Sommarkurs ett Nossebro [2015-06-22]

”Det är så harmoniskt i Nossebro de veckor ni är här varje år”, sa en ortsbo till en av våra kursdeltagare när de råkade i samtal en dag. Man skulle kunna tro att ett så litet samhälle som Nossebro med ca 2000 invånare skulle påverkas annorlunda av att 150 främlingar invaderar samhället i tre veckor. Uppenbarligen påverkar vårt starka qifält inte bara oss kursdeltagare. Vårt qifält är starkt och fint, inte minst på sommarkurserna. I år var det starkare och finare än någonsin.

Många av våra elever har tränat länge och succesivt blivit starkare och skapat ett inre lugn. För dem är det en påtaglig skillnad, i flera fall dramatisk gentemot tidigare. Men det är inte bara de själva som påverkas positivt utan även deras omgivning. Det ökade lugnet märks på våra kurser, på våra 9-dagars kurser blir det extra tydligt. I år var det ett harmoniskt lugn i träningsalen, en stillhet och en ro man knappt kan tro vara möjligt med 150 personer på plats samtidigt. Alla de som kommer på sin första sommarkurs påverkas av det och blir själva lugna.

Sommarkurs steg 12015 gruppbild

Av de lärare inom Zhineng qigong som är aktiva idag är det Su Dongyue som varit med längst. Han är professionell qigonglärare och var tidigare chef för den medicinska avdelningen i Huaxia Zhineng qigong training center. Innan centret skapades i Kina var han med i den lilla grupp på ett handfull personer som tillsammans med Pang Ming spred Zhineng qigong i Kina. Efter sin tid i Kina startade han i början av 1990-talet upp vår verksamhet i Sverige, vilken han fortfarande leder. Hans långa och djupa erfarenhet och hans gong fu är den starkast bidragande orsaken till vårt qifälts styrka och kvalitet. Även alla våra elevers ansamlade ansträngningar, kärlek, önskningar och god information genom åren har bidragit till det qifält vi har idag. Qifältet är det viktigaste särdraget inom Zhineng qigong och inte sällan helt avgörande för om eleverna får bra resultat eller ej.

Det är bara på våra sommarkurser som man kan få ta del direkt av Su Dongyues undervisning. Den i kombination med all harmoni, värme och kärlek våra deltagare upplever från kursarrangörer och andra kursdeltagare, gör att så många personer väljer att delta i kurserna. Kursutvärderingen visade att 90% av deltagarna var nöjda (29%) eller mycket nöjda (61%) med kursen, och 95% uppgav att det var sannolikt (11%) eller mycket sannolikt (84%) att de skulle rekommendera oss till en släkting eller bekant.

Ångbåt på Nossan

Några kommentarer från deltagarnas kursutvärdering:

”En väldigt harmonisk erfarenhet.”

”Tusen tack för allting, jag är mycket tacksam för all vänlighet.”

”Ett bra ställe att vara på.”

”Det här har varit en kurs fylld med kärlek, ljus och mjukhet.”

”Jag gillade alla föreläsningar, det kommer jag att ha användning för i mitt dagliga liv. Ser fram emot nästa kurs.”

”Ett totalt lugn.”

”Mycket överraskande erfarenhet, positiv, om allt och alla.”

”Mycket bra kurs. Jag kan verkligen rekommendera den till andra. Jag blev avslappnad och lugn.”

”Tack för en fantastisk kurs. Vilken tur att du är här för oss.”

”Efter dom här 9 dagarna känner jag tacksamhet, kärlek och lugn.”

”Tack för en fantastisk kurs. Mina hälsoförbättringar har varit fantastiska.”

Träbro över Nossan

Nedan finns ett utdrag från deltagarnas egna muntliga berättelser efter fullgjord kurs. Vi publicerade också fyra personliga berättelser med resultat som deltagare fick under kursens gång. De berättelserna kan du läsa här:

Benen och svanken rätade ut sig

”Jag har stått och vinglat. Hela den vänstra sidan har varit trasig hela året. Så nu har jag önskat mig att vänster sida läker. Och igår så var det som att benen rätade ut sig och blev jämna. Först på armträningen när Dongyue sade att vi skulle gå in med en extra stark önskan. När jag gick ut därifrån så, helt plötsligt gick jag annorlunda. Benen var nästan raka. Jag har fortfarande någon liten obalans. Senare var det något till som hände i svanken, som slätade ut sig. Det kändes som om jag blev fem centimeter längre. Och sedan när jag kom ut och gick så var jag helt jämn i fötterna igen och det kändes som om jag var som ett urberg som promenerade. Jag fick båda fötterna i golvet igen efter att ha stått ostadigt hela kursen. Så det var en fantastisk känsla.”

Smärta i knät försvann och finger rätade ut sig

“Och hit kom jag med ett knä som inte var helt bra. Och det har inte varit helt bra, det har blivit värre och värre. Men då vi gjorde den här upp och ner rörelsen, som jag inte minns namnet på, så blev jag väldigt varm i fötterna. Och nu har jag inte ont. Jag hade också ett finger som böjer sig och låser sig och det gör väldigt ont. Och jag kunde inte räta ut det. Men nu är det inte så. Det böjde sig och låste sig flera gånger här. På söndagen låste det sig otroligt och det var omöjligt, så jag gick hit till salen och satte mig i qifältet och fingret rätade ut sig.”

Nossebro skola på natten

Känner sina fötter igen och brännskada försvann

“Det här är min första sommarkurs. Jag kom hit för att jag inte kunde lyfta upp armen. Jag kan inte lyfta den helt ännu, men det är väldigt mycket bättre. Jag har fått så mycket mer än att bara kunna röra på armen. Det var vid ett tillfälle som Dongyue Su visade hur vi ska stå, och då kunde jag känna mina fötter för första gången. Och jag stod. Och det var så otroligt skönt. Sedan brände jag mig i morse precis när vi skulle gå in i lokalen. Jag fick hett te över mig. Vi stod här och gjorde träningen och det är nästan borta. Det försvann.”

Mjukare rygg

“Jag har haft en superkurs. Har blivit väldigt mycket mjukare i ryggen och hela kroppen. Det har jobbat bra i en gammal knäskada, knäet är mycket starkare nu. Jag har haft det väldigt bra.”

Rakare rygg

“Detta är min första sommarkurs. Min rygg har blivit mycket rakare. Det har varit mitt problem. Så jag är väldigt nöjd. Tack för en väldigt fin kurs och för den fina maten.”

Knäna funkar perfekt

“Det har varit väldigt bra. Jag har haft lättare att koncentrera mig. Det händer mer i ryggen och axlarna än det gjort på tidigare kurser. Det påverkar bröstkorgen på vänster sida när det händer saker i ryggen. Mina knän funkar nästan perfekt nu efter den qigong jag gjort. Tack.”

Mera social

“Min arm är mycket bättre nu. Det här är den bästa kursen jag varit med om. Den har gett mig en fördjupning i saker som varit svårbegripliga för mig. Och den här andan; vi är alla vänner och alla är så välvilliga. Zhineng Qigong är en väldigt bra metod. Utan den skulle jag kanske inte finnas till. Det har hjälpt mig väldigt mycket mentalt. Jag har blivit mera social. Tack alla som är med och förstår vad qigongen innebär.”

Bro över Nossan

Ett större lugn

“Efter en korrigering kunde jag stå på ett helt annat sätt. Jag känner mig lugn. Jag blir mer och mer lugn med träningen. Det är ditåt allting strävar för mig. Får jag lugnet så kommer resten på något sätt.”

Ögon, öron och andning bättre

“Jag fick reumatism i höstas. Då upptäcktes att min sköldkörtel var förstorad och jag blev opererad. I mars började jag träna qigong och då minskade reumatismen i musklerna. Framförallt kände jag mig mer glad. Det gick snabbare att göra det jag planerade att göra. Jag har kämpat med armarna på kursen. Det var en tröskel att komma över men jag är jättenöjd. Öron, ögon och andning har slappnat av och vidgat sig. Jättespännande. Alla är vänliga. Det är en skön stämning här.”

Reumatisk sjukdom bättre

“Jag har fått bättre hörsel. Jag hade ont i öronen innan jag kom hit. Näsan har öppnat sig och jag känner mycket dofter. Jag har en autoimmun reumatisk sjukdom som innebär ledvärk och nedsatt funktion i njurarna. Nu är jag mycket bättre. Från att inte ha kunnat klä på mig själv till att kunna lyfta upp händerna över huvudet i övningarna. Jag är mjukare, har mer livskraft, orkar mer. Livet är på topp med qigongen, det bästa som finns.”

Mindre sliten

”När jag kom hit var jag väldigt sliten och jag har varit halvtids arbetssjukskriven på grund av min arbetssituation kring jul och problem i privatlivet. Om det som har hänt i år skulle ha hänt för 5 eller 10 år sedan hade jag nog blivit väldigt deprimerad och långt ner ”i hålet”. Jag har försökt att träna hela tiden och gått på helgkurser ibland. Jag är väldigt tacksam över att träningen har gjort att jag inte har behövt uppleva mina största rädslor. När jag kom hit var jag som sagt sliten och trodde att jag skulle kraschlanda och behöva ligga hela kursen eftersom det har varit svårt både i arbetet och i min relation, men det har varit lugnt. Efter omständigheterna har jag mått bra och jag är väldigt tacksam över hur ni har tagit emot mig. Och det gäller även min son, som är här för 7e året i råd. Det är väldigt stort för mig och jag känner en stark kärlek. Alla är stora här och jag får känna att jag själv också har en storhet. Tack för en bra kurs.”

Rhododendron

Större rörlighet

”Jag gick på kurs för första gången i januari i år. Jag har egentligen inga stora problem att komma tillrätta med, men tycker att jag har blivit stelare det senaste året. Då pratade jag med Jonny som jobbar åt samma uppdragsgivare och nämnde det här men qigong, så jag bestämde mig för att ge det en chans. Redan efter en helgkurs blev rörligheten mycket bättre. Jag hade gått hos sjukgymnast och kunde tidigare inte rätta ut benen, men när jag satte på cirkelsamtal gick det plötsligt. Så jag fortsatte träna och bestämde mig sedan för att gå på sommarkurs. Den största vinsten är stor rörlighet. Jag har blivit lugnare, gladare och sover bättre. Min fru säger att det är stor skillnad. Hon kommer nog till hösten för att följa med på kurs.”

Inte längre känslig mot laktos

”Redan på första föreläsningen så kände jag precis som många sagt att det kom ett lugn. Jag var ganska låg när jag kom hit, eller väldigt låg rättare sagt. Men det försvann liksom och dag ett så var det liksom fine. Och det finns ju massa saker som har hänt, jag är inte laktosintolerant men jag är väldigt känslig mot laktos. Så jag har inte kunnat äta glass, eller ja, om jag gjorde det så blev det lite jobbigt, då får man ju hälsa på ett speciellt rum ganska så snabbt men jag provade häromdagen att äta glass på glasskaféet här borta. Tre stycken kulor, för er som vet så är det ganska mycket, plus kaffe på det också. Och det gick bra. Det var inga problem. Jag blev väldigt förvånad och fattade det egentligen inte, så jag gjorde ett test häromdagen igen för att verifiera. Och det är så, det är borta, det är inga problem längre.”

Lärare:

Su Dongyue