha stor nytta av att träna qigong, dels för att kunna ge bättre omvårdnad och dels för att förbättra den egna hälsan.

Viktigast: den mentala förändringen

För egen del är hon väldigt glad över de fysiska resultaten men högst värdesätter hon ändå den mentala förändringen. Och den tog inte lång tid utan kom direkt efter första helgkursen hon deltog i.

"Det viktigaste som hänt sedan jag började träna qigong var att det blev tyst i huvudet. Allt möjligt brusade runt i huvudet innan; tankar, minnesfragment, skvaller, skräp. Det var aldrig lugnt. Men efter första dagens träning gick jag ut och det var tyst; en go´ tystnad. Det var enklare att vara här och nu."

Hanne Dahlin