Vinterkursen Shenxin Qigong Karlskoga [2014-02-17]

I år höll vi vår tredje vinterkurs i Karlskoga. För andra året i rad fanns det möjlighet att träna i hela nio dagar; inledningsvis en tvådagars grundkurs i shenxin qigong, sedan en träningskurs i sex dagar och avslutningsvis en dag med xing shen zhuang. Många deltagare valde att vara med alla dagar och på så sätt maximera tiden i qifältet och chansen att få goda resultat.
Vinterkursen, och såklart våra andra långa kurser, är ett bra ställe att träffa både nya och gamla vänner. Många deltagare poängterade hur roligt det är att träffa alla och stämningen under kursen var mycket god. Möjlighet att umgås med trevliga människor hjälpte humöret att stanna på topp.
Det starka qifältet märktes tydligt under hela kursen. Flera av de mer erfarna deltagarna trodde att vi tränade mer än vanligt i år. Det gjorde vi inte men med ett starkare qifält blir effekten av träning större till mindre ansträngning. I vårt avslutande cirkelsamtal berättade många deltagare om stora hälsoförbättringar, både förbättringar som hänt under kursen men också resultat som kommit på sikt.

Enkätundersökningen

Vår enkätundersökning visade på goda resultat från kursen. 77 % fick en högre energinivå, 76 % kände sig mindre stressade och 65 % upplevde att deras fysiska status hade förbättrats.

kursrapport vinterkursen 2014

Bättre människa

"Jag har tränat qigong ett antal år och jag är evigt tacksam för alla fantastiska resultat jag fått genom åren, både fysiskt och psykiskt. Det går egentligen inte att beskriva det i ord. Det är också en process för mig. Det går sakta men det går framåt. Man måste träna och träna. Det är det enda sättet att bli bättre. Det är fantastiskt att ha ett redskap att använda för att bli bättre inom alla områden. Jag blir en bättre människa av att träna qigong. Tack för en fantastisk kurs."

Behandlingsskada

"Jag vill tacka för en jättefin kurs med en fin anda. Det har känts bra. Jag har blivit aningen mjukare i midjan. Jag hade en svacka i höstas och tränade lite mindre men nu har jag fått upp motivationen igen. Jag får stora förbättringar hela tiden. Jag fick en behandlingsskada för 29 år sedan. Då kände jag inte till qigong men så småningom hittade jag dit. Qigongen botade mig allteftersom och nu har jag blivit så bra att jag ska operera bort inopererad apparatur. Jag har kommit långt."


Sjukskrivning

"En otroligt bra och skön kurs. Det är trevligt att sitta och äta tillsammans och alla långa träningspass. Det har varit njutbart med armtränings la qi. Tidigare har jag haft ont i ryggen men det är puts väck. Qigong är ett verktyg. Från början hade jag många åkommor och var ganska slut i kroppen efter en axelskada. Man erbjöd mig kortison. Jag började med qigong och jag har fått många förbättringar som man kanske inte tänker på efter alla år. För tre år sedan hade jag en tuff arbetsperiod men jag hade inte kraft att träna qigong. Det gick så långt att jag blev sjukskriven och inlagd på sjukhus. När jag kom hem från sjukhuset så åkte jag på sommarkursen och sen har jag stadigt blivit bättre och bättre. Det är jättehärligt."


Utbränd

"Jag är väldigt väldigt, väldigt nöjd med kursen, mycket träning och lite snack. Fysiskt har det gått lätt – även om det känts i kroppen – men på ett bra sätt. Det har varit svårare med koncentrationen men det har blivit bättre framåt veckan. Jag har haft en förfärlig arbetssituation ända sen augusti. Jag har jobbat över varje dag och ibland även helger. Jag hade aldrig, aldrig klarat det utan qigongen. Jag har en historia av utbrändhet och andra har varnat mig. Jag har ändå känt mig extremt stark. Tack för en jättefin kurs. Jag älskar de här kurserna!"


Mjukare

"Jag har blivit mycket mjukare och det har släppt i axlarna. Det känns jättebra."
Klämd hand
"Jag har fått väldigt mycket hjälp av qigongen. För två veckor sedan klämde jag handen i en bildörr. Hela kvällen efter tränade jag fingerträning och den har blivit helt bra."

Axel

"Det är min första vinterkurs och jag är verkligen glad att jag gått den. Det har känts jättebra med träningen och de långa passen. Det ger mer när passen är så långa. För 1,5 månad sedan halkade jag och fick problem med axeln men träningen har gjort att den är bra igen. Det känns väldigt bra."

