Sommarkurs ett Nossebro [2013-06-24]

De drygt 150 deltagarna på vår niodagars sommarkurs, steg 1, kom till Nossebro på måndagen direkt efter midsommar. Många för att gå sin första sommarkurs med oss, ännu fler kom hit som repeterande. Även om det var flest svenskar, fanns också många från Finland och Norge samt en och annan från andra länder på plats. Förväntan och spänning låg i luften. Glädjen i att återse kära qigongvänner var stor och många glada skratt hördes.

De nio dagarna gick fort. Förutom träning fylldes de med föreläsning och undervisning direkt från vår huvudlärare Su Dongyue. Årets stora nyhet på kursen var den nya gruppqiregleringen som blev mycket uppskattad. Många upplevde en stark känsla av qi i den. Kursen blev mycket lugn, stämningen i träningssalen präglades av stillhet och harmoni. Jämfört med när vi började våra sommarkurser för snart 20 år sedan så är det numera påtagligt mindre emotioner.

Några teman blev centrala på årets kurs. Tydligt är att allt fler har blivit bättre på att använda qifältet, både på kursen här och annars där hemma. Vårt starka qifält, uppbyggt under 20 år, finns där och om vi lär oss att använda det kan våra resultat dramatiskt förbättras. Exempel på det är Per, vars historia kan läsas i hans personliga berättelse. Genom att önska sig specifika resultat inför träning i qifältet, har han kunnat uppnå stora förbättringar. Nu senast på kursen återfick han en mjukhet och kontroll i kroppen, en förutsättning för att han ska kunna spela fotboll med sin sjuårige son, något som han innerligt önskat. När Per kom på sin första kurs 2003 satt han i rullstol och prognosen var kolsvart. 

Ett annat centralt tema på kursen var att aldrig ge upp. Genom att vi har sett så många goda resultat av enträgen träning, har vi steg för steg byggt upp en förståelse för att fortsätta träna och våga lita på qifältet. 

Något som också poängterades starkt på kursen var vikten av positivt tänkande. Su Dongyue har på senare år alltmer lyft fram hur avgörande positivt tänkande är för våra liv. Vi märker tydligt att allt fler av våra deltagare har tagit detta till sig.

Kommentarer om kursen

"En mycket lugn och harmonisk atmosfär."

"Bra med alla korrigeringar från lärarna. Stort tack för värme och omsorg både den sagda och den outtalade."

"Jag har nått längre in i mig själv och upplever att processen att komma djupare är på god väg."

"Maten mkt god!"

"Det har varit en mycket harmonisk kurs. Lugnt, varmt och tryggt. TACK. Den nya qiregleringen var stark men jag är glad att den gamla också fanns kvar då jag tycker den ger så mycket."

"En fantastisk kurs!"

"Mitt förtroende för qifältet har ökat och jag tror nu att det inte finns några gränser för vad jag kan uppnå om jag jobbar hårt! Tack!!"

"Mycket bra kurs. Den absolut bästa jag varit med om. Vi hade ett lugn som jag tar med mig hem. STORT TACK till alla!"

"En otrolig upplevelse. Nu har jag äntligen fattat vad qigong är på djupet."

"Mycket stilla, lugn känsla på kursen med mycket kärlek och närhet till människor. “Oneness”"

"Jag var inte beredd på att träffa så många underbara människor. Ni alla överraskade mig och jag har lärt mig mycket av er. Vi ses nästa år!"

Här följer ett litet urval av berättelser om goda resultat som uppnåddes på kursen.

Gravid trots endometriosis

”Som ni kan se har jag en liten baby på kommande i november! Jag har endometriosis, det vill säga blodcystor som finns inuti buken kring livmodern och som växer hela tiden varje månad och dom kan göra skador som gör att det kan vara svårt att bli gravid. De kommer inte ut och det enda de kan göra är att operera bort dem om de blir för många, vilket jag en gång har gjort. Man kan också äta hormoner för att hålla dem under kontroll. Jag åt hormoner i 12 år men när jag hade tränat i några år tänkte jag ”Nej, nu vill jag med qigongens hjälp försöka utan hormoner.” Jag slutade äta dom för sex år sedan. I fjol efter att jag hade gift mig tänkte min man och jag att vi får se vad som händer och där fick man se. Jätteroligt, ett litet mirakel!

När jag kom hit till sommarkursen var jag väldigt risig och hade ont. Jag hade före kursen haft massor med jobb och flyttkaos, och mitt i det fick jag tidig foglossning, vilket betyder att bäckenet blir instabilt och gör väldigt ont. Ibland så kom jag inte upp ur sängen. Jag fick också dåliga blodvärden och var inne på akuten två gånger med blödningar, så jag blev sjukskriven, men jag försökte hålla mig lugn med hjälp av qigong och tänkt att sommarkursen får fixa det här.

I början av kursen låg jag mycket ner, men nu mot slutet av kursen tycker jag att det börjar släppa. Jag har mindre ont och magen har lyfts upp från bäckenet så att det inte trycker på längre. Inga blödningar eller annat. Magen har växt 7 centimeter på en vecka och babyn har varit jättelugn. Under kabarén när vi lyssnade på musik började babyn plötsligt röra på sig, vilket är jätteskoj eftersom både jag och min make är musiker. Nu hoppas jag att resten av graviditeten går bra, jag är glad!”

Huvudvärk försvunnit

”Jag började träna 2006. Sedan dess har jag blivit huvudvärksfri. Jag hade huvudvärk sedan tonåren, kronisk huvudvärk nästan varje dag. Det är stort och det är ett nytt liv.”

Symtomfri från MS

”Jag har MS och fick ett skov som gjorde att jag hörde allt. Det är bland det värsta jag varit med om. Det är några år sedan men det var verkligen i samband med qigongträning som det läkte och jag slapp höra allt. Jag började träna för att jag har MS men tillvardags numera tänker jag inte på att jag har MS och känner mig symptomfri och det tackar jag qigongen för. Det är mitt redskap.

Jag har försökt jobba med motivation, inte bara här utan också hemma. Den behövs varje dag. Jag har tänkt på vad jag har saknat mest. Och det är att spela fotboll. Det tycker jag är fantastiskt roligt. Det har jag inte gjort på många år innan jag blev dålig i mitt ben. Så jag har sett mig själv spela fotboll, använt det för att träna. För två veckor sedan hade vi spontanbesök av vänner som hade en liten kille som spelade fotboll på vår gräsmatta. Jag tänkte inte på det utan jag hängde på honom och vi spelade så länge vi orkade för vi inte har så bra kondition. Min kompis, pojkens mamma, stod helt tyst och bara stod och tittade, och utbrast sedan – men jag har inte sett dig sen du var sjuk. Nej just det, jag har varit sjuk tänkte jag.

Även på midsommar spelade vi fotboll, då i lag och det var så fantastiskt. Då stod jag och grinade för jag var så glad. Det är fantastiskt.”

Knöl på tån försvann

”Jag har eller hade en knöl på tån som min svärdotter sa att jag fick göra något åt och min man sa lite ironiskt att den skulle gå bort på qigongkursen. Och det har den gjort! Så han blir nog lite förvånad. Det har gått bättre att göra la qi denna kurs och stämningen här är helt underbar.”

Lugnare, mer positiv och bättre andning

”Jag har tränat ett år. Detta är min första sommarkurs. När jag kom hit så var jag väldigt sliten, trött, lite nere. Så dom första dagarna här var väldigt, väldigt jobbiga för mig både mentalt och fysiskt. Jag är väldigt stel i rygg och axlar och har alltid ont där. Jag känner att det går framåt, väldig mycket framåt. Sedan jag började med qigong så känner jag att jag är mera trygg i mig själv. Det hjälper mig väldig mycket när jag sjunger. En sak som jag märkte nu dom senaste dagarna är att jag har alltid bara kunna andas ned till brösthöjd och det är ju inte optimalt för att sjunga, men nu känner jag att jag kan andas hela vägen ned till bäckenet. Det är häftigt. Jag är mer positiv och stresstålig. Jag blir ganska lätt stressad, lite oroligt stressad, qigongen hjälper mig mycket med det.” 

Fri från svåra ryggsmärtor

”Jag har tränat i fyra och ett halvt år och gick min första sommarkurs för fyra år sedan. Innan jag började träna var jag i väldigt dålig fysiskt skick. Jag var sängliggande och jag var i så dålig skick att jag inte ens klarade skära ost eller bröd pga. smärta i ryggen. Det började i ryggen och spridde sig sedan till bäcken och sen vidare till hela systemet. Det blev bara värre och värre. I perioder fick jag krypa till toaletten och duschen. Sen var det några kompisar som ”tvingade” mig att gå en grundkurs i Zhineng Qigong. Det hände inte så mycket på grundkursen, men när jag sen gick sommarkursen så gick det väldig fort uppåt. Jag har en axel som har varit ur led flera gången som nu har fallit på plats. Kotorna var inte där dom borde vara, två av dom stack ut. Jag hade som målsättning att under ett träningspass skulle den ena falla på plats och under det nästa så skulle den andra falla på plats och det var precis så det blev. Man gör enkla övningar och så faller saker på plats. Jag är mycket tacksam, det händer fortvarande saker i midjan. Det är fortfarande något nere i bäcken och rygg som måste rättas till, men jag känner att det händer saker nu.

Många frågar mig hur jag orkar träna så mycket, för man måste ju träna mycket när det är mycket som inte stämmer. Det är nog svårt för människor som lever ett vanligt liv. Som kan gå promenader, dammsuga, föna håret och åka på semester. Det är nog svårt för dom att förstå varför man tränar så mycket, men när dessa vanliga saker blir en utmaning att klara av så förstår man varför. Det handlar bara om att inte diskutera med sig själv på morgonen om man ska träna eller inte. Det finns inte något alternativ. Tack till alla ni som är med i detta, det är ju inte möjligt utan oss alla.” 

Hepatit C helt borta

”Jag har fått förbättringar. Det senaste året har varit väldigt bra för mig på många sätt, och också tufft på många sätt. Jag har haft en leversjukdom, Hepatit C, som oftast nog inte blir bra men det finns starka mediciner som behandling för det. Men det kan inte gå bort av sig själv helt och hållet. Förra sommarkursen hade jag en stark tillit till att det ska bli bra och jag jobbade med det. Efter sommarkursen så kändes det som att det var borta. Jag tror att jag på något sätt glömde det lite. Förra julen var jag och tog blodprov och då var det helt borta och läkarna var alldeles förvånade över det. Det ger ju ännu mera tillit när man hör att saker faktiskt kan bli helt bra, helt friskt. Det är möjligt. 

Jag har en pacemaker i hjärtat. Det är det jag jobbar med nu, bland annat. I början av kursen kände jag mycket i hjärtat också, fysiskt. Och nu har det känts väldigt lugnt så jag tror att det går bra. Tack, det ska bli jätteskönt att bli här nio dagar till på steg 2.”

Går rakt igen trots artros i höften

”Vi funderade väldigt mycket när vi skulle åka hit. Ska vi åka? Ska vi ligga på madrasser? Ska vi sova i skolsal? Neej, ska vi faktiskt det. Men vi kom hit och det är helt otroligt. Jag har ju artros i höger höft. När jag kom hit gick jag snett som om jag höll på att falla åt höger. Jag har inte ont när jag går men jag har i alla fall haft behov av att gå så. Nu tycker jag att jag kommer upp i lodrät ställning. Det är en härlig känsla. 

Sedan den här träningen mot väggen, den trodde jag att jag aldrig kan göra. Jag provade med Agneta och vi höll i varandra men jag kom inte ända ner. Jag vågade inte, för jag tänkte att det kan väl inte gå. Och så vilade jag en dag och sedan igår ställde jag mig vid ribbstolen och där stod min sångkompis. Så jag sade att nu ska vi prova och vi kan ju sjunga “lilla snigel akta dig”. Och jag kom ner! Jag fick hålla mig i ribbstolen men jag kom ner och jag kom upp och jag kom ner och jag kom upp! Jag är helt fascinerad. Jag har alltid ridit i hela mitt liv. Sedan två år tillbaka kan jag inte rida. Mitt mål är att komma upp på hästen igen och rida. Det är det jag ser framför mig. Jag ska operera mig, säger de, för den är så långt gången, artrosen. Men det är inte mitt mål. Utan mitt mål är att bli frisk med det här och efter allt jag har hört härifrån så måste det bara gå.” 

