Sommarkurs ett Nossebro [2014-06-23]

I år firade vi 20-årsjubileum för våra 9-dagars sommarkurser. 1995 hölls en kurs i Göteborg och en på Åland.  Redan året efter, 1996, arrangerades den första nivå 2 kursen, man kunde alltså delta 18 dagar i streck. Genom åren har tusentals qigongintresserade från flera länder valt att lägga minst 9 dagar av sin sommarledighet tillsammans med oss.

Vad får då alla dessa att prioritera våra sommarkurser? En avgörande anledning är vår huvudlärare, Dongyue Su, Att hitta en bra lärare har i alla tider varit det viktigaste om man vill utveckla sig med hjälp av qigong. Läraren är också avgörande för qifältets styrka och kvalitet. Just vårt starka qifält är en annan viktig faktor till att så många kommer till sommarkurserna. Det har byggts upp under alla år vi verkat i Sverige och Norden och blir starkare och starkare för varje år. I år hade vi några deltagare som inte gått sommarkurs på flera år. De var samstämmiga i uppfattningen att qifältet är mycket starkare nu.  Också förståelsen hos deltagarna är högre idag, man tillgodogör sig qifältets möjligheter mycket mer. Man tränar mer på eget initiativ och harmonin och lugnet i träningssalen är betydligt bättre. Allt detta avspeglar sig också i de resultat deltagarna får av kursen. Trots den relativt korta tiden får många mycket goda effekter, både fysiskt och mentalt. I grafen nedan kan man utläsa hur många som fått förbättringar på några problemområden, baserat på deltagarnas egna uppgifter i en enkät ifylld direkt före och direkt efter kursen.

Den sociala samvaron på kurserna är också en viktig faktor. Att i 9 eller 18 dagar få möta så många glada och harmoniska människor är mycket uppskattat. Atmosfären blir mycket speciell och omtanken och kärleken till ens medmänniskor präglar hela tillvaron.

Här är några exempel på vad deltagarna skrev om kursen i utvärderingen efteråt:

”Tack för en superbra kurs” 

”Kursen är väldigt lugn, både under träning och i rummen. Det är sex år sedan jag senast deltog i en sommarkurs, det känns mycket bra att vara tillbaka. Nossebro är en mycket bra plats att ha kurs på.” 

”Tack för en underbar kurs, värme, omtanke och medmänsklighet.” 

”Jag är mycket tacksam för att vara här i qifältet, med så många godhjärtade människor.”

”Tack för en fantastisk kurs! Tack till alla er som har lagt ner ett så hårt arbete med att arrangera kursen. Tack för mycket god mat och en underbar atmosfär. Tack till dig Mr Su, jag är så tacksam. Tack för alla ord av visdom, tack för att jag fått mitt liv tillbaka.”

”Kursen har gett mig ett verktyg för ett bättre liv och goda relationer och en känsla av samhörighet. Ett stort tack till Mr Su och alla er som varit med och arrangerat kursen.”

”En fantastisk kurs! Jag har fått bra resultat fysiskt och mentalt. Tack och vi ses snart igen!”

”Föreläsningarna med Dongyue Su har varit mycket inspirerande och givit mig mycket motivation vilket har lett till att jag kunnat koncentrera mig bättre under tränigen. Jag känner mycket tacksamhet för qifältet och för Dongyue Su. Tack för all bra information, organisation, vänlighet, omtanke och kärlek.”

”Det här är bättre än världsmästerskap eller olympiad, 170 personers support var evigaste dag. Tack!”

 

Den lilla västgötska orten Nossebro har blivit en favorit för många av våra qigongare. Den lugna miljön passar oss utmärkt och vi trivs på skolan där vi bor. I år var vi 170 personer på kursen, varav 4 från England. Som vanligt fick vi undervisning och träning direkt av vår huvudlärare Dongyue Su, vilket allt fler förstår det exklusiva i. Förra årets nyhet, cirkelqiregeleringen blev även i år en favorit bland deltagarna. Då vi firade 20-årsjubileum i år hade Dongyue Su också förberett några särskilda överraskningar som kommer att kunna hjälpa oss alla i vardagen. Både qi-kamkursen och kalligrafin togs emot med stor glädje och tacksamhet.

Tandsmärtor

"Detta är första sommarkursen. Tre dagar innan jag skulle hit var jag hos tandläkaren och hade ett ganska stort ingrepp i en kindtand. Det gjorde fruktansvärt ont i nerverna. Det var så illa att jag tänkte att jag inte kunde åka. Men så visste jag att det är det jag måste göra. Det blev inte bättre här, egentligen bara värre. Smärtan har kommit och gått och den har flyttat sig runt i munnen till andra tänder och områden. Men för två dagar sen så försvann det för gott. Nu är det borta. Nu är jag färdig med det."

Magsmärtor

"Jag kom hit för att jag hade fruktansvärda smärtor i hela magen, det kändes som knivar rakt in i magen, då spänner man ju sig i hela kroppen. Jag har tränat sen i mars och redan efter halva första dagen på den första kursen så släppte det. Innan det hade jag legat hemma varje dag i tre månader ungefär. När jag kom hit tyckte jag att detta ska bli spännande. Det är min första sommarkurs. De första tre dagarna var jag väldigt trött, sen efter det kände jag att är det såhär det känns att må bra. Jag kände att kroppen satt ihop och inte var delad i åtta bitar. När det försvann insåg jag att jag nog har problem med andra grejer också. Nu går jag mycket rakare, axlarna har åkt ned och jag har fått längre armar. Jag känner mig jätteglad och väldigt lugn."

Stress

"Kursen har varit jättebra och jag är glad. De senaste 5-6 åren har jag varit mycket stressad. Stressen har satt sig i min kropp och gjort sig påmind mest hela tiden. Men nu har det släppt!"

Gräspollenallergi

"Jag har haft gräspollenallergi sedan jag var barn. Jag äter lite mediciner men det brukar inte hjälpa. Den gör mig bara trött, irriterad och uttorkad. När jag ökade träningen och gick Shenxin-kursen försvann allergin helt. Jag var helt frisk och klar. Under våren har jag haft mycket stress och träningen har blivit ryckig, då blev det värre med allergin igen. Det är jobbigt när näsan när som helst börjar rinna mycket. Jag gjorde då la qi en stund och det var bra en halvtimme. Efter några dagar här blev det helt bra."

Svullnad och smärta i handen

"Jag hade en jättesvullnad i handen och det var tal om att operera bort onödig vävnad efter sommaren men nu är svullnaden så gott som borta så nu tror jag inte det behövs någon operation. Jag har ansiktssmärtor på båda sidorna, igår på kvällsträningen gjorde det jätteont på armträningen. Sen kändes det som det rann bort och jag sa hejdå till smärtan. Nu hoppas jag att det är borta, det gör inte ont längre."

Nervsmärta och balansproblem

"Jag är jätteglad att jag kan stå och träna längre pass än tidigare. Två stora problem för mig är balansen och nervsmärtan. Igår hade jag ingen nervsmärta i fötterna. Då kunde jag använda kraften för att hålla balansen och då gick det bra. Idag tänkte jag att jag ger inte upp med lyft upp qi sex repetitioner trots nervsmärtan. Dels är fötterna helt domnade och dels är det som glasskärvor i knäna, bäckenet och nedre delen av ryggen. Jag är ilsken på nervsmärtan som ställer till det för mig. Men det har gått framåt, jag har vissheten att jag kan göra det. Jag kan tyvärr inte slappna av men jag kan spänna emot och då kan något släppa. Det är utrymmet mellan öronen man får ta tag i när kroppen inte vill samarbeta. Jag har fått en stark tilltro till att jag kan bli bättre och bättre genom att träna qigong. Det är knappt jag vågar säga det högt men jag säger det i alla fall att min framtidsvision är att jag kan gå med käpp i blåbärsskogen."

MS, diskbråck

"Jag har ju pratat om MS-grejen som jag inte tänker på till vardags. Jag hade som mål när jag kom hit att bli helt bra i min rygg. Jag har fått kämpa med ilska under året för att ha fått ett vanligt diskbråck när man haft ms. Det har varit andra nya utmaningar detta år. Läkaren sa i oktober att det tar 2-5 år att bli helt smärtfri i ryggen. Då bestämde jag att jag står ut till sommarkursen sen ska det vara bra. För några dagar sen är det helt borta. Jag har tränat hela året och varit på kursen och fokuserat på ryggen. Men med jobb och allt runtomkring. Det har varit häftigt att vara så vaken och samtidigt så otroligt lugn under kursen. Det är fortfarande sådant som gör ont, känslor också, men det går så fort, reaktionerna passerar så fort jämfört med tidigare."

Smärtor

"Tre saker har hänt. Jag hade jättehuvudvärk när jag kom hit och jag längtade efter den första träningen och den gjorde jag ensam genast efter föreläsningen. Och då försvann huvudvärken. Och då gratulerade jag mig för att jag kom hit. Jag hade sådant motstånd att komma hit. Ett jättemotstånd. Men jag vann och jag är jättenöjd nu, för jag känner för första gången att jag är lugnare och har mått väldigt bra den här kursen. Det är en jätteskillnad mot andra kurser som jag har gått. Sedan i förrgår hade jag jättemycket smärtor i kroppen, överallt. Axeln var jättespänd och jag önskade i cirkelqiregleringen att jag skulle bli av med det, och det blev jag. Nu är jag jättemjuk och trevlig i kroppen. Jag trivs. Tack så mycket."

Fraktur i armbågen

"Den här kursen har varit annorlunda för mig. För två veckor sedan innan kursen ramlade jag med cykeln och fick en fraktur i armen, i radiushuvudet i armbågen. Jag åkte in på akuten ungefär klockan fem och sen kom jag hem klockan tre på natten. Då ställde jag mig och körde la qi, för armbågen satt fast i det läget. Då körde jag Mr. Sus nya skiva. Sen gick jag och lade mig. Efter det, för att bli redo inför sommarkursen så har jag stått hemma med min mor och kört dun qiang varje dag och la qi väldigt mycket. Man märker väldigt mycket att om man körde dun qiang, så rätades armen ut väldigt mycket. Så den var nästan rak, bara lite böjd efter en vecka. Och igår upptäckte jag att jag kan få ut hela armen. Det har känts väldigt tungt i armbågen, det har känts som en tegelsten där. Det har helt försvunnit, så nu är det en lätthet där."

Ryggbesvär

"Ryggbesvär har tagit en stor del av mitt livs historia, kan jag säga. För några år sedan började jag med qigong i Lund och då fick jag höra talas om sommarkursen. Det var Gaby och Lars som berättade om den och jag sade “Aldrig i livet, aldrig!” Men så började något i mitt huvud: “Kanske, varför inte”. “Nej, jag vågar inte, nej nej nej.” Men så sade jag åt Gaby att i värsta fall kan jag ju åka hem. Då sade hon: “Du ska inte åka hem.” Nu är jag här i alla fall med min rygg. Det har hänt saker. Jag känner att jaggår rakare. När man kommer in i damernas omklädningsrum är det en bänk där man sätter skor och sånt. Man måste kliva över den. Och innan så måste jag hålla i någonting eller sätta mig, men nu tar jag bara kliv utan att hålla i någonting och känner mig säker när jag tar det där klivet. Och då vet jag att jag har tagit ett kliv på flera olika sätt. Och jag tänker kämpa vidare. Och jag tackar också så mycket för denna kurs."

Diabetes, blodtrycksmedicin

"För första gången på många år så är jag nu utan blodtrycksmedicin. Jag ska gå och kolla hos läkaren i augusti. Jag har haft diabetes, men den är borta. Jag har varit flitig med träningen. På kursen har jag också jobbat med att stå. Jag har parodontit och har lyckats hålla den under kontroll. Men när jag var hos tandläkaren i våras så såg han på röntgenbilderna från i fjol sade “Är det samma?”. All svullnad hade blivit mindre. Om den här kursen måste jag säga att den har varit otroligt bra och jag är väldigt tacksam. Jag har fortfarande problem att stå och men jag känner att det är något som börjar hända i midjan och jag är väldigt spänd på att se vad som händer nu på tvåan. Tack till alla!"

Smärta, kronisk nervskada

"För två år sedan fick jag en allvarlig ryggskada. Läkarna beslutade att operera mig. Efter operationen ökade smärtan i min rygg så de bestämde sig för att göra ytterligare en operation. Smärtan fanns kvar även efter den andra operationen och jag fick då diagnosen kronisk nervskada. Läkaren sa att jag inte skulle bli bra igen. Nu i april gick jag en kurs i Lyft upp qi i Stockholm. Det var väldigt smärtsamt, jag fick ligga på golvet under halva kursen. På måndag efter kursen kunde jag sluta med mina smärtstillande mediciner. Efter två veckor tog jag inga tabletter alls. I maj gick jag “Göteborgsvarvet”, det är 21 km långt, från att bara ha kunnat gå ca 500-600 meter."

Åderbråck, blodtryck

"Jag har haft åderbråck över hela benen och nu var de borta. Jag kunde inte tro mina ögon, efter att alltid ha gått i byxor för att det sett så fult ut. Blodtrycket som hade varit för högt var nu normalt."

Kattallergi

"Jag har varit allergisk mot katter i många år, därför har mina katter bott hos mina föräldrar. Det var som att bli förkyld och få ont i halsen när jag mötte och rörde vid katter. När vi hade en halvdag ledigt besökte vi mina föräldrar. Jag gosade med mina katter, hade dem upp i ansiktet och klappade dem. I bilen tillbaks till Nossebro så sa min pappa plötsligt “jag trodde du var allergisk mot katter”. Jag blev väldigt förvånad, jag hade inte märkt att jag inte fick någon allergisk reaktion av att vara nära katterna. Tillbaks i Nossebro mötte jag tre katter kring träningssalen och fick ingen allergi alls."

Migrän

"Jag har fått ett bra resultat på den här kursen och det är att jag behöver inte sova med öronproppar. Även om jag vaknar på natten och några snarkar så kan jag ändå somna om. Det har varit väldigt kul att få uppleva det, det trodde jag aldrig. Jag började träna Qigong hösten 2010, tror jag och då var jag väldigt väldigt dålig, jag hade väldigt svår migrän och femdagars anfall och flera sådana varje månad och däremellan hade jag huvudvärk och ont i ryggen och axlarna. Min migrän hade väldigt fort fått de dimensionerna och jag var väldigt rädd för framtiden och vad som skulle hända. Jag åt bromsmediciner och alla möjliga andra. Sedan jag började träna har det för mig blivit långsamt bättre och nu på denna kursen så märkte jag att när folk frågar hur jag mår så svarar jag att jag är frisk nu, men så började jag fundera och då insåg jag att jag hade faktiskt inte alls haft migrän under våren. Om jag får migrän så behöver jag inte bli liggande och det passerar väldigt fort och för mig är det friskhet. Det är väldigt roligt att upptäcka och att man också kan säga det."

Nack- och ryggsmärtor

"Jag har haft problem med min nacke och högra axel i cirka 14 år nu. Jag har tre buktande diskar som tränger ihop nervbanorna. Axeln var utsliten och opererades en gång. Varför började jag med Qigong? Jag är nybörjare, jag och min fru har tränat i två månader ungefär. Min fru kunde inte följa med hit men hon tyckte att jag skulle prova på detta. Jag hade inte en aning om hur tungt detta skulle vara. Första dagarna orkade jag ett par armrörelser innan jag fick sätta mig på stolen. Men från mitten av förra veckan har jag faktiskt lyckats hänga med hela vägen och det har varit jätteskönt. De tre senaste åren har jag också dragit på mig astma, högt blodtryck och typ 2 diabetes. Detta gjorde att jag bestämde mig förra året, när jag var 62 att jag skulle pensionera mig. Jag har tagit det lugnt i ett år och motionerat, jag har gått ner 10 kg i vikt vilket har förbättrat mina värden och alltihopa, men det jag vill säga om denna kursen är helt enkelt att den har gett mig jättemycket. Mycket stöd för min nacke och mycket mindre smärta."

Lärare:

Su Dongyue