Förbättringar på sikt

"Jag märker sällan av några resultat direkt utan det blir bättre på lång sikt. Tittar man på sikt kan jag konstatera att det blivit många framsteg vad det gäller kroppen och knoppen. Tack för kursen."
"Jag är heller inte någon som får häftig, plötsliga förändringar utan förbättringar händer på sikt. Därför behöver man se längre tillbaka i tiden för att se resultat. Det här är min sjätte vinterkurs och jag har njutit, jag är lugnare och starkare än de första vinterkurserna och det finns saker som jag inte längre korrigeras för så jag har nog lärt mig övningarna lite bättre."
"Jag vill börja med att tacka för en jättefin kurs. Det har varit fantastiskt och jag är fylld av tacksamhet. Jag har tränat i sex år och uppnått väldigt många förbättringar av olika slag, både vad gäller nacken och reumatiska problem. Jag skulle ha önskat att det gått ännu fortare men det går stadigt framåt. Man kan också känna att man kan göra något för andra och det är helt fantastiskt. Jag känner en stor glädje i det."

Perniciös anemi

"Denna kurs har jag njutit mycket av träningen. Jag har känt att det blivit bättre kvalitet på rörelserna, på hur jag tänker och hur jag inte tänker Det har hänt så otroligt mycket det senaste året. Jag kan inte berätta allt men jag kan berätta att sen sommarkursen har jag blivit av med en obotlig sjukdom, eller det påstås att den är obotlig; perniciös anemi, som är medfödd. Jag skulle behöva ta sprutor hela livet och det var bara att hacka i sig, sa en läkare till mig. Men det var inte att bara hacka i sig. Nu kan jag tydligen producera enzymet som jag har saknat hela livet. Alldeles uppenbart har jag eget upptag av B12 och behöver inte längre ta några sprutor."

Om qigong

"Jag har tränat ett antal år. På sikt har jag nog ett helt nytt liv, som jag har klarat av att producera med hjälp av qigongen. Qigongen har varit jätteviktig för mig. Tack till alla! "

Energi och styrka

"Tack alla för en fin kurs! Det har varit jättehärligt att vara här. Det stora för mig är att jag blivit så mycket piggare. Jag har kämpat med trötthet. Jag jobbar mycket med mina otroliga spänningar så under kursen har det gjort ont i axlar, korsrygg och ryggen. Nu är kroppen mjukare och rörligare. Avslappningen är helt fantastisk. Lyckas jag med avslappningen så får jag samtidigt styrka. I min vardag har jag vågat göra stora förändringar och ta ansvar för det. Det är en stor glädje i mig. Och lugnet, genom lugnet får jag så mycket styrka att det är fantastiskt. Det är härligt!"

Artros

"När man blir äldre får lite skavanker men desto större anledning att träna. Jag har artros i många leder och har haft väldigt ont i fingrar, fotleder och knän. Men om jag inte tränat är jag säker på att det varit värre. Jag är evigt tacksam att jag hittat qigongen! Det är en jättego vän att ha med sig när man blir äldre. Det har varit en jättehärlig kurs. Det har varit jätteroligt att ha son och sonson och svägerska med sig på kursen, förutom alla andra goa vänner. Det känns så bra att komma hit. Jag tackar så mycket för en jättebra kurs!"
"Min första helgkurs hade jag så ont i mitt ena knä. Jag grät floder och tänkte att jag aldrig skulle bli bra. Men jag fortsatte träna och gick sommarkursen 2012. Den femte dagen var jag ute och gick en långpromenad och hade inte ont i mitt knä alls. Det var konstaterat begynnande artros. Jag har inte haft ont sedan dess. Jag var tveksam till vinterkursen men blev övertalad och jag är evigt tacksam för det. Jag fick en känsla av att kunna stå på ena foten på ett sätt som jag inte kunde göra tidigare. Något har hänt i ryggen, en stor förändring och förbättring. Det har varit en otroligt fin kurs för mig och jag är så tacksam."

Migrän

"Det har varit en jättefin kurs och jag har trivts jättebra. Jag har blivit lite mjukare mellan skulderbladen. För 3,5 år sedan hade jag svår migrän. Jag håller på med ett forskningsprojekt och tänkte att jag nog måste sluta forska och hitta ett annat jobb. Jag kan inte säga när jag senast hade migrän. Nu börjar jag ändå tänka att det är möjligt att fortsätta forska."

Brännskada, eksem

"Det är toppen att träningen finns. Grattis alla till förbättringarna! Jag blir också bättre successivt och det är jag tacksam för. Jag fick en brännskada för 10-12 år sedan och den fortsätter att bli bättre. Min son hade eksem på händerna när han kom hit. Jag hade med en salva som han skulle använda men vi har glömt bort det. Händerna blev bra ändå."

Qigongigt tillstånd

"Jag har tränat hemma men inte jättemycket så jag behövde den här kursen för att komma i bättre form i huvudet, bli mer qigongig i mitt sätt att vara och tänka. En ganska lång period har jag mått bra fysiskt, det var fysiska anledningar som gjorde att jag började med qigong en gång i tiden. En längre period har jag inte känt mig besvärad av något fysiskt. Det är inte perfekt men jag känner mig bra i kroppen. Så mitt mål med den här kursen var att komma in i ett qigongigt tillstånd i huvudet. Det har jag gjort så jag känner mig helt nöjd."

