Shenxin Qigong Vasa [2013-04-06]

Helgen efter påsk höll vi för första gången en kurs i Shenxin qigong i Österbotten. Under de åtta år som vi har haft verksamhet i Vasa och Korsholm, har vi hållit kurser i Lyft upp qi där varje termin, och det finns en grupp som tränar tillsammans varje vecka i Vasa. Efter helgens kurs kan gruppen utvidga sin repertoar när de lägger till Shenxin qigong till programmet.

För de flesta deltagarna på kursen var Shenxin qigong en ny bekantskap. Många av dem har tränat Lyft upp qi i många år och var ivriga att få lära sig något nytt. Och de blev inte besvikna. Både Shenxin qigong och ormarm blev goda nya vänner. Flera kände genast att övningarna är mycket effektiva och fick bra resultat redan under kursens gång. Med sig hem från kursen fick de lugn, mjukhet i kroppen, smärtfrihet, energi, träningsmotivation och bättre humör.

Läs ett urval av deltagarnas egna kommentarer om kursen nedan.

Mindre värk, piggare, mjukare och rörligare

"Jag har nu tränat qigong i 8 år. Sen jag började träna har jag blivit mycket mjukare och rörligare i krop-pen och haft mindre värk, levde på värkmedicin förut."

Vasa SXQ 2013

"Detta har varit en positiv kurs. Jag var pigg igår när jag kom hem. Jag var också på Lyft upp qi-kurs för 2 veckor sedan och detta har givit mig en kick. Jag har blivit mjukare sen jag började träna."

Domningar i armarna bättre

"Jag har tyckt om denna träningsform. Jag har lymfkörtlarna bortopererade så det har domnat under ar-marna, det har känts bättre med dessa rörelser, ska försöka börja träna Shenxin nu."

Spänningar i nacken släppte

"Jag hade ingen som helst motivation att komma på denna kurs. Jag har tränat qigong endast ett år, så jag kände att jag inte skulle orka börja med något nytt, men tänkte att jag far och testar i alla fall. Jag har en längre tid haft spänningar högt uppe i nacken, som inte har gått bort med tänjningar eller Lyft upp qi. Den spänningen har nu lossat under helgen. Jag är nöjd att jag kom."

"Jag har en tid haft spänd nacke och svindel, det har också känts som om jag inte kunnat tänka ordent-ligt. Jag har också gått på fysioterapi för detta. När vi tränade ormarm kändes det som om något släppte."

Mjukare

"Idag mår jag bättre och jag är mjukare."

Förlossningsdepression bättre med Shenxin

"Detta är min tredje Shenxinkurs. Jag tycker att det är bra med korrigeringar, det finns alltid något att förbättra. Jag tycker om Shenxin. Jag har haft förlossningsdepression och jag tycker att jag har fått hjälp av Shenxin. Humöret har blivit bättre och jag har blivit mjukare. Jag märker snabbt resultat av Shenxin om jag är nere. Jag har ett stort stöd av Shenxin."

Mindre trött

"För 2 år sedan fick jag en reumadiagnos, jag har Sjögrens syndrom. Jag har en enorm trötthet, värk i kroppen och värk i bindvävnaden. Jag märker att qigong hjälper mot tröttheten. Jag är nöjd med kursen."

Hjälp med koncentrationen

"Detta är min första qigongkurs. Den har varit jättespännande och inspirerande. Jag vill också gå en kurs i Lyft upp qi. Jag kände att något hände i kroppen igår. Jag jobbar som dansare. Jag har normalt svårt att koncentrera mig på endast en sak åt gången, utan jag gör hundra saker samtidigt. Igår kände jag att jag kunde koncentrera mig bättre. Det känns som om denna träningsform ska hjälpa mig med koncentrationen."

Undviker förkylningar

"Jag tränar varje dag för att hålla mig frisk. Jag har ett sådant arbete att jag inte får vara sjuk. Feber eller flunsa har jag inte nuförtiden. Förut om någon blev sjuk blev jag också sjuk, nästan som av sympati. Jag tror att jag inte haft flunsa eller feber p.g.a. att jag tränar qigong. Om jag börjar känna mig sjuk så tränar jag. Jag har haft magkatarr och vid jul åt jag en massa medikament, slutade med detta och började träna i stället, dessutom tränar jag om jag är orolig eller mår illa. Jag tycker att det är skönt att variera Lyft upp qi och Shenxin. Det bubblar ofta i magen när jag tränar Shenxin. När vi tränade ormarm på kursen kände jag att något bra hände i axlarna."

Känns lätt att träna Shenxin

"Jag har varit nöjd med kursen. Det känns som om jag gillar Shenxin mera än Lyft upp qi. Jag har fuskat med träningen, men har gått på måndagsträningarna. Ska nu försöka börja träna Shenxin, det känns lät-tare än Lyft upp qi. Man måste bara bestämma sig att man ska träna."

Lärare:

Jeanette Heidenberg