Med qigong lyckades Lotta-Karin tillfriskna från år av värk, sjukdom och kraftlöshet

Den 12 maj 2012 började jag träna Zhineng Qigong. När jag började träna var jag sjuk, hade ständig värk och var kraftlös. Jag hade inte kunnat arbeta sedan våren 2000. Det var en livslång och mycket stark längtan efter att kunna sjunga som tog mig till Zhineng Qigong.

Våren 2012 hittade jag en poster med ett erbjudande om en kurs i röstnärvaro i väntrummet hos min kraniosakralterapeut. Kursen skulle sträcka sig över 21 dagar och träningen i Zhineng Qigong var en viktig del av kursen. Jag anmälde mig, kursen började, och det började hända saker! Det första jag la märkte till var att hopp, glädje och humor började sippra in i mitt liv igen. Det gav mig kraft och vilja att hålla fast vid träningen.

Under de fem år jag nu har tränat Zhineng Qigong har jag fått mycket stora förbättringar på min hälsa och idag är jag fri från stora delar av den värk som plågade mig. Det är fantastiskt! 

Lotta Karin På alla dessa områden har min hälsa förbättrats:

Skador och smärta i fötterna

Som barn skadades mina fötter. Skadorna gav en ständig värk i fötterna. Idag har jag sällan ont i mina fötter, och känner aldrig av den intensiva smärta som jag hade tidigare. Fötterna ser också annorlunda ut. De är avslappnade och jag har ett mellanrum mellan tårna. Det är som jag fått tillbaka mina ”barnfötter”. Min balans har också blivit bättre. Kanske för att jag idag helt enkelt står stadigare på mina fötter.

Whiplashskada

I slutet av 80-talet var jag med om en spårvagnsolycka. Jag fick en whiplashskada. Skadan medförde värk i huvud och nacke och ibland hade jag svårt att läsa. Ögonen fungerade inte som förut. Små saker som att lyfta armarna över huvudet eller att hålla min son i handen kunde utlösa värken. Jag fick också svårt att sitta. Idag har jag bara kvar en bråkdel av ovanstående besvär.

Tinnitus

Tidigare besvärades jag av tinnitus. Det mesta av tinnitusbesvären försvann snart efter det jag började träna. Idag återstår bara ett svagt brus.

ME

Hösten 1999 fick jag en virusinfektion med värk i muskler och leder. Efter en vecka försvann febern men värken blev kvar, min energi var mycket låg och jag hade ofta influensaliknande symptom. Våren 2000 kunde jag inte längre arbeta. Det var en stor sorg. Efter flera år av utredningar, sjukhusvistelser, sjukgymnastik och hjälp via ett smärtteam fick jag diagnosen ME, kroniskt trötthetssyndrom. Idag, augusti 2017, är det mesta av värken ett minne blott. Jag har kraft, energi och lust till livet.

IBS

Sedan jag var barn har jag haft problem med magsmärtor och problem med matsmältningen. Jag hade också svårt att tåla viss mat. Efter en magoperation förvärrades mina problem kraftigt. Jag hade ständiga smärtor och diarréer och tappade i vikt. Under en sjukhusvistelse fick jag testa en diet där jag uteslöt viss mat. Detta gav en förbättring men jag hade fortfarande ofta ont i magen. Idag har jag sällan ont i magen och kan också äta mer av sådant som jag tidigare inte tålde.

Gamnacke

Med åren hade jag fått gamnacke. När jag tränat Zhineng Qigong ett år påpekade min sjukgymnast att min gamnacke försvunnit. Min sjukgymnast och jag såg hur jag successivt blev bättre och vi beslutade att jag skulle lägga fokus och energi på qigongträningen som gav så bra resultat. Jag avslutade sjukgymnastiken.

Fler positiva resultat:

Lättare att andas, sjunger bättre och med glädje!

Parallellt med qigongträningen har jag fortsatt med träning i röstnärvaro.
Det har gett resultat. Idag kan jag med lust och lätthet sjunga för mitt lilla barnbarn! Det är en stor glädje.

Lättare att hantera motgångar och stora livsförändringar.

Qigongen är också idag ett verktyg som hjälper mig att hantera de motgångar jag möter i livet. Jag är lugnare och mer balanserad.

Har blivit längre

Med åldern är det ju vanligt att vi tappar i längd. När jag hade tränat i ett halvår var det dags att skaffa nytt pass. När jag skulle mäta mig upptäckte jag att jag blivit längre. Jag hade svårt att tro det och kontrollmätte flera gånger. Idag är jag alltså längre än jag var i min ungdom och har fått justera upp längden i passet.

Jag är glad och tacksam att jag hittade Zhineng Qigong och att jag har kunnat hålla fast vid träningen. En stor hjälp för mig att hålla träningen vid liv har varit att delta i de gruppträningar, helgkurser och fantastiska sommarkurser som European Zhineng Qigong arrangerar.

Lotta-Karin Klinton