Lyft Upp Qi Vasa [2013-11-02]

I Österbotten hölls höstens kurs i Lyft upp Qi i Folkhälsans samlingssal i Korsholm. Det var en lugn och behaglig stämning. Nybörjarna var ivriga att lära sig rörelserna och att kunna börja träna regelbundet hemma och i grupp. De som repeterade hade alla gått också sommarkurs och kunde berätta om många hälsoförbättringar. Nedan några kommentarer:

95 % mindre värkmedicin

"Jag började träna Zhineng Qigong för 8 ½ år sedan. Då hade jag kronisk tennisarmbåge och kronisk värk och jag började bli väldigt styv i hela kroppen. I dag äter jag 95 % mindre värkmedicin. Jag har blivit rörligare och mjukare i lederna. Jag har blivit 2 cm längre när svanken och gamnacken rätats ut. Jag märker att jag blir lugnare och orkar bättre på jobbet. Det är en väldigt bra träningsmetod. Jag sover bättre än förr. Man ser också på andra som tränar qigong att de börjar må bättre."

Hjälp mot sömnsvårigheter

"Jag började träna 2006. Då hade jag sömnsvårigheter. Jag kunde inte varva ner och hade dåligt immunförsvar. Det gjorde det jobbigt både i mitt yrke och annars. Att träna qigong har hjälpt mig jättemycket. Kvällsträning är ett bra sätt att varva ner. Vaknar jag på natten somnar jag om, om jag stiger upp och tränar. Immunförsvaret har förbättrats. Jag minns inte när jag skulle ha varit förkyld sist."

Kraftkälla

"I morse kände jag mig nedstämd. Efter att ha tränat en stund kändes det mycket bättre. Jag är glad att vi har våra kurser och vår träningsgrupp."
"Ett sjukdomsfall i familjen har gjort att qigongen känns som en livslina just nu. För något år sedan vet jag inte hur jag skulle ha klarat av det. Jag har hela tiden haft förtroende för metoden, men det har blivit ännu större de senaste veckorna för att jag behövt qigongen så mycket. Jag har sovit mycket under den här kursen. Det har gjort gott. Och i natt hade jag en otroligt skön sömn."

Nacke och axlar i skick

"Jag började träna 2008, mest bara av nyfikenhet. I går blev jag påmind om att jag inte längre har ont i nacken. Jag har helt slutat gå hos massör."
"Förra året upptäckte man en muskelskada på axeln. Jag fick ett personligt träningsprogram där jag skulle dra i ett gummiband. Men axeln blev bara sjukare av det. Till sist slängde jag bandet och började göra Lyft upp Qi i stället. Nu känns axeln bra."

Mersmak

"Jag är en glad och fysiskt aktiv pensionär. Jag har en massa fel som jag inte vill räkna upp. I går kände jag mig helt råbråkad, men jag kände också en mjukhet i kroppen, speciellt i axelpartiet som jag haft problem med. Jag väntar och ser vad det här skall ge."

"Jag märker att 'bollen' i La Qi har stor funktion."

"Det här är min första kurs. Jag var utbränd 2008 och fick, trots stor skepsis, hjälp av akupunktur. Jag har också senare sökt mig till akupunktör, men det kostar. Därför vill jag lära mig en metod som jag kan utöva själv. Jag är glad att det finns en träningsgrupp. Jag tror att jag behöver både gruppträning och flera kurser för att få in träningen i vardagen."

Lärare:
Margareta Willner-Rönnholm