Lyft Upp Qi Helsingfors [2013-10-12]

Helsingforsregionens svenskspråkiga kurs i Lyft upp Qi hölls denna höst i en 100 år gammal villa i Grankulla med solgula lövträd utanför fönstren. Stämningen var rofylld och deltagarna motiverade. Nedan några kommentarer:

Inre styrka

"Jag har tränat ganska länge och uppnått många goda resultat. Jag har blivit av med en depression, och med en leversjukdom som oftast brukar bli bestående. Min koncentrationsförmåga har förbättrats. Jag märker att jag blir lugnare och mera avslappnad av att träna och inser att det är sådan jag vill vara. Qigongen ger mig styrka att bättre styra mitt liv."

Håller depressionen borta

"Jag undrar hur mitt liv skulle se ut utan qigong. När jag började träna 2005 var min kropp sönder både utan och innan. En skadad axel blev bra, styvheten och stelheten i kroppen försvann och jag har fått hjälp att klara av en djup sorg. Med regelbunden träning kan jag upprätthålla den mentala balansen, ron och glädjen."

Det sker hela tiden förbättringar i min kropp

"Jag har tränat sen 2009. Jag lider av en muskelsjukdom och en hjärnskada efter en trafikolycka. Med min diagnos borde jag ligga i en andningsapparat och vara döende nu. Jag tränar ca 2 timmar om dagen. Mina muskler har börjat växa tillbaka och jag har fått bättre stabilitet i benen. Det sker hela tiden förbättringar i min kropp. Jag oroar mig inte längre och sover bra. Jag vet att jag långsamt men säkert blir bättre. Det är bara att träna."

Axlar i skick, inre ro

"Jag började träna för ca 5 år sedan på grund av en kronisk tarmsjukdom, som förvärras av stress. Jag hade också problem med slitna och inflammerade axlar. Axelvärken har försvunnit. Jag känner mig mera avslappnad och stressar inte lika mycket som tidigare. Qigongen har gett mig en inre ro."

Andra dagen – ingen huvudvärk

"Det är min första kurs. Jag har i 5–6 års tid haft migrän alla dagar. Det börjar göra mig deppig. Min mamma tränar qigong. Jag har varit skeptisk och tyckt att rörelserna ser konstiga ut, men ville ändå pröva. I går mådde jag dåligt, men i dag har jag ingen huvudvärk alls."

Nyttig repetition

"Jag började träna 2011. Sedan dess har jag gått flera helgkurser och en LUQ2. Efter veckoträningen löper träningen bra också hemma. Jag sover bättre och klarar mig med mindre sömn. Jag irriteras inte längre av stress på jobbet. Kollegerna ser tröttare ut än jag känner mig. På den här kursen har jag blivit uppmärksam på många detaljer som jag glömt eller inte tidigare noterat."
"Jag gick en helgkurs i Hangö i augusti och tränade till en början flitigt hemma. På senaste tid har jag blivit lite lat. Jag kom hit för att få energi att träna regelbundet igen"

"En lösning på alla mina problem"

"Jag började träna för 6-7 år sedan. Då mådde jag jättedåligt. Min ena arm fungerade inte efter en misslyckad stelkrampsvaccination och jag var stel i hela kroppen. Jag såg en notis om en helgkurs i tidningen och tänkte att qigong kunde vara lösningen på alla mina problem. På tre månader blev armen bra och stelheten försvann. Jag måste alltid träna genast på morgonen, annars blir det inte av. Jag är jätteglad över den här kursen."

Trött och lycklig

"Det är min första kurs. Jag är väldigt trött, men lycklig! Det känns i kroppen att rörelserna verkar på många plan. För mig som finskspråkig har kursen varit som en kulturresa både till Kina, och Sverige. Normalt är jag mycket pratsam, men nu har jag varit ganska tyst och det är ovant. Jag har upplevt mycket nytt och gott."

Lärare:
Margareta Willner-Rönnholm