Sommarkurs två Nossebro [2014-07-02]

Under 2014 har vårt qifält genomgått en stor förbättring. Detta märktes på träningen under årets sommarkurs två. Träningen var stabil och kraftfull under hela kursen. Många av deltagarna har numera lärt sig att använda qifältet på egen hand. Under kursen kunde vi öka träningsmängden jämfört med tidigare år. Vi tränade både mera dun qiang och xing shen zhuang.Vi märkte även att ett flertal deltagare som endast gått sommarkurs ett under flera år just i år tog steget till att vara med på sommarkurs två. Väldigt många deltagare pratade om att de kunde öka sin gung fu och förbättra hälsan. Det var förstås ett bra sätt att fira vårt jubileum. Detta var nämligen 20:e sommaren i rad som vi arrangerade våra sommarkurser. Jubileet till ära bjöds vi dessutom på två spännande överraskningar. Den ena var en qi-kam med en tillhörande kurs som kallas qi-kamreglering. Denna speciella kam i kombination med den enkla metoden gör att vi snabbt kan lugna sinnet och reglera våra meridianer. Den andra var en mycket vacker och välgjord qikalligrafi som redan nu hängts upp hemma hos många av våra deltagare och sprider både qi och välmående i hemmen.

Allt som allt var deltagarna mycket nöjda. Träningen var bra, träningsresultaten goda, samvaron mellan både gamla och nya qigongkompisar var trevlig och humöret var på topp. När kursen var över och det var dags att ta adjö lovade många av deltagarna varandra att de skulle synas igen - på nästa års sommarkurser.

Enkätundersökning

Årets enkätundersökning visade att 65% av deltagarna fick en ökad energinivå, 64% blev mindre stressade och 63% tyckte att deras fysiska status förbättrades under kursen.

Enkätresultat

Nedan följer ett axplock ur deltagarnas egna kommentarer.

Andra deltagares erfarenheter

"Jag är väldigt tacksam över alla de här små samtalen man får med folk som stärker när man har en dipp. Hur man kan tänka för att klara sig vidare. Jag har fått några sådana väldigt värdefulla samtal från erfarna qigongare som har tipsat om hur de har tänkt och hur det har varit med deras erfarenheter. Det har stärkt mig och hjälpt mig."

Ny start på qiongträning gav bättre sömn och minskade smärtor

"Jag har hållit upp i elva år av olika anledningar. Och sedan i vintras hade jag sådana vansinniga sömnproblem. Jag har testat yoga, och det funkade inte. Då tänkte jag: qigong, sista utvägen, jag börjar med det igen. Och faktum är att jag började sova jättemycket bättre på nätterna. Jag har sovit stenhårt, jätte-jättebra här. Fastän jag har sovit bara 4-5 timmar. Hemma är det fullständigt omöjligt. Jag är jätteglad att jag har hittat tillbaka till qigongen. Jag kommer absolut att fortsätta. När jag kom hit hade jag fruktansvärda magsmärtor. De försvann på 2-3 dagar. Nu är det nacke och rygg som jobbar. Det är en pågående process och det är jätteviktigt att ställa sig och träna direkt ikväll. Tack så mycket!"

Artrosen försvann

"Mina problem sitter i lederna och det har jobbat på där. Jag kan inte känna av artros i nacken längre. Det är bara muskelspänningar som man får när man sitter och jobbar med dator. Mina handleder, som jag har haft så himla mycket problem med. Jag hade en stor artrosknöl här på högre hand, höger handled. Den är borta. Jag kan nästan vända handlederna upp och ner här i rörelsen ovanför huvudet. Titta! Det gick inte förut. Redan förra kursen märkte jag att jag kunde sitta och stödja mig med händerna bakom mig på golvet. Det har jag inte kunnat på många många år. Det har jobbat mycket i höfterna och spänningarna i högerbenet har jag fortfarande kvar men det är mycket bättre."

2014 sommarkurs gruppbild

Undviker biverkningar med hjälp av qigong

"2004 var jag med om en bröstcanceroperation. Jag har ända sedan dess varit i kontakt med sjukhuset. Det här året har jag blivit utskriven, så att säga. Under den här tiden efteråt så har jag ätit antiöstrogentabletter, som lär påverka en kraftigt så att man får våldsamma svettningar och blir stel och så. Men det har inte alls hänt mig. Jag har inte varit extra stel och jag har inte fått de här klimakteriesvettningarna som man borde få. Det påverkar också benmassan och bentätheten. Så tittade läkaren på mig och sade: "Du har nog förvånansvärt stark benstomme. Det är underligt, du borde vara mycket svagare när du har ätit de här medicinerna." När jag fick den här sjukdomen, så gick jag inför att göra som läkarna säger. Jag tycker de har varit väldigt professionella. Men jag vill då säga åt alla som råkar ut för det, och måste ta de här tabletterna, att man gör den här qigongen. För den tycks vara bra. Jag har väninnor som har råkat ut för samma sak, och de berättar om hur hemska svettningar de har och hur stela de blir. Jag försöker försiktigt säga "qigong", men det tycks inte riktigt gå hem."

