Shenxin Qigong Helsingfors [2014-04-13]

Vi brukar ha helgkurs i shenxin vartannat år i Helsingfors och Åbo, och i år ordnades kursen i Helsingfors. Antalet deltagare var drygt 20 aom var på gränsen till vad kurslokalen rymde. Stämningen var fin och positiv i den ljusa träningslokalen som ligger i Hertonässtranden österom Helsingfors centrum. Qifältet kändes starkt vilket också ledde till många goda resultat. Vi inledde kursen med en föreläsning på ca en timme. Föreläsningen uppskattades mycket av alla deltagare och den gav en god grund att gå vidare både till undervisningen och träning. Kursen var intensiv med mycket undervisning, träning och fina korrigeringar. Deltagarna var positiva och glada och mycket nöjda med kursen och samvaron under kursen.
Nedan följer ett urval av deltagarnas kommentarer:

Svullnaden i knät försvann

Jag har hållit på med lyft upp qi och ville nu få lite mera utmaningar. Det har jag nog verkligen fått och jag tror att jag har många utmaningar framför mig. Jag har problem med mitt knä och var därför jätterädd att komma på kursen ifall mitt knä inte skulle klara av att stå så mycket. Knäet var mycket svullet men i dag är det inte längre svullet. Jag är glad att jag nu kan böja mitt knä. I övrigt har kursen varit mycket trevlig.

Bättre rygg och axel

Jag har gått shenxin-kursen tidigare men har inte tränat ordentligt efteråt. Under undervisningen upptäckte jag många saker som jag inte visste om eller hade glömt bort. Jag var väldigt trött i går. Cirkulationen i ryggen har ökat avsevärt. Jag har problem med axeln men nu känner jag inte av nån smärta i axlarna. Det har varit en riktigt bra kurs. Tack.

Inspirerad till fortsatt träning

I går bröt min underligande förkylning fram. Jag har försökt undertrycka den hela veckan. Jag frös, det blev snuva och hosta. Egentligen var jag glad åt det för det kändes som om nånting löste upp sig. Trots att jag har gått på många kurser och tränat mycket märkte jag att det ändå var mycket som gått mig förbi. Det var otroiligt bra att bli uppmärksammad på detaljer och små ideer. Nu är jag alldeles otroligt inspirerad att fortsätta träna. Det här är nog min grej. Förstås kommer jag också att fortsätta träna lyft upp qi på veckoträningarna t.ex. Det kan kännas ansträngande under träningen när man står med armarna i axelhöjd men sen blir man belönad när man äntligen får lyfta upp händerna.

Inga sömnproblem och bättre cirkulation

Jag började träna qigong på grund av mitt stora sömnproblem. Det hjälpte och nu har jag inte behövt sömnmedecin på tre år. Det var trevligt att vara här och lära sig en ny övning. Jag har svåra spänningar i ryggen och i axlarna. I dag kände jag hör det plötsligt började cirkulera intensivt i ryggen och spänningarna släppte. Det kommer att ta tid för mig att lära mig de här nya rörelserna. I morgon kommer jag till veckoträningen och jag kommer att träna med min kompis på arbetet. Jag kommer att fortsätta träna shenxin.

Vänstra sida av kroppen blev bättre

Jag har hållit på med qiong i snart fem år och brukar träna både lyft upp qi och shenxin. Jag försöker träna varje dag men lyckas inte alltid. Jag har haft mycket problem med ryggen och min hela min vänstra sida har varit väldigt spänd. Jag får lätt ont i ryggen och mot det har jag haft stor hjälp av qigongen. Jag blir lätt styv och därför mjukar jag upp kroppen med att träna lyft upp qi på morgonen. Efter vinterkursen i februari var min kropp mycket mjukare och det kändes bra. Jag har magproblem också. I går kände jag av magen och mådde illa och var trött. Nu känner jag att det har hänt nånting bra i min ena sida ända upp till örat och också i huvudet och magen. Korrigeringarna var också mycket nyttiga och jag märkte att jag har haft egna varianter av t.ex sidoböjningarna. Det har varit en jättebra kurs. Tack för det.

Piggare

Det var trevligt att kunna komma hit. Jag var också på vinterkursen i år. Före den kursen var jag jättetrött men efteråt har jag faktiskt känt mig ganska pigg. Nu kändes det att jag behöver lite påfyllning och därför är jag här. Jag tränar hemma shenxin varje dag och tycker mycket om rörelserna. Tyvärr glömmer jag så lätt hur man ska göra rörelserna. Här har jag fått fina korrigeringar. Det har varit fint här. Tack.

Inspirerad att träna mera

Jag har haft ganska blandade känslor under kursen men särskilt idag har de positiva känslorna dominerat. Jag upplever ofta under kurserna att min mage går i olag. Kanske det är en reaktion och jag hoppas att det är nånting som händer på längre sikt. Jag har tidigare deltagit i kanske fem eller sex shenxin kurser men nu har jag haft en längre paus. Jag tycker mera om shenxin än lyft upp qi. Jag upplever shenxin som mera engagerande och den ger mig mera energi. Jag tänker nu ta shenxin som min huvudövning och fortsätta med den. Vi har fått jättebra och tydliga förklaringar. Det har varit roligt att tala med andra deltagare och att inspireras av deras resultat. Hela kursen har varit väldigt intressant och roligt. Tack.

Glad och lycklig

Det har varit en jätteskön kurs. Der har varit skönt att träna. Jag har slappnat av och känner mig mjukare i kroppen och lugnare. Det är alltid skönt att komma på kurs och träna i grupp. Jag tycker om att träna qigong för det hjälper mig att leva ett gott och bra liv. Jag blir glad och lycklig av att träna qigong.

Lärare:

Herbjörn Willhelmsen