Lyft upp Qi Helsingfors [2014-11-23]

På höstens helgkurs i Lyft upp qi i Helsingfors märkte man tydligt fördelen med att gamla och nya tränar tillsammans. På lördagen var det få repeterande och flera nya. På söndagen var det flera repeterande, som delade med sig av sina erfarenheter och hjälpte de nya med rörelserna. Men det framgick också tydligt hur stor behållning de som repeterar får av en vanlig grundkurs. Två av dem som bara deltog på söndagen berättade genast efter första träningspasset hur kraftfullt de upplevde qifältet och hur annorlunda det känns att träna tillsammans efter att en längre tid ha tränat ensam.
Bland nybörjarna uttalades en eloge för kursens pedagogiska upplägg och alla verkade inställda på att fortsätta träna.
Nedan några deltagarkommentarer:

Gott humör

"Jag gick min första qigongkurs hösten 2006. Jag tränar hemma regelbundet så att jag hålls på gott humör. Det är roligare att leva om man är på gott humör. Den här dagen har varit utmärkt. Jag känner att jag har fått en massa energi."

La Qi i bussen

"Jag har nu tränat i fyra år. Jag försöker att inte vara alltför sträng mot mig själv. Jag brukar träna La qi i bussen med händerna gömda i en mössa. När jag kommer fram känner jag mig pigg."

Kramper och skakningar försvunnit

"Jag lider av en muskelsjukdom och har dessutom skadat huvudet i en trafikolycka. Enligt läkarna borde jag antingen vara rullstolsbunden eller död. Jag tränar qigong regelbundet och har fått bra resultat. Sedan senaste sommarkurs har jag nästan helt blivit av med mina muskelkramper och skakningar som jag haft i 20 år. Musklerna har börjat växa tillbaka och jag sover bättre."

Positivt första intryck

"Jag har alltid varit intresserad av österländska träningsmetoder och filosofier. När vi började öva rörelserna fick jag en känsla av ett långt led av uråldrig kunskap. Mycket kändes väldigt logiskt och det finns en skönhet i det hela. Rörelserna är så graciösa. Jag vet inte ännu om jag blir en qigongare men början känns i vilket fall som helst bra."

Ryggbesvär borta

"Jag har haft mycket problem med min rygg. På min första sommarkurs kunde jag först inte träna alls utan låg bara på en madrass i träningssalen. Men efter ungefär halva kursen var ryggproblemen ett minne blott. Jag kommer inte att lämna qigongen."

Lärare
Margareta Willner-Rönnholm