Armbågsfraktur nästan helt bra

"Jag berättade på ettan att jag kom hit med fraktur i ena armbågen. Jag ramlade med cykeln och skadade radiushuvudet i armbågen. På förra kursen släppte det så att jag kunde räta ut armen helt och hållet. Och nu under den här kursen så har det successivt blivit mjukare och mjukare. Alla övningar har kommit ungefär i rätt ordning så att jag har kunnat göra alla övningarna. Det har varit ganska skönt. Det har stuckit och gjort lite ont. Jag har nästan full rörlighet tillbaka. Det är bara i en rörelse som det gör lite ont. Men det är bara en tidsfråga, så kommer det att försvinna."

Viktreduktion och att uppnå mål

"De sista året har det hänt en massa med kroppen och mentalt. Jag har gått ner 35 kg i vikt, så jag har fått lära mig alla qigongrörelser på nytt med min nya kropp. Det var liksom 40 cm kortare runt midjan, så den rörelsen gick plötsligt jättesnabbt. Jag kan sträcka mig, jag kan andas, jag når ner i golvet. Jag har lärt mig mycket mentalt i denna processen. Grunden för att jag ville gå ner i vikt var qigongen. Jag var så trött på att inte nå ner i golvet. Det var en stor mage där som hindrade mig från att kunna gå ner. Så för qigongen skulle jag gå ner i vikt. Så då satte jag ett mål och det var en så lätt process. Det var så fascinerande hur lätt det var när jag hade bestämt mig. Då tänkte jag att det kan användas på andra ting i livet. Man sätter sig ett mål och så är det bara att uppnå det."

2014 sommarkursen träningssalen

Kan ta hand om hälsan på egen hand

"Jag hade opererat bröstet och kom på första undersökningen för att visa hur högt jag kunde lyfta armarna. Läkaren bara tittade på mig och undrade vad jag hade gjort, för jag brukade knappt kunna röra dem. Men jag hade hållit på med qigongen och rört lite mer och mer. Jag har haft problem med ryggen sedan jag var 17 år och gått till kiropraktor fram och tillbaka. Sedan sade de att det var förslitningar och då sade min sjukgymnast att det kan jag inte göra något åt, det får du leva med. Då åkte jag till min kiropraktor och sade att här får du din sista chans. Det är inga problem, det rättar vi till. Sedan gick jag till sjukgymnast några gånger och så tränade jag qigong. Sedan dess har jag inte varit där. För var gång jag har gjort något felsteg, trampat fel, så har jag gått hem och tränat qigong, så har det gått över. Så nu är det över fyra år sedan jag var hos varken sjukgymnast eller kiropraktor. Innan åkte jag många gånger om året och ändå hade jag jämt ont. Fjorton dagar innan jag skulle hit hände något. Jag vet inte vad jag gjorde, jag märkte ingenting, men jag fick så ont. Jag kunde inte gå. Det skar som knivar här i ljumsken. Och då tänkte jag: ska jag ringa till kiropraktorn eller sjukgymnasten. Men jag tänkte att jag ska ju på qigongkurs, så det löser sig. Och det har det gjort. Jag hade lite ont den första kursen, men nu under denna kursen har jag inte känt någonting. Så då sparade jag det!"

Starkare muskler, förbättrad matsmältning och minskad överkänslighet

"Det har hänt mycket på alla kurser där jag har varit, och den här kursen känner jag att det har blivit ytterligare stora förbättringar. Det har hänt massor med min kropp. Jag får känseln tillbaka där och känner att jag får ökad cirkulation i mina ben, inte minst i min skadade högerfot där jag brukar ha intensiva smärtor. En annan förbättring är att jag har fått stadigare muskler i benen. Min muskelsjukdom gör att muskelcellerna går sönder och blandas med bindvävs- och fettceller, vilket gör musklarna mjuka och svaga. Det känns som att benmusklarna är fastare nu och att jag generellt har fått ökad styrka. Igår gick vi runt och benen bär mig bättre. Min kropp har byggts upp igen det senaste året. Jag har också fått bättre kontroll i mina armar, något som jag till exempel märker när jag dricker ett glas vatten. Ytterligare en sak jag vill nämna är att jag tål socker bättre. Kroppen verkar generellt tillgodogöra sig näring effektivare, vilket minskar min känslighet för mat som innehåller socker. Jag klarar mig nu med hälften så mycket mat. Känsligheten för mobiltelefoner har också minskat. Även mina problem med menssmärtor är mindre på denna kurs. Jag har blivit lugnare och ser fram emot fler förbättringar. Tillsammans med en väninna gör jag Tv-dokumentärer och drömmer om att kunna göra långfilm i framtiden."

Mindre smärtor och minskade insulindoser

"Jag har längtat efter den här kursen. Det senaste året har jag haft en del fysiska krämpor, t.ex. en stukad fot, och även vissa jobbrelaterade skador, främst en överansträngd handled. Jag är inte van vid att ha smärta i vardagen och jag har fått acceptera att min kropp kan ha begränsningar ibland. Det har jag jobbat med. Handlederna har blivit bättre den här kursen och jag hoppas i höst kunna gå till jobbet utan smärta i armar och handleder. Även några gamla skador har gjort sig påminda under kursen, så det pågår nog en läkningsprocess där med. Den här kursen har jag varit hungrig, vilket jag annars aldrig är. Det var en härlig känsla. Jag har diabetes och det gått upp och ner, men har kunnat sänka mina nattinsulindoser med 50-70 procent. När jag vaknar på morgonen ligger jag antingen lite för lågt eller på rätt nivå. Det är ganska ovanligt att det i stort sett ligger rätt nio månader i sträck. En framgång som jag är mycket glad över är att jag har hittat nyckeln till att göra dun qiang. Tidigare hade jag svårt med dun qiang men igår gjorde jag 300 när jag körde tillsammans med några andra. När vi sedan tog en simtur kändes det som om jag andades genom ryggen. Det var som är hålrum hade öppnats upp där ett ljus kom in. Sedan dess har det gått bättre med både la qi och armträning."

Känner sig starkt och förstår mer om qifältet

"Det viktigaste har varit att jag har börjat känna mig mycket starkare. Det har hänt mycket i hela kroppen, främst huvudet, nacken, axlar, höfter, knäna och fötterna. Träningen har givit mig en del uppenbarelser, t.ex. när vi tränar la qi. Jag har blivit så lugn att jag börjat förstå mer om förhållandet mellan kropp och sinne och qi-fältet. Det var en fin upplevelse."

2014 blommor

Minskad allergi

"I år arbetade jag i köket en dag på varje kurs, vilket jag är väldigt tacksam över att ha fått göra. På andra kursen hade jag som uppgift att skära grönsallad, och gjorde det i samma rum som någon som skar morötter. Tidigare hade jag märkt av det direkt, men nu gick det bra även om jag under en kort stund fick lite svårare att andas. En annan sak är att jag har fiskallergi sedan födseln. Jag fick klippa av fenor på 20 kilo fisk som sedan skulle stekas och det gick bra. Jag fick endast en kort och övergående reaktion. Jag känner ett större lugn och en stor kärlek till alla."

Behöver inte smärtstillande eller sömntabletter

"Jag började träna för 2 år sedan och om jag ser tillbaka på dess två åren så har det hänt jätte mycket. Jag blir bara piggare och friskare och friskare och mindre värk och om jag har värk så gör jag bara en lyft upp qi och då minska värken. I dag äter jag inga smärtstillande och inga sömntabletter, inga mediciner alls. Jag har varit med nu både på ettan och tvåan och ganska snabbt fick jag resultat under ettan. Jag har under några månader haft tungt att andas och varit väldig trött, mer än vanligt. Läkarna har undersökt det, röntgat lungorna och tagit massor av prov. ena stunden var jag allergisk och nästa var något annat. Dom hittade inte vad det var. Här på ettan så fick jag då en reaktion under en dag och sedan släppte det som jag hade haft. "

2014 nossebro sommarkursen

Minskade ryggsmärtor och bättre dun qiang

"Jag började träna 2,5 år sedan. Detta är min tredje sommarkurs. Jag började träna eftersom min sambo började träna innan mig. Jag har sedan 17 års ålder haft tilltagande värk i ryggen. Innan jag började träna hade jag ont från det jag vaknade tills jag gick och la mig. För att kunna somna var min taktik att sova för få timmar så att jag var så trött att jag faktisk somnade, annars kunde jag inte somna eftersom jag hade jätteont. Det var inte en så trevlig period. Det sista steget, sista gången det blev värre var att det började domna. Då hade jag redan haft ont i flera år, men man har rutiner för att kunna hantera smärtan, men successivt så togs dessa möjligheter ifrån mig. T.ex. ligga på golvet brukade ge smärtlindring fram tills jag fick denna avdomnande känslan i ryggen och då hjälpte liksom ingenting. Då började jag träna qigong och efter det har jag blivit successivt bättre. Den domnande känslan försvann ganska fort. I början tänkte jag inte att det var qigongen för jag tyckte inte alls om att träna. Under min första helgkurs så var det ont att bara stå upp nu kan jag stå flera timmar i sträck, men bara med lite pauser in i mellan. Jag har blivit lite gladare. Det är lättare att leva när man inte har ont hela tiden. mer konkret under denna kursen, jag har inte kunnat träna dun qiang eftersom jag har en gammal skada i vaden. Jag kom ned bara en bit innan det tog emot. Jag har gjort dun qiang varje kväll på egenträningen och i går kunde jag komma ned helt och hållet själv utan stöd. Det är stor skillnad vilket jag är nöjd över. Jag får lite mer marginaler efter varje kurs, jag klarar av lite mera grejer."

Lärare:
Su Dongyue