Lyft upp qi Pisa Toscana Italien [2015-09-04]

15 personer åkte från Sverige till Toscana i Italien för att delta i den allra första grundkursen i Lyft upp qi som erbjöds i Villa Ravano, i de vackra omgivningarna strax utanför Pisa i början av september. En bra balans mellan nya och repeterande deltagare gav fina förutsättningar för alla att tillsammans hjälpa varandra att lära sig övningen och att bli bättre på den. Resultaten lät inte vänta på sig. Läs vad några av deltagarna själva säger nedan.

Toscana 2015 PatrikTräning i den stora trädgården som hör till Villa Ravano.

Kan stå på en fot i taget

”Jag har aldrig tidigare i mitt liv kommit i närheten av qigong. Bara på de här få gångerna har det blivit en förbättring i min vänstra axel. Jag har blivit näst intill smärtfri, det hände på qi-regleringen. Jag kan också stå på en fot i taget. Det har jag inte kunnat göra på länge på grund av min operation i höften. Det känns jättebra!”

Näst intill smärtfri i ryggen och rehabiliterad från utbrändhet

”Jag har snabbt blivit rehabiliterad från utbrändhet, jag är tillbaks i fullt jobb nu. Jag mår så mycket bättre, jag är gladare. Jag är glad! När jag gick första helgkursen, jag har gått tre nu, hade jag ont i mitt högra knä. Jag hade väldigt svårt att gå på det. Jag hade en minisk- och ledbandsskada. Jag är helt bra i mitt knä idag och det skedde på den kursen utan att jag ens funderade på det. På sön- dagen var jag bara smärtfri. Det var fantastiskt! Den här gången jobbar jag mycket på min hållning och på min rygg. Jag har haft väldigt ont i min rygg men idag är jag näst intill smärtfri i ryggen.”

Piggare, gladare och lugnare

”Jag har fått olika hälsoförbättringar sedan jag började träna Zhineng Qigong. Till exempel har jag inte ont i ryggen längre och jag tycker att jag är rakare. Jag är piggare, gladare och lugnare. Jag har jämnare blodtryck och blodsocker och jag har också haft tydlig påverkan på min gräspollenallergi. I synnerhet sommarkurserna har hjälpt mig med allergierna. Den här kursen har jag haft ont i olika leder, vänster handled, höger axel. Jag har haft lite svårt att koncentrera mig ibland. Jag har tänkt för mycket och jobbar på det.”

Hör, ser och mår bättre

”Jag har tränat sedan januari och vill börja med att säga att det är jättekul att vara här. Det här stället passar väldigt bra för att göra qigong! Det är som att vara med i en saga på ett slott och det är väldigt fint. Jag har fått en helt ny kropp av qigongen. Jag hade en knäskada som blev bättre på en helg och efter sommarkursen var det jättemycket som hände. Jag hade ett genetiskt fel på benen som gjorde att jag trampade inåt och fötterna var jättekonstiga men allt rätade ut sig. Jag behöver inte glasögon längre och jag hör mycket bättre. Jag hade nästan inget luktsinne förut men nu har jag det. Och så mår jag mycket bättre.”

Ryggen, nacken och halsen har rätat ut sig

”Den här kursen har jag fått förbättringar i nacken, halsen och ner i vänster arm. Det jobbar i höger öra och det drar i struphuvudet. Min luftstrupe och hals har varit lite som lutande tornet i Pisa i många år men jag känner att strukturerna i halsen rätar upp sig och flyttar sig litegrann. Ryggen har också rätat ut sig ytterligare och trots att jag jobbat oerhört mycket det senaste och därtill suttit mycket känner jag mig inte ett dugg trött. Jag är väldigt glad för dessa resultat.”

Lärare:
Patrik Rastija

Toscana 2015 440 px traningslokalVår fina träningslokal i Villa Ravano.