Lyft upp Qi Hangö [2013-04-13]

I Hangö har det ordnats kurser i Zhineng Qigong i över tio år. Veckoträningarna är välbesökta och det är många som sökt sig vidare till höst- och sommarkurserna. De som har längre träningserfarenhet har kunnat dela med sig både av sitt kunnande, och sin entusiasm för nybörjarna som lär sig snabbare för varje år. Vårens grundkurs i Lyft upp Qi hade lockat flera nya deltagare och många repeterande. De nya var ivriga att lära sig och de gamla njöt av att få träna i qifältet och kunde berätta om många typer av hälsoförbättringar.

Ur deltagarnas kommentarer

Träning som kraftkälla

"När jag tränar orkar jag bättre hemma."

"Jag har blivit lugnare med barnen."

"Jag jobbar med skrivarabete. Jag får mera skrivet ju mer tid jag ägnar åt träningen. Det fungerade inte alls tvärtom. Om jag tränar mindre för att hinna skriva mera får jag mindre skrivet."

Träning som akutmedicin

"När jag började träna qigong märkte jag snart att jag klarade mig utan allergitabletter. Ibland kan ja få anfall ännu, men då äter jag inte tabletter genast utan prövar först med Lyft upp Qi."

"Jag gick min första kurs i början av 2000-talet. Qigongen har funnits med i mitt liv sen dess. Gång efter annan har jag tappat träningsrutinerna, men rörelserna sitter ändå så bra att jag kan ta hjälpmedlet i bruk när jag behöver det som mest. Jag har alltid nytta av det."

Förbättringar i samband med kursen

"För ett par veckor sedan fick jag influensa och var så illa däran att jag inte ens orkade ta mig till veckoträningen. Influensan blev småningom bättre, men jag fick bihåleinflammation som följd. Jag ville inte ha antibiotika så jag gick inte till läkare. Första kurskvällen fick jag ett förskräckligt nysanfall och efter det har symptomen försvunnit. I dag känner jag mig mycket bättre."

Hangö 130414

"I dag kände jag hur det började flöda i skulderbladsområdet och det kändes som om jag hade myror i armarna. Nu fungerar min sämre, vänstra hand bättre."

"I fredags när jag satte mig i en gunga när jag var ute och gick fick jag akut ryggvärk. Natten till lördag hade jag svårt att sova. Alla ställningar tog ont. I går kväll hade jag inte alls ont och i dag är jag mycket bättre. Jag står rakare än jag gjort förut."

"Den här kursen har jag haft varmt. Jag har problem med värmeväxlingen och brukar ha kalla ben. Det känns att träningen har effekt."

Nytta av långvarig träning

"Jag har varit med i tre år. Jag förstod inte hur dåligt jag mådde när jag började. Jag hade nog någon slags Burn out. Energinivån har stigit. Jag orkar mer än förr fast jag sover mindre. Jag har fått en inre styrka. Och bättre rygg och bättre hållning."

Blodprov

"Jag har haft jättemycket nytta av zhineng qigong. Jag vill tacka alla som hjälpt mig. Jag hade ingen assistent den här helgen, men visste att det i Hangö alltid finns hjälp. De besvärligaste vintermånaderna brukar jag bo i Indien, men har minskat på behandlingarna för varje år. Jag har en väninna där som är läkare och denna vinter bad jag henne ta blodprov. Överläkaren meddelade mig resultaten. Alla världen var helt perfekta – som hos en 25-åring! Han fann det mycket konstigt."

Röntgenbild

"Jag har problem med lederna, artros, och en ryggkota är lös. Som mest har den varit 1,5 cm framskjuten. Under en vinterkurs föll den på plats. Efteråt fick jag det bekräftat av en röntgenbild. Kotan hålls inte så bra på plats, men erfarenheten från vinterkursen visar klart att träningen gör gott. Jag är jätteglad att jag har någonting som man kan och vågar träna fast lederna är dåliga. De blir inte sämre av qigong utan bara bättre."

Livsförändring

"Jag har hållit på ganska länge och vill alltid vara med när det är kurs. Det är viktigt för mig. I ett skede var jag allvarligt sjuk. Jag hade dödsångest. Efter det har jag gjort stora förändringar i mitt liv. I stället för att räkna dagarna till pensioneringen lämnade jag mitt jobb. Nu när jag kunde vara pensionär har jag egen firma och går på utbildning. Jag är glad över förändringarna. Jag tycker livet är jätteroligt. Jag vet inte hur jag skall hinna med allt. Ibland går det lite för fort. Därför behöver jag sådana veckoslut som det här."

Träning som nöje

"Jag åkte på sommarkurs redan första året. Det lät tillräckligt galet med 9 dagar träning, och sen blev jag så biten av det att jag bara fortsatt. Jag går ofta på kurs och tränar regelbundet hemma. Det är min alldeles egna tid. Jag njuter av det."

"Det har varit en givande weekend" "Det har varit jätteskönt." "Det har varit trevligt att vara här. Det skall bli intressant att fortsätta."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm