Lyft upp Qi Grankulla [2014-03-02]

Helsingforsregionens svenskspråkiga kurs i Lyft upp qi hölls denna vår i Grankulla, som sedan hösten har en egen träningsgrupp. Det var en varm och positiv stämning. Deltagarna trivdes med varandra, njöt av träningen och uppskattade möjligheten att finslipa rörelserna. Nedan några kommentarer.

Som en trogen vän

"Jag har inte deltagit i veckoträningar sedan vi för två år sedan fick barn. Det är alltid lika härligt att komma tillbaka och att mötas av glada välkomnanden från alla. För mig är gigong som en gammal god vän. Min livssituationen är just nu sådan att jag inte kan träna regelbundet men qigongen finns hela tiden där som är ett redskap som jag kan ta fram när som helst."

Astma- och nackbesvär borta efter en dag

"Mitt liv är stressigt och jag borde alltid vara någon annanstans än jag är. Också i dag. Men jag beslöt ändå komma hit med min styva nacke, astma etc. Jag har tränat qigong för länge sedan men glömt rörelserna. Min astma började lossna redan under den första förmiddagen. På kvällen hade jag inga nackproblem och inte har de kommit tillbaka i dag heller. Jag behöver alldeles tydligt träna qigong och tänker fortsätta."

God hjälp av erfarna deltagare

"Det har varit ett fint veckoslut. Jag uppskattar speciellt att kursen inte bara är avsedd för nybörjare. Det är intressant att höra om andras erfarenheter och bra att få hjälp med korrigeringar. Möjligheten att träna i grupp är nog a och o för mig. I morse kändes kroppen mjukare än vanligt när jag steg upp. Mina spänningar i nacke och axlar har släppt."

Värk försvann

"Kursen ger en väldigt fin Vi-anda genom att man tillåts korrigera varandra. Korrigeringarna görs på ett trevligt sätt. Jag tycker om att söka fulländning, och lugn och ro. Vägen är dock lång. Jag har besvärliga fotproblem, och mycket värk när jag skall stå. Men i dag på eftermiddagen var värken borta."

Hfors20140302

Hjälp med stresshantering

"Via qigongen har jag fått hjälp med att hantera stress och få ett lugnare och mera harmoniskt liv. Jag började träna för 5-6 år sedan. Mitt liv var stressigt och jag hade diagnostiserats för ulcerös kolit. Efter några års träning insåg jag också att mina tidigare problem med slitna axlar och axelinflammationer hade försvunnit. Rörligheten blev bättre och jag kände mig mjukare i kroppen."

Qigong håller depressionen borta

"Det härliga med qigong är att man får vara just den man är. Under min första kurs mådde jag så dåligt att jag inte pratade med någon men kände mig ändå accepterad. Qigongen har hjälpt mig på många sätt, men mest mentalt. Med hjälp av qigong kan jag kravla mig ur och undvika depressioner. Om jag inte tränar på tre dagar börjar jag känna av det. Här möter man härliga människor som alla är på väg. Här finns en stark vilja att hjälpa, stark tacksamhetskänsla."

Lärare
Margareta Willner-Rönnholm