Lyft upp Qi Hangö [2014-09-13]

I Finland hölls höstens första helgkurs i Lyft upp Qi i Hangö i förförande vackert väder. Flera inbitna och ett antal nyare gigongare motstod dock havets och svampskogens lockelser och valde att tillbringa helgen i träningens tecken. För, som en av veteranerna konstaterade: "Gemensamma kurser sporrar att träna mer intensivt. Och när man går en kurs tidigt på hösten är det lättare att komma igång på nytt om rutinerna förfallit under sommaren." Alla var nöjda med helgen. De som tränat länge hade berättat om sina erfarenheter och hälsoförbättringar flera gånger tidigare. Se till exempel Lyft upp Qi Hangö 2014-03-22. De nyare fokuserade på att komma ihåg rörelserna och var inställda på att fortsätta träna seriöst. Nedan några kommentarer:

Blodtryck normaliserats

"Jag vet av några års intensiv träning att det normaliserar blodtrycket. Bihålorna påverkas också, de öppnas om de är stockade. Inställningen till livet och arbetet förändras. Man tar problem och konflikter lugnare."

Effektiv metod

"Mig har qigongen hjälpt både genom dåliga och bättre tider. Det är en effektiv metod. Om man verkligen tränar. Det har varit ett fint veckoslut."

Hjälp att varva ner

"Qigong är ett otroligt bra verktyg, som hjälper mig att klara av vardagen, och hela mitt liv. När man lugnar ner sig kan man njuta mer av livet. Vinter- och sommarkursen hjälper en allra bäst att komma ner i varv. Jag rekommenderar det varmt åt alla."

Nu tror också min dotter på qigong

"Min dotter deltog bara på lördag, men ville gärna dela med sig av sina erfarenheter. Det var hennes andra kurs. Hon har lite svankig rygg och har två gånger fått pisksnärtsskada i nacken, den ena i kälkbacken och den andra under en ridtur. Jag ville ta henne med till qifältet för att hon varit borta från skolan på grund av återkommande utmattning, halsont och aptitlöshet. På kursen var hon först jättetrött, sen blev hon hungrig och hade glupande aptit resten av dagen. På kvällen smakade allt gott, till och med sådant hon normalt inte tycker om. Hon fick bra hjälp med kroppsregleringen. När hon förde midjan bakåt brakade det till så det riktigt hördes hur den rätades ut. Efter det gick benböjningen mycket bättre. Armrörelserna hade hon svårt med, men när vi repeterade dem hemma brakade det till också där och efter det löpte de riktigt bra. Hon sade att hon förut inte riktigt trott på qigong. Men nu tror hon på det."

Lärare
Margareta Willner-Rönnholm