Lyft upp qi Åbo [2015-04-18]

När Finland förberedde sig för riksdagsval, var vi några stycken som valde att också satsa på hälsan genom att samlas och lära oss zhineng qigongs huvudmetod Lyft upp qi. Många av deltagarna har gått kurser med oss förut och kunde dela med sig av sin erfarenhet av qigongträning med de som var nyare. Förutom att de har blivit av med olika fysiska åkommor, så kunde man berätta om ett lugnare, mera harmoniskt sinne, som resulterar i bättre livskvalitet, kreativitet och koncentration. Läs ett urval av deltagarnas egna kommentarer nedan.

Bättre koncentrationsförmåga och orkar stå

"Det är min tredje grundkurs. Alla har varit olika. Den första var tung. Då hade jag svårt att stå. Nu var ståendet inget problem och jag kunde gott ha fortsatt en dag till. Jag har njutit av kursen. Känner mig avslappnad. Min koncentrationsförmåga har blivit bättre sen jag började träna qigong."

Ryggen styr inte längre mitt liv

"Qigongen har hjälpt mig i mycket. Jag har haft svåra ryggproblem. Också om den kan vara sämre emellan är det inte längre ryggen som styr hela mitt liv. Det är en stor sak. Också när jag inte tränar aktivt känns det tryggt att veta att jag har detta redskap och att qigongen aldrig kan skada mig."

Starkare och mindre infektionskänslig

"Det har varit en bra dag. Har fått en extra kick. Att träna qigong har blivit ett sätt att leva. Kan inte vara utan. Har blivit mindre infektionskänslig. Jag känner mig starkare både kroppsligen och själsligen. Det är en bra levnadskamrat."

Blev av med migrän och har bättre koncentration och kreativitet

"Jag började träna för att jag led av kronisk migrän. Jag har tränat i 4½ år. Det har gjort mig frisk. På fredag kväll var jag ordningsvakt på skoldisko, med blinkande lampor och hög ljudvolym. Tidigare hade det varit helt omöjligt. Jag har fått väldigt mycket ut av att träna qigong. Jag hade t.ex. aldrig räknat med att den psykiska hälsan stegvis skulle bli bättre. Jag skriver på en doktorsavhandling och var redan inställd på att sluta när jag mådde som sämst. Jag har blivit bättre på att koncentrera mig. Det i kombination med avslappningen gör att idéerna kommer lättare. Qigong är till nytta på en massa olika områden."

Hjälp med skadade armar och fick nya vänner

"Det är väldigt mycket jag skulle vilja berätta. Jag började träna år 2000, men inte så flitigt i början. När vår kontaktperson började leda veckoträningarna blev det mer intressant. Jag började på grund av en besvärlig armskada som jag fått i en cykelolycka. Tidigare värkte den alltid vid väderomsvängningar. Numera känner jag inte alls av den. I januari 2011 föll jag och skadade den andra armen. Den gången var ingenting brutet, men musklerna så mörbultade att armen inte gick att lyfta. Vår kontaktperson uppmanade mig att komma på veckoträning i varje fall och efter fyra månaders träning klarade jag av att lyfta båda armarna ovanför huvudet igen. Qigongen har gett mig många vänner. Det syns på människor att de tränar qigong. Jag är jättetacksam."

Lättare att göra viktiga beslut och att leva här och nu

"Jag är glad att jag kom. Det har varit riktigt bra. När man får mera qi orkar man göra det man vet att man borde göra. Jag har gjort många viktiga beslut efter sommarkurserna. Qigongen lever hela tiden med i min vardag, men det finns perioder när jag knappt tränar alls. Nu skall jag prioritera träningen igen. Det går alltid att göra rätt i dag också om man gjort fel i går. Man kan inte heller leva i framtiden. Man måste leva här och nu. Qigongen hjälper en i det."

Gemenskap

"Det har varit en trevlig gemenskap."

Lärare:

Jeanette Heidenberg