Lyft Upp Qi Kalmar [2013-09-07]

Denna varma och soliga helg var det grundkurs i LUQ på Högalids folkhögskola, den ligger en liten bit utanför Kalmar. Där har vi haft qigongkurser i många år. Lokalen fylldes av många nya och många repeterande deltagare. Det var en härlig gemenskap och intresset för fortsatt träning efter kursen var stort.


Här är några av deltagarnas kommentarer:

 

Urinvägsinfektion

"Jag har tränat i ungefär tio år. Kursen har varit fantastisk, jag känner mig lugn och avslappnad. Tack till er alla. Jag har haft problem med urinvägsinfektioner. När det var som värst hade jag infektioner två gånger i månaden. Det enda läkarna kunde göra var att ge mig penicillin. Under förra sommarkursen hade jag ont i urinvägssystemet i sju dagar. Jag tror det måste ha varit en reaktion därför att efter kursen har jag inte haft urinvägsinfektion. Det känns helt underbart. Jag är glad att jag fortsatte träna."

Repetera kurs

"Det var härligt att repetera kursen. Jag tyckte det var trevligt att bara vara här och träna qigong."
"Jag har tränat i tio år och deltagit på många kurser. Det känns bättre och bättre att delta på kurserna. Första kursen var tuff och jag hade problem med att komma ihåg rörelserna. Nu känns det bra att vara här, känna qi:n och att träna qigong."

Avslappnad

"Jag känner mig lugnare och avslappnad"

Migrän

"Min största förbättring är att min migrän har försvunnit. Det är ett bra sätt att slappna av och bli av med stress."

Övningen

"Trots att jag har tränat i tretton år blir jag inte trött på luft upp qi."

Överträffade förväntningar

"Jag är imponerad över hur starkt flöde man kan få i kroppen med dessa små övningar. Och hur mycket som händer i kroppen. Mina förväntningar överträffades, tack."

Mentala förbättringar

"Jag har haft problem med mina ben och en del mentala problem. Att träna qigong har hjälpt mig väldigt mycket. Jag kan rekommendera att ni deltar på sommarkursen."

Kompis rekommendation

"Det här var min första kurs. Jag kom tack vare en kompis rekommendation. Jag kommer fortsätta träna."

Sömn

"När jag började träna fick jag starka reaktioner och gick ner tio kilo. Jag kan nu sova mycket bättre, jag har mer energi och jag har inte migrän längre."

Vänliga människor

"Jag vill prova metoden. Min balans är mycket dålig och jag har neurologiska problem. Min högra sida är nästan paralyserad. Jag tror på metoden och jag har hört så många positiva saker under cirkelsamtalet. Kul att träffa så många vänliga människor."

Läkarens rekommendation

"Jag är en av dem som fått en dom av läkarna. Dom sa åt mig att jag hade en kronisk sjukdom. Att träna qigong har hjälpt mig väldigt mycket, jag mår bra idag. Min läkare är förundrad, han undrar vad vi håller på med när vi tränar qigong. Jag vet inte vad som händer, jag vet bara att jag mår väldigt bra och att jag inte har svåra smärtor längre. Min läkare sa åt mig att fortsätta träna qigong."

Mår bättre

"Jag har tränat i ett år. Jag mår bättre, sover bättre och jag har mindre smärtor. Min kropp är helt slut på vissa ställen men nu känns det riktigt bra."

Struma

Jag är som vanligt trött under kursen. Jag har tränat i tre år. Jag deltog på sommarkursen denna sommar. Innan kursen fick jag veta att jag var tvungen att genomgå en radioaktiv behandling pga struma. Det kändes inte alls bra så under sommarkursen bestämde jag mig för att eliminera sjukdomen med mitt sinne. Efter sommarkursen genomgick jag några tester och dom kom fram till att jag inte behövde genomgå behandlingen. Jag ska göra fler tester för att säkerställa vad som hänt. Tack för en fantastisk kurs! Kul att se så många deltagare på kursen."

Pigg

"Känns lyxigt att ha kurser så nära där jag bor. Efter min första kurs tänkte jag att jag åtminstone skulle använda tio-kortet för veckoträningarna som jag betala för, och träna tjugo minuter per dag verkade resonligt. Jag blir pigg av träningen, så nybörjare, ge det en chans."

Steg för steg

"Jag har tränat länge, ca tio år. Det har hänt mycket men i långsam takt. Plötsligt märkte jag att jag inte hade några allergier längre, mitt tidigare ömmande knä gjorde inte ont längre, jag behöver inte sova lika mycket, jag är upprymd. Förändringarna kommer över tid. Jag har deltagit i många kurser men varje kurs är som en ny kurs."

Smärtstillande

"Under föreläsningen på fredags kvällen kom jag ihåg min fysiska status ett år tillbaka. Jag mindes att jag behövde ta smärtstillande läkemedel fem dagar i veckan på grund av huvudvärk. Nu behöver jag bara ta smärtstillande en eller två gånger i månaden."

Förbättringar

"Det är mitt tredje år med qigongträning. Jag hade svåra smärtor i händerna och min balans var dålig. Båda sakerna har förbättrats. Det känns underbart. Jag kommer fortsätta träna qigong."

Lång process

"Jag började träna för tio år sedan. På den tiden hade jag migrän fem eller sex dagar i veckan. Jag kunde inte göra några fysiska rörelser alls. Tex kamma håret eller knappt lyfta upp en gaffel att äta med. Jag trodde aldrig jag skulle klara första kursen men det gjorde jag och veckan efter hade jag ingen migrän alls. Det var helt uppenbart att någonting hände. Under min första sommarkurs hände en massa saker och i januari detta år under en grundkurs blev jag helt fri från sjukdom. Alla bitar föll på plats både fysiskt och mentalt."

Lärare:

Johannes Nordgaard