Lyft upp Qi Hangö [2014-03-22]

I Hangö har det hållits kurser i Zhineng qigong i över tio år. Kurserna lockar ofta långväga deltagare, speciellt när den naturnära havsstaden är som mest inbjudande. I vårens helgkurs i Lyft upp Qi var alla deltagare ortsbor, en dynamisk blandning av nyfikna nybörjare, ivriga repeterande och inbitna veteraner. Atmosfären präglades av målmedvetenhet och lugn. Nedan några kommentarer.

Ett år med qigong

"Jag gick min första kurs för ett år sedan och visste genast att jag vill fortsätta. Under det år som gått har jag blivit mycket lugnare. Jag tycker bättre om mig själv. Jag har också fått synliga fysiska resultat. Förra våren hade jag svåra utslag på händerna. Jag fick cortison, men det hjälpte inte, och jag prövade alla möjliga salvor. I dag är huden helt frisk. Jag har också haft problem med bihålorna i över tio år och varit tvungen att punktera dem varje gång jag blivit förkyld. Den här vintern har jag haft tre ordentliga förkylningar utan att en enda gångn behöva ta till antibiotika eller punktering. Min kropp mår nu så bra att den satt igång sina egna självläkningsprocesser. Jag mår helt enkelt bra av att träna qigong."

Ryggbesvär försvunnit

"Det är min tredje helgkurs. Sedan jag börjat träna qigong har mina ryggbesvär försvunnit och jag har blivit mycket piggare."

"När jag började för två år sedan tänkte jag att jag skall se hur länge det tar innan jag får ryggskott igen. Men jag har inte haft ryggskott efter det. Jag har också haft problem med axeln, en typsik läraråkomma. Det har gett med sig, efter ett och ett halvt år. Men jag tränar mest bara på gruppträningarna och ganska sällan hemma. Jag fortsätter som en preventiv åtgärd."

Böjligare än på 20 år

"Jag tror det här är min sjunde grundkurs. Jag mår bra. Jag har inte blivit längre, men det känns som om benen blivit längre, som om det hänt någonting i höfterna. Nyligen märkte jag till min förvåning att jag böjt mig ända ner för att knyta skosnörena. Det visste jag inte att jag kunde. Det är 20 år sedan jag knutit kängorna utan att lyfta foten. Innan jag började träna hade jag lunginflammationer, ischias och problem med vänster arm. I dag är ryggen bra. Jag har inga fel någonstans."

Beroende av qigong

"Jag har hållit på sen år 2005 och har blivit lite boroende av de längre kurserna. Det är bra att gå grundkurser på nytt, men jag vill inte vara utan vinter- och sommarkurserna. De ger mig så mycket. Efter dem mår och orkar jag så mycket bättre. Det har hänt jättemycket sen jag började träna. Mest har jag märkt det på det mentala planet. Tack vare qigongen har jag vågat göra stora förbättringar i mitt liv. Det som hänt på det fysiska planet är lättare att glömma. Nyligen blev jag t.ex. påmind om att jag inte ens minns när jag skulle ha ätit värkmedicin senast."

Bra sätt hålla sig i form

"Att träna qigong är ett bra sätt att hålla sig i form i min ålder. Jag har gått många kurser tidigare. Den här gången har jag fokuserat på kroppshållningen och avslappningen."

Fantastiskt se vad qigong kan ge

"Jag började träna qigong år 2010. Då hade jag knäskada och nedsatt kondition. Jag tänkte att det kunde vara bra med en lättare övning tills jag var i skick för annan gymnastik. Inte blev jag såld direkt, men jag blev nyfiken på sommarkursen, och där blev jag såld. Småningom blev jag också uppmärksam på andra krämpor som jag inte varit medveten om. Allergier, dålig hållning, stressymptom. Inget av det har jag kvar. Det har också varit fantastiskt att med egna ögon se vad qigongen kunnat ge andra människor. Jag är glad att jag fortsatt. Ingenting annat har lockat mig efter det."

Inre lugn

"Jag sökte mig till qigong för att jag hade problem med nacken och axlarna. Det har jag inte längre. Träningen har dessutom gjort mig mycket lugnare. Det är framför allt det inre lugnet som blivit större, för utåt sett har folk alltid uppfattat mig som lugn. Jag märker det tillsammans med barnbarnen, och nu senast när min bil hade blivit tillbucklad. Förr hade jag blivit arg, nu tog jag det lugnt."

Känns bra

"Jag söker ett sätt att varva ner. Det här känns bra. Jätteskönt. Jag tänker nog fortsätta. Jag har svårt att sitta stilla, så det var lite av en aha-upplevelse att det går att koppla av och röra på sig samtidigt."

Lärare
Margareta Willner-Rönnholm

Hangö2014-03-22