Lyft upp Qi Ekenäs [2013-03-09]

I västra Nyland hålls varje termin flera helgkurser i zhineng qigong och varje gång får de lokala träningsgrupperna förstärkning av nya ivriga deltagare. De som tränat en längre tid använder helgkurserna som extra kraftkälla och hjälper varandra och nybörjarna med rörelserna. Att dela träningserfarenheter inspirerar och motiverar. Nedan några kommentarer från den senaste kursen i Lyft upp Qi i Ekenäs:

Ger livsvilja och livskraft

"Jag började träna qigong p.g.a. ryggproblem. Det hjälpte tillfälligt att gå till kiropraktiker, men problemen kom alltid tillbaka. Jag sökte någonting som kunde vända den nedåtgående trenden. På min första helgkurs insåg jag att jag inte kunde stå rak. Trots att jag sysslat med gymnastik och dans. Det var så jobbigt att stå att jag förstod att det var en träning jag behövde. Jag deltog nu och då i helgkurser. Vi fick en träningsgrupp. Ryggen blev bättre. Min pollenallergi försvann. När jag började gå på sommarkurs insåg jag att zhineng qigong kan hjälpa vad som helst, också mentalt. Min självkännedom utvecklades. Senare har jag fått nya, allvarligare hälsoproblem. Därför har jag varit mycket på kurs, också långa, intensiva. Jag märker att jag kan träna mig frisk, att jag hittar nya djup av livsvilja och livskraft. Qigongen hjälper mig också att gå emot oron, att inte låta uppgivenheten ta över. Som sjukskriven kan jag träna extra mycket. Jag är full av kämparanda. Jag är mycket tacksam för qigongen."

Glädje och inspiration

"Jag började träna qigong för ca nio år sedan. Då hade en bekant gått en kurs och beskrev den med sådan entusiasm att jag blev ordentligt nyfiken. Jag har aldrig tyckt om traditionell gymnastik och tilltalades genast av lugnet och det behagliga tempot. Jag var inte så aktiv i början. Det var först när jag drabbades av allvarligare hälsoproblem som jag började träna regelbundet. I dag är jag mycket rörligare än när jag började. Träningen ger livsglädje och inspiration och blir det längre paus känner jag genast av det. Det var skönt och inspirerande med kurs. Jag tränar alltid flitigare efteråt, är mera mån om att göra rätt och får mera ut av träningen."

Ekenäs 130310

Ingen värk

"Jag har haft problem med ryggen och fått knäet opererat. Jag brukar lätt få värk i knäet, men det har jag inte fått här fast vi stått så mycket, varken medan jag stått eller efteråt. Jag hoppas jag lyckas hålla fast vid träningen."

Jätteskönt

"Jag kom på kurs för att jag känner flera som tränar qigong. Jag brukar sällan lida av ryggproblem, men hade i höstas ett par månader ont i ryggen, och tänkte att det kunde fungera förebyggande. Dessutom vill jag varva ner lite. Jag är otålig av mig och försöker ofta göra fem saker på en gång. Det här vet jag skulle kunna hjälpa. Det har känts jätteskönt."

Bra med repetition

"Jag gick min första kurs för ett drygt år sedan. Det kändes skönt då, men har inte blivit av att träna så mycket efter det. Jag har haft stora livsförändringar de senaste åren, och problem med ryggen. Jag vet att jag inte mår bra och att jag borde göra någonting åt det. Jag hoppas att jag skall komma bättre igång med träningen denna gång. Det har varit inspirerande att vara här. Det är bra att gå flera kurser."

Lugnande

"Jag har tränat qigong i ett och ett halvt år och brukar delta i veckoträningarna. Jag tränar i förebyggande syfte, för att få inre ro och kraft att ta hand om min man som drabbats av stroke. Det har varit skönt och lugnande att vara på kurs."

Positivt överraskad

"Jag visste nog ingenting om qigong förrän jag kom hit. Tidigare har jag prövat på avslappningsövningar, mindfulness, sökt närvaro. Jag har tre barn hemma. Jag har tyckt att meditation och avslappning har varit svårt utan rörelse. Qigongens hälsoeffekter var en positiv överraskning. Jag inser att det här är precis vad jag behöver just nu. Jag blev nog inspirerad. Jag skall nog fortsätta."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm