Sommarkurstraining [2015-01-02]

Närmare 60 erfarna qigongare träffades i Stockholm 2-6 januari för gemensam träning i vårt starka qifält. Ungefär hälften av dem kom från Stockholm, resten från övriga Sverige samt från Norge och Finland. Den här träningskursen arrangeras vart annat år i Stockholm och vart annat i Göteborg. Den är populär, kommer bra i tid direkt efter jul och nyår och ger mycken träning i starkt qifält. Och som alltid, den sociala gemenskapen, mötet med gamla qigongvänner bidrar också till att så många deltar. På kursens första fyra dagar tränar vi Zhineng qigong steg 1 och den avslutande dagen steg två, Xing Shen Zhuang. Dongyue Su inledde kursen med att bland annat ge oss qireglering.

Mycken träning i vårt starka qifält ger möjligheten till att få bra resultat. En deltagare skrev efter kursen så här i ett mail till kursledaren; "Ville bara säga att dagens träning var magisk, speciellt första timmen. Mr. Su brukar säga att vi ska njuta av träningen, men det har jag nog inte riktigt förstått förut hur det kan vara." Andras intryck av kursen kan du läsa här nedan.

Distans till känslor

"Jag har numera en större distans till mina känslor. Känslorna är som ett litet barn som vill ha lördagsgodis och som bara vill ha uppmärksamhet och att man ska agera på känslan. Nu kan jag låta känslan vara eftersom jag vet att det inte är bra för mig att göra som den vill. Detta kunde jag verkligen inte göra tidigare. Tidigare tränade jag på morgonen och fyllde på med qi och ödslade det under dagen. Nu när jag inte längre kan träna lika mycket måste jag istället spara på min qi. Jag brukar istället träna när jag kan. Till exempel när jag är med mina barn i parken brukar jag stå reglerat och låter inte mina känslor vara och står kvar."

Mag-och ryggbesvär

"Många av mina besvär har blivit bra. Mag och ryggbesvär är några exempel. Det som håller på att hända nu är att min nacke håller på att bli bra och min axel håller på att flytta sig bakåt. Det går fort, min nacke och axel har varit ett så enormt problem och jag blir förvånad över att går så fort."

Tydliga effekter

"Många år sedan senast, jag har varit dålig på att träna de senaste åren. Jag har inte varit på sommarkurs de senaste två åren. Det har hänt så mycket på bara 4 dagar. Jag är förvånad över att så många saker, som jag tidigare har kämpat med i så många år, bara lösa sig på under dessa dagarna här."

"Första timmen stod jag bara och myste. Jag var så glad över att få vara här. Jag har sett framemot den här kursen. Under sommaren hade jag ont under nyckelbenet. Jag tänkte inte så mycket över det då. Men det fortsatte att göra ont. Efter ett tag blev jag uppmanad att gå till en läkare och kolla upp vad det var. Det visade sig då vara en blodpropp. Detta resulterade i ångest och panikattacker. När jag var på sjukhus visste jag inte vad jag skulle träna, men jag kom i håg att någon under sommarkursen hade berättat att hon hade visualiserat för sig själv att hon tränade. Detta gjorde jag också medan jag var sjukhuset. Jag var så trött att jag sov hela dagarna och om jag inte sov så fick jag bara ångest. Jag passade då på att träna mycket under en hel vecka och gick på en helg kurs under helgen. Detta hjälpte då behövde jag inte sova mera på dagen. Senare på hösten gick jag på Lyft upp qi 2. Detta gav mig ett lugn och under den tiden det är som stressigaste på året nämligen under skolavslutningen, men jag var helt lugn. Nu känner jag att det händer saker i högerarmen. Nu kommer det bli helt bra."

Mjukare

"Jag känner mig lycklig. Jag tar små steg framåt hela tiden och små steg är också steg. Jag kan sätta ihop händerna över huvudet, det gjorde mig väldigt lycklig. Igår stod jag framför spegeln och gjorde det om och om igen. Min förmåga att gå har förbättrats, det var kul att kunna gå runt och se en del av Stockholm."

Lugnare, starkare, piggare och lyckligare

"Det kändes fantastiskt att vara här. Jag känner mig lugnare, starkare, piggare och lyckligare. Det är svårt att finna frid över julhelgen. Jag kände hur jag med träningen fyllde på med mer qi. Det känns bra att få omedelbar feedback."

Tacksam

"Jag är lika tacksam som alla andra här inne. Jag fick en sommarkurskänsla under kursen. Jag har sovit lika bra som under en sommarkurs. Jag känner en unik gemenskap i qifältet. Känslan blir starkare för varje år. Tack ska ni ha."

En bra start

"Det känns bra att vara här. En bra start på ett nytt år."

Hjälpas åt

"Jag gillar att vi gör saker tillsammans. Vi gör många saker individuellt i vårt samhälle. Här hjälper vi varandra."

Lärare:

Lars Hagner