Sommarkurs två Nossebro [2013-07-04]

Deltagarna som mötte upp på sommarens kurs två var mycket förväntansfulla och såg fram emot att få lära sig och träna övningen Xing Shen Zhuang som utgör steg två inom Zhineng Qigong. I år var det tredje sommaren som vi lärde ut och tränade denna övning tillsammans.

Detagarna på sommarkurs två 2013

Nu när vi har tränat Xing Shen Zhuang i två år och vårt qi-fält har blivit allt starkare så märks det också på träningskvaliteten. Deltagarna upplever en starkare känsla av qi, ett bättre flyt i övningen och får till de olika sektionerna allt bättre. Det märks också att våra kära deltagare förstår mer om qi-fältet och därmed kan utnyttja det bättre, både på kurser och gruppträningar men även i den egna träningen hemma.

Den sociala komponenten är också en viktig och mycket uppskattad del av våra kurser. Som alltid visade våra deltagare upp massor av vänliga leenden och skrattade gott när de återsåg sina gamla qigongkompisar. Många personer har genom åren pratat om hur enkelt det är att träffa nya vänner på våra långa qigongkurser. På sommarkurserna byggs denna glädje varje år upp till ett crescendo under vår kabaré. Det är mycket uppskattat när våra deltagare ställer sig på scenen för att underhålla alla andra med sång, dans, musik, poesi och teaterkonster. Under och efter kabaréerna är de vänliga leendena som störst och detta skapar många trevliga minnen för resten av året. Det  ger oss även en humörkick som lyfter träningen både på kurserna och hemma i stugan.

Som vanligt genomförde vi en enkätundersökning före och efter kursen. Årets undersökning visade bl.a. att hela 74 % av deltagarna kände sig mindre stressade när kursen var slut. 66 % kände att deras energinivå hade höjts och 65 % att deras fysiska status hade förbättrats. Figuren nedan illustrerar dessa resultat.

 Resultaten från enkätundersökningen

Nedan följer ett axplock av deltagarnas egna kommentarer om hur de upplevde kursen och vilka resultat de har uppnått.

 

17 års trötthet som bortblåst

Min rygg är rakare. Jag är mer avslappnad i höfter och axlar. Jag har gått runt med ett vänligt leende och fokuserat på träningen. Jag är piggare både fysiskt och mentalt. Jag har endast sovit ungefär fem eller sex timmar varje natt men har ändå vaknat upp utvilad och utan någon smärta i kroppen. Vanligtvis har jag smärtor i kroppen när jag vaknar. Efter sjutton år med trötthet känns det bra att inte vara trött längre.

 

Stort lugn

Tack för en underbar kurs. Jag har aldrig varit så lugn som efter det sista träningspasset.

 

Stora hälsoförbättringar

Jag kan gå utan att använda min käpp eller hålla i någonting. Jag har bättre kontroll över mina armar. Mina njurar är ok. Mina sömnproblem har försvunnit. Min vete och mjölkallergi har försvunnit. Min vänstra häl kan nu beröra golvet när jag står. Min balans har förbättrats, jag kan träna la qi med mina ögon stängda.

 

Pigg och avslappnad

Morgnarna och kvällarna, då känns det helt underbart att stå här. Det är någon som håller om mig nästan när jag står och tränar. Det har varit en trevlig gemenskap och fint som vanligt. Man sover lite men är ändå pigg. Jag behöver väldigt lite sömn när jag är här. Jag har blivit lugn och avslappnad och fått bättre energi, kanske lite bättre koncentration. Fått väldigt bra korrigeringar på båda kurserna. Lyft upp qi känns annorlunda, mera kraftfull på något sätt och xing shen zhuang tycker jag att rörelserna går bättre och bättre. Jag har en förmåga att liksom vrida till allting, tycker jag. Det känns mera som om den flyter nu tycker jag. Tidigare var det mera att man tog en sak i taget. Nu är det mera ett jämnt flöde i xing shen zhuang. Så det ska bli roligt att fortsätta träna hemma.

Xing Shen Zhuang på sommarkurs två 2013

Fotvalvet lyfter

Mina fötter har blivit starkare igen. Det här är min tredje sommarkurs. Första sommarkursen kändes det i mina fötter. Jag förstod inte vad det var, tills jag märkte att fotvalvet hade börjat stiga. Jag har varit så plattfot och jag kände inte igen mina fotspår från duschen. Och nu har det fortsatt. Jag känner att, yes!, det blir ännu starkare. I början av kursen stod jag mera på insidan av foten och nu har fotvalvet lyft igen. Det är jätteskönt. Och det känns i träningen hemma, jag har tyckt jättemycket om att träna xing shen zhuang.

 

Djupare andning och bättre röst

Rent fysiskt under första kursen kände jag mig så tom i magen plötsligt. Som om det var en massa luft där, men det var inte luft i magen. När jag gjorde dun qiang så fick jag reda på att det var min andning som plötsligt gick hela vägen ner i magen. Jag har alltid trott att jag har andats med magen, men det har jag tydligen inte gjort, för det här var mycket djupare. Det har jobbat väldigt i bröstet också och benstrukturen, eller skelettet, har ändrat sig. Bröstet var lite inåtvänt förut och jag kunde känna alla taggarna, men nu har det liksom böjts ut och blivit rundare och slätare. Jag vet inte varför. Men det är säkert bra. Och när jag sjöng på kabarén på kurs nummer två så var det första gången som rösten inte förändrade sig när jag sjöng inför andra. Den var som den är när jag sjunger för mig själv. Och det har säkert med andningen att göra, kanske att jag klarar att behålla mitt lugn också när jag sjunger inför folk. Det är ju väldigt fint.

 

Smärtor och hjärtklappningar försvann

Sedan förra sommaren har jag skadat min rygg ytterligare två gånger. Det har påverkat min rygg, nacke och huvud, balansen, gav mig smärtor i min vänstra handled och begränsade min rörlighet. Nu är smärtan borta och min rörlighet är nästan tillbaka till normalnivån. Under en lång tid har jag inte kunnat sova på min vänstra sida på grund av hjärtklappningar. Under den här kursen kunde jag göra det utan att få några hjärtklappningar, men mina axlar gillade det inte riktigt.

 

Nya, vackra knän

Jag har gått omkring med artros på knäna. Här ser ni nu mina vackra, nya knän. Mjukt rundade. Jag har alltid tänkt att det är min knäskål som sticker ut uppe och nere. Så jag har haft jättekomplex för att jag är så liten, klen och spinkig så till och med knäskålarna sticker ut. Men det försvann då i all dun qiang. Men då har artrosen alltså lösts upp till 95%. Det är en liten bit kvar här.

 

Benen blev lika långa

Det har varit väldigt mycket härligt folk på kursen. Det där med att öppna hjärtat och ge till varandra, det har jag verkligen känt. Och plötsligt blev det ena benet lika långt som det andra. Det har varit rätt så stor skillnad på längden. Det var helt otroligt. Jag har inte helt vant mig vid det ännu, så jag står och vacklar.

 

Utan smärtor efter 20 år

Just nu när jag sitter här har jag inga smärtor i min rygg alls. Och inga smärtor i resten av kroppen heller, det är ganska skönt efter ca 20 år med smärtor på olika ställen.

 

Min lilla son tycker om när jag tränar

Under våren har jag varit ensam med min son. Några tipsade mig om att träna när han skulle sova. Jag berättade för honom att jag skulle läsa en saga och sedan träna qigong. Han är två år gammal men jag tror att han förstod ändå. Nu säger han ”mamma läsa saga sen gong mamma mår bra”. Han vill att jag tränar la qi, han brukar säga ledorden till övningen.  Han ligger där och tittar en stund sen somnar han.

 En lugn kväll på Nossan

Utan melatonin i ett år

Jag gick min första sommarkurs förra året. Då glömde jag ta med mig tillräckligt med melatonin. Jag tog bara med mig tillräckligt för sju dagar så jag var tre dagar utan medicinen och nu har jag varit utan medicinen hela året. Jag har återhämtat mig bra från en skada i vänster arm. Jag kan spela fiol och klara mig i jobbet.

 

Ständiga förbättringar

Det här var min elfte sommarkurs. Det har hänt en massa saker under åren och det fortsätter att hända. Kursen har varit helt underbar. Jag har varit allergisk i hela mitt liv. Nu är jag helt botat från mina allergier. Förra våren var första gången jag kände doften från vårblommor. Det är fantastiskt att kunna bli bättre när man är sextio år gammal. 

 

Ingen smärta längre

Om man tittar på ett längre perspektiv i vardagslivet har jag inte ont längre i nacke och rygg. Tidigare hade jag väldigt mycket värk. Så det är miraklet i mitt liv, att inte ha ont.

 

Har upptäckt qi-fältet

Jag har börjat upptäcka qi-fältet och blivit bättre att vara kvar i den utan att tänka på annat. Kvällen efter kabarén upplevde jag fantastisk träning här inne. Det var första gången jag tänkte att ”Oh nej, klockan är ett!” Det var bara skönt. Jag är tacksam för att få vara här.

 

Har fått styrkan tillbaka

Det är min tionde sommarkurs. I början hade jag väldigt ont i min högre fot. Jag haft MS sedan jag var 23 år. Foten blev snabbt bättre de första åren och det kändes väldigt bra. År 2010 dog min mor efter en sjukdom och då blev jag sämre igen. Jag blev delvis förlamad på vänstra sidan och min muskelstyrka i foten på den sidan försvagades. Styrkan kom tillbaka till viss del efter sommarkursen men inte helt och hållet. Min fysioterapeut sa att det skulle vara väldigt svårt att få tillbaka all styrka. Men qi brydde sig inte om det för att efter den här kursen är muskelstyrkan tillbaka helt och hållet. Jag har också en obalans i mina höfter, som jag har haft sedan jag födde min dotter för 17 år sedan. Höjdskillnaden mellan båda sidorna var flera centimeter. Nu är de lika höga igen. Det är helt otroligt att jag fått båda resultaten på en och samma kurs. Jag har också fått mer energi. De första kurserna låg jag väldigt mycket, men inte den här kursen. Jag har så mycket energi att jag har varit på alla kaféer och fikat riktigt mycket!

 

Lättare att få kontakt med andra

Jag har jag fått ett mer öppet sinne som person och jag märker det på min omgivning. Ett exempel är när jag åkte hit och det kom en dam som började prata med mig. Och senare på bussen hamnade jag i samtal med en herre. Tydligen vill personer prata med mig och det blir också lättare att själv ta kontakt med personer man inte känner. Förr tyckte att det var mycket svårare. Jag visste aldrig vad jag skulle säga och gömde mig i ett hörn, men nu behöver jag inte göra det längre.

 

Inga smärtor i armbågen

Jag började träna qigong för att min kollega på museet tyckte att jag behövde det på grund av att jag hade krossat min armbåge i en cykelolycka, något som hindrar mig i vissa rörelser. Jag har även dålig balans. Balansen är det svåraste för mig, både den fysiska och den psykiska balansen. Igår så märkte jag att den nya övningen gör mycket gott. Jag har ingen värk någonstans nu. Läkarna sa att jag skulle känna av armbågen när det blir väderomslag, men jag känner ingen smärta nu och behöver inte ta några mediciner.

 

Lärare:

Su Dongyue