Höstkurs Bergen (2015-12-05)

 Kursbilde høstkurs 15WEBB

För fjärde gången hölls höstkursen i Dyrkolbotn Fjällstuga, norr om Bergen. Stugan är omgiven av fjäll och det finns ingen bebyggelse i närheten. Långt från stadens larm tränade vi och hade trivsam samvaro i fyra dagar. Här är några av resultaten som deltagarna delade med sig av:

”Jag har bara tränat tre månader och har lärt mig mycket på denna kurs. Jag har mycket bättre kontroll på rörelserna. Nu kan jag stå i över en timme, nästan i ro, vilket för mig är fantastiskt.”

”Nu fungerar mitt immunförsvar”
”Jag har cancer och började träna efter jag fick höra talas om qigong. Efter första helgkursen upptäckte jag att ett sår som inte läkt tidigare hade försvunnit. Då tänkte jag att det är möjligt. Jag mådde mycket bättre än tidigare. Jag gick sommarkursen och var efteråt ännu starkare och hade mycket mer energi. Efter en två månaders paus i cancerbehandlingen gjorde jag ett CT-test. Då blev de väldigt upprymda och glada på sjukhuset. Nu fungerar ditt immunförsvar sa de. Ett av mina mål inför denna kurs var att bli bättre i höger höft och skulderblad. Och det har jag absolut blivit.”

”Jag har blivit mjuk och rörlig, jag känner mig inte gammal”
”Jag är född före kriget. Jag har ett bra liv men efter en stressig period fick jag kristallsjuka och problem med sömnlöshet. Jag började träna qigong och det tog inte lång tid förrän jag sov som en sten. Kristallsjukan fick jag också under kontroll. Mitt knä blev dåligt men då jag deltog i sommarkursen blev knäet plötsligt bra. Jag har grön starr som också blivit bättre."

”Jag kan njuta av mat som jag inte kunnat äta på många år”
”Jag har haft matintoleranser i årtionden och har även problem med strålning och klor. Jag hade med egen mat som jag åt de första dagarna. Jag fick rådet att prova maten här men vågade knappt tänka på det. Sen åt jag ost och tomat som jag inte kunnat äta på många år. Jag har utvidgat min diet och har till och med ätit chokladkaka, två stycken! Min familj kommer nog inte att tro att jag kan äta mat som jag tidigare fått svåra allergiska reaktioner av. Jag tror att qigong har förändrat mitt liv.”

”Jag känner mig starkare mentalt och starkare i tilliten”
”Det handlar så mycket om att kunna slappna av, fokusera och våga släppa taget. Det klarar jag inte helt. Men när man en gång gjort det litegrann då är det som om du förstår; ”aha! då är det inga problem, allt blir liksom i ordning. Det är god träning att våga släppa taget lite.”

Lärare
Patrik Rastija