Lyft upp qi Ekenäs [2014-02-01]

Lugn och målmedvetenhet präglade årets första helgkurs i Lyft upp Qi i Ekenäs. Flera repeterande hade tränat länge och hjälpte de nya både med rörelserna och genom att berätta om sina träningsrutiner och hälsoförbättringar. Nedan några deltagarkommentarer:

Akut tandvärk lindrades

"Jag har tränat ganska länge, också om jag emellanåt är lat. De senaste dagarna har jag lidit av tandvärk. Jag har läkartid på måndag. På fredag var värken riktigt hemsk, men i dag har jag känt mig nästan OK. Det är en tydlig effekt. Jag tänkte att kursen kommer att ge lindring, och den gjorde det."

Ljus och glädje

"Jag började år 2003, men har inte tränat aktivt hela tiden. När jag märker att det går neråt tar jag en kurs och lyfter upp mig själv och Qi. Höften och axlarna gör sig påminda när jag slarvat. Men det viktigaste är det som träningen gör för sinnet. Jag har en tendens att bli deprimerad. Qigongen ger ljus och glädje. Det är viktigt. Det är inte mycket i mitt liv jag fortsatt med så här länge. Kursen gjorde gott."

Förbättrar hållningen

"För två månader sedan gick jag en kurs i Shenxin i Hangö. Som gammal yrkesmilitär har disciplinen inte utgjort något problem och jag har tränat så gott som varje dag. Den här kursen tog jag för att få omväxling. Nu har fötterna börjat bränna och det har hettat i axeln. Jag har haft frusen axel, så hettan tyder på att någonting är på gång. Det ger hopp. Jag tränar för att få bättre hållning."

Ekenäs2014feb

Förebyggande syfte

"Jag gick min första kurs år 2012 och har deltagit i veckoträningen sedan dess. Träningen ger mig ett inre lugn. Den har också fått ena höften att rätta till sig och jag får mera sällan ont i axlarna. Jag tränar i förebyggande syfte."

Lugn och energi

"Jag gick min första kurs för ett år sedan för att jag ville lugna ner mig. Sedan dess har jag tränat nästan varje kväll. Jag sover bättre, är lugnare, har fått mera energi. Träningen hjälper också mot huvudvärk om axlarna varit spända. Jag har fått bra korrigeringar och motivation att fila på rörelserna."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm