Torstein har blivit lugnare och fått mer energi

En viktig orsak för mig att träna Zhineng Qigong är att det är spännande att undersöka och uppleva hur träningen bidrar till mentalt lugn, kroppslig smidighet och en höjd energinivå. Under de år jag har tränat har jag upplevt att effekterna är nyttiga i många sammanhang. Mental och kroppslig funktion och sociala relationer är i grund och botten en enhet.

I min familj har vi fått tre barn under en period av fyra år. Det är arbetsamt emellanåt. Träningen har bidragit till bättre sömn och därmed blir jag inte så sårbar när jag måste gå upp mitt i natten och ordna med barnen. Jag somnar snabbt om och känner mig ganska pigg när jag stiger upp på morgonen. När jag sover bättre behöver jag mindre sömn. Vi har också upptäckt att barnen lugnar ner sig snabbare om kvällen om vi tränar när de skall sova. Barnen tycker det är bra att vi är i rummet och vi utnyttjar tiden. Som regel sover barnen när vi har genomfört passet.

Är man sliten som småbarnsförälder är det lätt att fokusera på vad som skall göras för att få vardagen att fungera. Allt borde göras helst på en gång och barnen kommer plötsligt i andra hand. Mentalt lugn innebär bland annat att inse att man måste ta en sak i taget. Man kan inte tänka på någonting annat samtidigt. Träningen bidrar till att stressen kan hanteras bättre och en av effekterna är att man blir mer närvarande när man är tillsammans med barnen. Det blir en positiv cirkel där också barnen blir mer tillfreds.

Träningen ger bättre koncentration och energi i mitt arbete. Men det är viktigt att vara medveten om att när man fått en höjd energinivå, blir det mer som man vill hinna med. Utmaningen blir att inte flytta ambitionerna. Ökar man ambitionerna, ökar stressen och därmed förlorar man det mentala lugnet och energiöverskottet som behövs för att må bra. Man kan inte hinna med allt.

Torstein Svergja

39 år