Ångest

"Jag känner mig väldigt tacksam att ha lyssnat på alla. Det är som en blomma. Berättelserna är olika kronblad som blir en blomma. Det som jag har att tillägga är ångest. Det är mitt kapitel i livet. Ångest, stress och depression är mina bördor. Jag har provat det mesta i den kategorin men jag har blivit jättemycket bättre och i perioder helt bra. Det är viktigt att jämföra med sig själv och då är det helt fantastiskt hur jag mår. Jag har haft en extremt jobbig höst och vinter; mycket stress, mycket krångel på jobbet och mycket att göra på alla plan. När jag kom till kursen kom jag från en helg med mycket att göra. Jag blev lugn ganska snabbt när jag kom hit. Jag är jättetacksam för mötet med alla människor. Ibland hinner man bara säga hej men man vill egentligen prata mer men man hinner inte. Då får man ta det på nästa kurs. Det finns många möjligheter. Qigongen ger oss möjligheter, hopp och kraft. Jag kom hit med ganska svår ångest, men mycket har jag genom qigongen kunnat lägga åt sidan. Jag kommer lättare ur mina gropar om jag hamnar där. Det är fantastiskt! Annars hade man bara varit hänvisad till psykiatri och piller. Det är fantastiskt att ha det här redskapet! Shenxin är fantastiskt för att kunna tämja de vilda hästarna i hjärnkontoret. Jag får kraft och lugn av shenxin. Jag är väldligt tacksam för de här perioderna av lugn. Jättestort tack till alla."

Om kursen

"Jag har mått bra den här veckan. Det har gått fort. Förut höll jag på att räkna dagar och hur lång tid det var kvar. Jag har upplevt en fördjupning i träningen. Jag är nöjd att jag hållit i alla de här åren utan att fatta någonting – men det kanske jag säger om tio år också. Jag vet inte vad som hållit mig kvar men något är det. Jag känner mig rak och stark. Härligt! En häftig oas i februarisverige."
"Jag har haft en jättebra kurs. Härligt att träna tillsammans!"
"Jag är glad att jag varit här; en fin kurs, duktiga lärare och trevligt på alla sätt. Qigongen har hjälpt mig med mycket, såsom att jag blivit rakare, starkare, mjukare, lugnare, gladare, jämnat till svajigt blodtryck och blodsocker, allergier. På denna kurs märker jag förstås att jag mår bättre och att kroppen mår bättre men också att jag orkar mer. Jag är glad. Tack så mycket."
"Jag har mått väldigt bra genom all träning och det har varit jätteskönt att träna de långa passen. Det var skönt att korrigeringen var lagd i början så vi fick långa träningspass resten av kursen."
"Det har varit en helt fantastisk kurs. Tack!"
"Det är min första vinterkurs. Jag har äntligen lyckats komma hit. Jag har försökt många gånger men inte lyckats. Jag fick stressa jättemycket för att kunna komma så jag kom hit full av stress och var spänd i kroppen i flera dagar. Så helt plötsligt släppte det och jag kände ett lugn. Det har varit helt enormt! Det har känts ända ut i fingrarna för min del. En jättebra kurs, jätteskönt. Det har varit jättekul."
"Jag är mycket tacksam och glad. Tack för en fin kurs."
"Det är första gången jag känner ett lugn på en kurs. Jag satt längst bak och såg alla träna och det är så fint att se alla människor som tränar och är tillsammans. Det är ju tack vare alla här som det funkar."
"Denna kurs har varit jättebra för mig. Jag känner mig lugnare och har kommit till insikt i vad jag behöver förändra när jag kommer hem. Det kom under en träning, nu vet jag vad jag behöver. Så jag ska ta tag i saker när jag kommer hem. Jag känner mig starkare och piggare. Det har varit kul att träffa alla."
"Jag har aldrig gått en kurs som varit så pass lätt. Jag har fått kämpa och slita men jag den här gången har jag inte behövt kämpa och slita men det har hänt en massa saker ändå. Det har öppnat upp ändå. Värme har strömmat i kroppen. Det har hänt en massa saker i ryggen och jag kommer ner i knäböj."
"Jag vill tacka för en väldigt bra kurs. Det har varit väldigt skönt att träna och det har känts bra i kroppen, väldigt mjukt och skönt. Skönt att vara med goda människor."

Ögon

"Jag haft nya nackskador så det har varit kämpigt men nu mår jag mycket bättre än när jag kom. Tack vare ögonrörelserna är min syn bättre nu än när jag var 22 år."
"Det har varit en bra kurs. Jag hade en blödning i ögat men det försvann så det hände något bra. Jag har inga större skavanker så det är mer njutning än smärta att träna."
"Jag har fått bättre syn. När jag blir lugnare verkar den bli bättre. Jag har bättre förstått att man kan tänka sig att någon är i qifältet och därigenom hjälpa den. Det var jättebra!"
"Det har varit en underbar kurs och jag har njutit. Innan jag kom hit hade jag problem med ett irriterat öga. Jag behövde gå till läkare som kollade upp det. Jag kunde köpa ett läkemedel, läkarna visste vad det var, men jag åkte till kursen och problemet försvann."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen