Lyft upp Qi Pargas [2014-04-26]

Att besöka den vackra skärgårdsstaden Pargas när våren kommer är en fin upplevelse i sig. Kan man dessutom gå en kurs i zhineng qigong där, har man en härlig helg framför sig. Det tyckte också deltagarna i april månads sista helgkurs i Finland. Utöver alla Pargasbor som deltog, hade folk också rest till från Åbo, Helsingfors och Tammerfors för att få lära sig och träna Lyft upp qi.

Det blev en harmonisk och glad helg med mycket träning. Deltagarna var nöjda med kursen och kände sig motiverade att träna vidare hemma. Flera kunde också berätta om goda resultat, både från kursen och från träningen hemma. Nedan följer ett axplock ur deltagarnas egna kommentarer.

 

Utbränd fick energi, vårta försvann

"Jag började med zhineng qigong för flera år sedan. Jag var utbränd när jag började, men fick småningom hjälp mot det. Jag fick mera energi och började klara av svåra situationer. Lugnade ner mig och fick bättre hållning. Har sedan haft en paus i träningen, men började på nytt i våras. Under våren har en vårta som jag haft på fingret i fyra år försvunnit. Zhineng qigong är bra."

Förbättringar i ryggen

"Jag har haft väldigt dålig rygg men märkte en positiv förändring redan efter tre månaders träning."

Högt blodtryck balanserats

"Jag har tränat i många år med några pauser. Jag har ändå vetat att zhineng qigong är så bra att det lönar sig att komma tillbaka till den. Mitt höga blodtryck har balanserats och jag har fått hjälp mot stress och med att handskas med vardagen. Zhineng qigong är bra."

Smärtan minskar

"Det var första gången jag var på en qigong-kurs, och det har varit intressant. Jag lider av spänningar i kroppen och har smärtor. Jag kan varken stå eller sitta en längre tid. I dag kunde jag stå bättre och smärtan har minskat under de två kursdagarna. Jag kan inte höra med mitt vänstra öra, jag lider av Menières sjukdom och har svindel. Här har jag ändå inte haft svindel. Jag har stor motivation att fortsätta."

"Det var min första kurs. Jag har problem med ryggen och måste t.ex. ligga en stund på sängen efter att jag dammsugit. Snöskottning har också varit svårt, lyckligtvis behövde jag skotta bara en gång i vintras. Jag hade smärtor i korsryggen igår när jag kom till kursen, men blev bättre vartefter. Kanske träningen hjälper."

Avslappnande och motiverande

"Det här var min första kurs. Jag blev allvarligt sjuk för ett år sedan, och söker en alternativ behandlingsmetod som komplement till medicinerna. Jag har hört mycket gott om zhineng qigong och har stor motivation att fortsätta träna. Andra gången vi gjorde La qi gick det bättre än första gången. Kroppen slappnar av bättre än på gym. Känner att jag kan göra något själv för att bli frisk."

Bättre fokus

"Av träningen har jag blivit gladare och kan fokusera bättre på jobbet. Det är viktigt för mig att träna på morgonen. Jag tänker fortsätta med det här."

"Det här var min andra grundkurs på en kort tid, jag lockades till den första av min pappa. Märkte snabbt efter kursen att jag kunde koncentrera mig bättre när jag gick på föreläsning. Jag gick på den här kursen för att uppfriska minnet och få motivation."

Träningen gör mig glad och pigg

"Jag tränar för att motverka ålderdomen. Är i bättre form nu än när jag började träna för en sju år sedan. Morgonträningen betyder mycket för mig, jag har nu ett morgonprogram som är rena "dynamiten". Efter det är jag glad och pigg. Också om det hänt att jag absolut inte skulle orka stiga upp ur sängen för att träna så har det inte hänt att jag ångrat att jag gjort det."

Migrän och ryggsmärtor bättre

"Jag har tränat zhineng qigong sedan hösten 2010. Jag har tränat zhineng qigong sedan hösten 2010. Jag led av kronisk migrän. Jag började få huvudvärk redan då jag var 6 år, och när det var som värst, under år 2010, hade jag 3-5 dagar långa anfall. Dessutom hade jag ont i ryggen och axlarna och var stel i kroppen. Jag kunde inte dammsuga eller gå långa sträckor p.g.a. ryggen. Testade akupunktur och bromsmediciner, men de hjälpte inte. Efter att jag börjat träna tog det ett halvt år innan det skedde märkbara förändringar. Jag gick på sommarkurs och ökade träningen. Min pollenallergi försvann på ett halvt år, det gav motivation att fortsätta. Laktosintoleransen försvann och ryggen och axlarna blev bättre. Nu efter tre och ett halvt år kan jag göra allt, också springa. Ryggen och axlarna är bra och jag har väldigt sällan migrän. Jag är säker på att migränen kommer att försvinna helt. Jag är mera positiv och lugn. Qigongen har varit livsförändrande och ger trygghet. Min son har nu börjat få huvudvärk, så det är tryggt att veta att den här träningen är en möjlighet också för honom."