Höstkurs LUQ (4d) Pargas [2014-10-16]

Höstkursen i Finland har verkligen blivit en tradition, i år för sjunde året i rad. Den härliga miljön i och runt Folkhögskolan i Pargas lockar, likaså umgänget med trevliga likasinnade qigongare såväl från Finland som från andra länder. I år kom det långväga deltagare förutom från Sverige även från England.

Naturligtvis är också det starka qifältet, den kraftfulla träningen och undervisningen som bjuds också faktorer som gör att så många avsätter 4 hela dagar för träning av Zhineng qigong tillsammans med oss mitt i oktober. För de som tidigare enbart gått en tvådagarskurs blir höstkursen en möjlighet att prova på mer rejäl träning i ett starkt qifält av metoden man lärt sig. Förhoppningsvis leder det till att man sen tar steget fullt ut och deltar i vår främsta kurs, Sommarkursen, 9 eller 18 dagar. För dem som gått sommarkurs blir träningen på höstkursen en chans att minnas tillbaka den starka upplevelse som de allra flesta får på våra Sommarkurser.

Som vanligt avlöpte dagarna fort, träning på morgon, frukost, förmiddagsträning och undervisning som följdes av lunch. På eftermiddagen mer undervisning och träning, middag och sen kvällsträning, gemensam och på egen hand. Sen sover man gott, oftast efter en kvällsfika tillsammans i skön harmoni. Utvärderingen på söndagen gav vid handen att deltagarna var mer än nöjda med kursen.

Frågeformuläret som deltagarna fyllde i före och efter kurs gav följande resultat.

Graf förbättrningar hörkurs 2014

Nedan följer utdrag av deltagarnas kommentarer efter kursen:

Kronisk huvudvärk m.m.

”Vi längtar alltid efter att ni lärare ska komma hit och hålla kurs. Med hjälp av att träna Zhineng Qigong har jag blivit av med svår kronisk huvudvärk. Jag har även haft problem med mina knän och har fått rådet av Mr Su att träna mer och med hjälp av att öka träningen har mina knän blivit bättre. Jag har också haft problem med astma och hösnuva och det har blivit bättre år för år. Jag behöver ingen medicin mera.”

Ryggproblem

”Jag hade problem med ryggen innan jag började träna Zhineng Qigong. Och ryggen har blivit bättre av träningen. Utan qigong skulle jag vara tvungen att använda stödkorsett. Träningen håller ryggen i skick. Det här har varit en härlig kurs och jag är lycklig över att jag kunde vara med i år.”
”Jag började träna Zhineng Qigong för tre år sedan. Jag har haft väldigt dålig rygg. Efter att jag tränat ett halvt år tyckte jag att qigong var det värsta jag visste. Det var så jobbigt i början. Jag har haft ont i ryggen sedan jag var 17. Jag blev väldigt nedstämd och besviken eftersom jag inte kunde jobba ordentligt. Man vill inte vara den som inte kan göra det som alla andra kan göra. Efter att jag tränat i ett och ett halvt år blev det bättre, det gjorde mindre ont. Och under den här kursen har jag haft mindre ont än jag brukar ha på kurser. Jag har inte behövt tänka på hur jag ska röra på kroppen så att det inte ska göra ont någonstans. Jag har tänkt att jag ska slappna av och inte tänka så mycket på hur jag rör på kroppen och det har hjälpt mig, för jag hade mindre ont. Tack för en bra kurs!”
”Jag är nybörjare och gick min första helgkurs i början av april. Jag har inga speciella besvär. Det var min man som inspirerade mig att testa Zhineng Qigong. Under den här kursen har jag blivit mjukare i ryggen.”
”På den här kursen kände jag att någonting stort har släppt i min rygg och det känns bra.”

Hostkursen 2014 Pargas

Stress

”Innan jag kom till den här kursen kände jag mig stressad och trött. Under den här kursen har mina smärtor försvunnit och jag har sovit bra. Tack för undervisningen! Det var välgörande att få lära sig om hur man ska göra för att inte förlora sin qi.”
”När jag kom hit var jag stressad och hade ont i nacken. Jag sov dåligt. Jag visste att det här var en följd av att jag har gjort stora förändringar i mitt liv eftersom jag har skiljt mig. Att jag kom på kurs kommer att hjälpa mig. Nu känner jag mig lättad och rörlig i kroppen. Jag har ingen smärta.”

Trötthet

”Jag var trött när jag kom hit. Märkte igen att när jag tränar mera mår jag bra och jag känner mig piggare nu.”

”Jag var trött i början på kursen men nu mår jag bra igen.
” Jag kom till qigongen för att bli av med mina sömnproblem. Bland annat har jag märkt vilka saker som inte är bra för mig och jag har fått kraft att göra förändringar. Dessutom har jag blivit gladare och klarar stressituationer bättre.”

Artros

”Jag har artros i mina knän och borde gå på operation. När jag tränade hemma orkade jag inte ens stå hela lyft upp qi. Musklerna kring knäna har pina mig mest. Här på kursen orkade jag stå på alla övningar och jag känner ingen värk mera.”

” Jag har haft 14 år problem med nacken och artros i höger axel som är opererad. Med qigongen har det blivit stora förändringar och förbättringar.”

Balans

” Jag har upplevt förbättringar på alla plan speciellt med min balans på den här kursen.”

Kronisk migrän

” Jag har haft kronisk migrän och  trodde redan att jag måste sluta med mitt forskningsjobb. Men efter att jag började träna qigong har jag blivit så bra att jag kan leva igen utan begränsningar. Det har nyligen hänt en tuff sak i mitt liv men  kunde tack vare den här kursen återhämta mig mycket snabbt.”

Sträckning i armen

”Genom att träna qigong känner jag mig mera äkta och vid livet och får vardagen bättre att fungera och kan ta emot hjälp ibland. Före den här kursen hade jag en försträckning i höger arm och kunde inte lyfta den. Men nu är den i skick och jag har inte ont mera.”

Lärare:

Lars Hagner