Lyft Upp Qi Ekenäs [2013-09-14]

Ekenäs har i många år haft en aktiv träningsgrupp och regelbundet återkommande helgkurser i Zhineng Qigong, som lockar deltagare också från andra orter. Så ock denna gång. Flera gamla qigongare utnyttjade möjligheten att ladda batterierna inför vintern och hjälpa nybörjarna och varandra med att finslipa rörelserna. Nedan några deltagarkommentarer:

Allergier försvunnit

"Jag har tränat sen 2010. Då led jag av kronisk trötthet, allergier, förkylningar och andra krämpor som jag inte riktigt visste om. Qigongen har hjälpt mig på alla sätt. Jag är piggare, behöver inga allergitabletter, är på många sätt gladare. Jag har också börjat lägga märke till hur och när jag blir stressad. Qigongen hjälper mig att slappna av och få inre ro. På den här kursen kom jag för att samla kraft och lugn inför en resa jag har framför mig."

Kraftkälla

"För mig är Zhineng Qigong en livskälla. Jag söker mig till källan för att samla livslust, glädje, kraft. När den sinar hemma får jag påfyllning under gruppträningarna. På kurserna är kraftfältet ännu starkare. Det är så många som gått sommarkurs. Det var en arbetskamrat som föreslog att jag skulle prova Zhineng Qigong, eftersom jag ofta hade ryggskott och andra krämpor. Det som gjorde mig ivrig var när jag märkte hur svårt jag hade att stå rak, trots att jag alltid ägnat mig åt fysiska aktiviteter. Med regelbunden träning började ryggskotten avta och småningom försvinna. Nu är det andra utmaningar som oroar mig. Därför är qigongen jätteviktig just nu."

Samlar energi med La Qi när barnen sover

"Jag började träna för tio år sedan för att jag hade axel- och nackproblem. Musklerna var inflammerade och jag hade mycket värk. Träningen fick smärtorna att ge med sig, också om jag på kurserna märker att det ännu finns saker att rätta till. Qigongen har också gjort mig lugnare. Jag hade aldrig tänkt att jag behöver bli lugnare, men jag märker ändå skillnaden. Att träna La Qi är en utmärkt metod för det. Det räcker med en liten stund så känns det annorlunda efteråt. Jag brukar träna La Qi medan barnbarnen sover. Sen orkar man bättre igen."

Kan simma igen – efter 14 år

"Jag har tränat sen 2009. Jag har fått massor av hjälp. Just nu känns det som om hela bröstkorgen håller på att öppnas. Förra veckan simmade jag för första gången på 14 år. Min fysioterapeut skulle lära mig simma på nytt. Till bådas förvåning kunde jag simma själv genast. I fredags kunde jag gå utan att hålla i mig. Jag har haft massor av energi under den senaste tiden, också om jag just nu är lite mos. Det känns väldigt tryggt med Zhineng Qigong. Allt som hänt i samband med qigongen har varit hemåt."

Bra med repetition

"Jag har gått flera helgkurser och stundvis praktiserat själv och i grupp. Men nu har det varit paus och jag vill komma igång på nytt. Jag behöver en grupp för motivationen. Det har varit bra att få det repeterat."
"Det har varit jätteskönt. På årets sommarkurs lärde jag mig steg två i Zhineng Qigong, Xing Shen Zhuang, och blev så förtjust i den metoden att jag inte tränat lika mycket Lyft upp Qi som förr. Lyft upp Qi är ändå så bra att jag vill få in den i träningsrutinerna igen. Det gjorde gott att vara här."

Intressant, lärorikt – starkt

"Jag är nybörjare och deltar både i egenskap av personlig assistent och av eget intresse. Under de senaste tio åren har jag ägnat mig åt allt möjligt och ville pröva också det här. Jag har gått hos akupunktör i tio år och märker att träningen känns i samma områden som akupunktören brukar behandla. Övningen La Qi kändes väldigt stark. Jag både kände och hörde att det hände någonting i korsryggen. Nu känner jag mig behagligt trött och avslappnad.
"Det har varit intressant och lärorikt".
"Jag är inte här på grund av några speciella krämpor, utan för att jag råkade gå på en föreläsning om Zhineng Qigong i Kasnäs. Föreläsaren utstrålade ett sådant lugn att jag tänkte att det måste vara bra. Superberättelserna har jag varit lite misstänksam mot, men Janna är ju ett levande bevis för att det ligger någonting i dem."

Lärare:
Margareta Willner-Rönnholm