Ledvärk sedan trettio år nu nästan borta

”Det här var min sista chans att prova för jag har haft ledvärk i över trettio år och jag har opererats och tål inte medicin. Så jag kände att det här var den sista chansen att ta för att kanske få det bättre. När jag kom hade jag precis fått en kortison behandling på högra handen, jag har fått cortison många gånger för smärtan. Nu är den nästan borta. Jag tycker att det är väldigt mycket mera rörelse i handen och i lederna. Tack!”

Lugn och ro, smärtlindring

”Det har varit en lugn kurs och jag har fått en bättre förståelse för qi-fältet och för kärlek. Jag känner mig lugnare och det har gett mig mycket. För några år sedan slutade jag arbeta på grund av smärta i min rygg. Jag provade att jobba på förskola, men det fungerade inte på grund av mina ryggproblem. Det gjorde mycket ont. Men nu har jobbat sex månader på förskola och det har fungerat perfekt. Jag har tränat qigong och min rygg har förbättrats så mycket att jag inte längre har några problem med den.”

”Det här är min första sommarkurs och det har varit en otrolig upplevelse. Det kan jag nog berätta. Jag kom hit för att få lugn och ro, för att lugna ner mig och för att få ny energi för att börja min nya tillvaro som pensionär. Jag går i pension om några veckor. Och det har ju utfallit väl. Jag har fått både lugn och ro och ny energi. Plus att min värk i benet har lättat. Jag har inte behövt ta medicin alls här. Så jag är jättenöjd. Tusen tack!”

Blivit av med pollenallergi 

”Fysiskt så förväntade jag mig en ny kropp och jag tror att jag har fått den. Jag har också blivit av med min pollenallergi. Det känn jättebra att slippa vara trött och att slippa använda mediciner. Mentalt har sättet jag ser på saker förändrats och förbättrats. Jag har fått nya insikter och det hade jag inte förväntat mig. Jag hade inte heller förväntat mig att möta så mycket kärlek. Det är en bonus. Tack till alla.”

”Jag började träna qigong eftersom jag hade problem med ryggen och nacken. Träningen ledde till stora förbättringar och bidrog till bättre livskvalitet. Nu skulle jag vilja berätta om något som hände på denna kurs. För några år sedan blev jag allergisk mot gräspollen, speciellt kring midsommar. Mina ögon börja klia och det rann från näsan. Jag tar receptfria läkemedel men de har många bieffekter såsom dåsighet. Förra måndagen, efter den första föreläsningen, började det klia och jag tog en tablett. Dagen efter kliade det igen fast mindre och jag bestämde mig för att prova utan läkemedel. Sedan dess har jag inte tagit tabletter och mått bra under hela kursen. Jag hoppas att effekten håller i sig. Tack så mycket!”

Lider inte längre av migrän

”Jag började träna qigong för tio år sedan och den största skillnaden är att jag inte längre lider av migrän och att jag kan bära min mat hem från affären själv istället för att behöva använda en bil eller en cykel. Jag kan gå. Det som jag är mest tacksam för är att jag kan slappna av. Tidigare förstod jag inte vad avslappning var. Att kunna lyfta armarna utan spänningar i axlarna är bra.”

Arytmi, laktosintolerans, glutenintolerans borta

”När jag var fem år hamnade skuldran ur led. När läkaren försökte dra den på plats blev den sned, vilket ledde till ett ihoptryckt revben, en ihoptryckt lunga, arytmi i hjärtat och rusningar. År 2005 var jag gravid, men under havandeskapet dog fostret. Jag fick vätska i lungan som blev helt täppt. Jag blev inlagd på intensiven och blev räddad i sista sekund. Idag är min laktosintolerans borta, min glutenintolerans borta, min lunga är återställd, sorgen är ute från mitt hjärta, hålfot skapats, och synen bättre. Hela jag är mer symmetrisk och lättare. Tack!”

Lärare:

Su Dongyue