Shenxin qigong Stockholm [2014-10-11]

Ungefär en tredjedel av deltagarna på höstens kurs i Shenxin Qigong var nybörjare. Många av de andra deltagarna hade deltagit en eller flera gånger på vinterkursen vilket gjorde att nybörjarna fick bra hjälp när det var dags att korrigera övningarna. Qifältet var starkt; både nybörjare och erfarna deltagare fick mycket Qi och en behaglig känsla av träningen. Nedan följer några av deltagarnas kommentarer.

Bra för koncentrationen

Shenxin har alltid varit en favorit. Den har gjort underverk med koncentrationen och avslappning. Jag har inte möjlighet att vara med på helgkursen lika ofta som tidigare men det är ett privilegium att kunna vara med. Man uppskattar det mer och mer. Man kan stå här och träna och ha det bra och inget stör. Det är jättehärligt.

Förbättrad cirkulation

Det har varit en fantastisk kurs. Jag är jätteglad att jag varit här. Det är min första kurs i shenxin och jag märker framför allt att cirkulation i mitt bäcken har ökat. Det är jag jättelycklig över.

Förkylningen på väg bort

Jag har tränat i sex år och har fått fantastiska resultat. Jag var förkyld när jag kom hit men det känns bättre nu. Jag rekommenderar alla att gå vinterkursen. Där får man träna väldigt mycket. Som alltid, Det har varit en jättebra kurs.

Blir äldre men känner sig yngre

På vägen till kursen pratade vi några stycken om att man blir äldre och äldre men man känner sig yngre och yngre eftersom man hela tiden får förbättringar i kroppen. Det är jättehärligt! Tidigare hade jag problem med ryggen men jag känner inte av det längre.

Förbättringar i axeln

Jag började träna för cirka tre år sedan och då hade jag konstant ont i ryggen. Det har blivit bättre nu och shenxin har hjälpt väldigt mycket, inte minst med axeln. För något år sedan kändes det som att ena axeln flyttade på sig och sen dess har det blivit bättre. Jag har fortfarande ont men det är inte samma smärta. Det har jobbat mycket i axeln under denna kurs. Tack för fina korrigeringar.

Bra sätt att hantera stress

Jag har tränat några år och shenxin är min favorit. Den passar mig perfekt. Den är dynamisk och kraftfull. Jag har haft en period med mycket press på jobbet. Det har varit väldigt jobbigt. Men på vägen hit idag märkte jag att jag ser världen lite ljusare. Allt känns lite lättare. Det är jag tacksam för. När jag går en kurs så lättare det lite.

Qigongträning efter cykelolycka

För några år sedan var jag med om en liten cykelolycka. Jag ramlade av cykeln och skadade handen. Det var inte så allvarligt men jag blev jätteförtvivlad. Jag gick hem och grät. Men så ställde jag mig och tränade shenxin. Det var otroligt smärtsamt att göra vissa rörelser men jag bestämde mig för att vara med i smärtan och inte förtränga den. Jag är säker på att det hjälpte mig jättemycket. Annars är man ju skolad i att om det gör ont ska man inte göra något men här i qigongen är det en annan filosofi.

Minskade besvär efter brännskada

Nyligen råkade jag bränna mig på handen vattenånga. Det gjorde fruktansvärt ont och jag fick blåsor. Det såg ut som bacon. Vidrigt! Då gjorde jag extra mycket shenxin. Under denna helg har blåsorna krympt och ärret har blivit mer ytligt. Ett påtagligt resultat.

Koncentrerad och avslappnad

Vilken otrolig fokusering och avslappning man kan få när man står upp och tränar. Jag har tränat meditation tidigare men det här var en ny upplevelse. Jag är nöjd och ser fram emot att fortsätta.

Qigong som framtidsförsäkring

Jag började träna när jag var 19 år och har tränat sen dess. När jag började var jag stel, uppe i varv och hade svårt att koncentrera mig. Men eftersom det inte var så mycket fel har jag inte så mycket fysiska resultat men nu märker jag att många andra i min ålder börjar få små skavanker. Man märker att deras hälsa med åren börjar bli sämre. Men själv har jag inga direkta bekymmer. Jag har inte ont när jag stiger upp och jag kan göra det jag vill. Det är skönt att veta att man är ganska bra försäkrad för framtiden. Jag hoppas kunna hålla mig i väldigt bra form länge eftersom jag började så pass ung. Det känns tryggt och säkert.

Oförskämt pigg efter en jobbig månad

Den här kursen kom väldigt lägligt. Jag hade en tuff septembermånad med stora uppdrag och dessutom flyttade jag. Så kursen kom fint. Jag kände redan igår att jag blev väldigt mycket mer avslappnad, både fysiskt och mentalt. Jag känner mig oförskämt pigg efter den här månaden. Jag ska gå höstkursen också och det blir en rejäl dos qi inför resten av hösten och vintern.

Lärare:
Herbjørn Wilhelmsen