Vinterkurs Shenxin (7 d) Karlskoga [2013-02-18]

Vinterkursen har utvecklats och förändrats genom åren och numera består den av en grundkurs på två dagar, en träningskurs på sex dagar samt en träningsdag med xing shen zhuang. Även om kursen är uppdelad i tre delar så ser vi det som en kurs och de olika delarna flyter in i varandra. Deltar man i alla tre kurser så kan man träna nio dagar i vårt starka qifält – vilket de flesta också gjorde i år.

Dagarna på kursen försvann snabbt iväg eftersom vi alltid hade något att hålla på med. En föreläsning med en qigonglek ökade förståelsen för qifältet. Träningen höll vi på med det mesta av tiden. Och så lärde vi oss ett enkelt sätt att använda qifältet för att hjälpa våra nära och kära som kanske inte tränar qigong. Metoden var uppskattad och flera av deltagarna använde metoden framgångsrikt redan under kursen. Dessutom var den sociala samvaron mycket givande. Oavsett var man tittade såg man människor som pratade med varandra och många vänliga leenden.

En förutsättning för våra kurser är att många erfarna utövare återkommer. En annan förutsättning är bra arrangemang och lämpliga lokaler. För andra året hölls kursen på Folkhögskolan i Karlskoga. Personalen på skolan är mycket vänliga och det gör att vi trivs och att allt flyter på bra. I år var det ett större intresse från lokalbefolkningen och flera från närområdet deltog på grundkursen. Dessutom ville också skolans personal pröva på vår träning. Precis som förra året så kom Sveriges Radio till skolan för att göra ett reportage om oss.

Deltagarna på vinterkursen 2013

I slutet av kursen var deltagarna mycket nöjda, även om några skulle vilja påbörja ännu en vinterkurs på en gång. De pratade om de nya sakerna vi fick lära oss, om den kraftfulla träningen, samvaron med sina qigongkompisar och sina resultat. Nedan finns ett litet axplock av deltagarnas kommentarer. Och till er som vill fortsätta med en vinterkurs till så gör vi det. Nästa år, samma tid och samma plats.

Enkätundersökning

Statstik från enkätundersökningen Enkätundersökningen vi genomförde under kursen visade att 79% av deltagarna fick ökad energinivå, 75% fick förbättrad koncentrationsförmåga och 70% förbättrade sin fysiska status.

Deltagarnas kommentarer efter 2 dagar:

Inte sjuk längre

Jag har legat hemma i sängen en hel vecka innan jag kom hit. Jag har varit jättesjuk med 40 graders feber och mycket hosta. Ni hör ju nu också att jag fortfarande hostar lite än. Jag hade 38 graders feber när jag åkte hit i fredags kväll och jag tänkte "Skall jag verkligen orka detta". Men det har gått jättebra. Jag har stått och gjort övningarna hela helgen, jag är imponerad över hur bra det har gått. Veckan innan gick jag bara mellan sängen och soffan, så jag har verkligen fått resultat. Hostan har också lossnat så den blir säkert bra den med.

Kraftfullt

Hittills har det varit en mycket kraftfull kurs. Jag har gått flera grundkurser i Shenxin hemma, men den här kursen känns mycket starkare så jag ser verkligen fram emot vinterkursen.

Shenxin Qigong i Karlskoga 2013

Mindre värk och förändring i höfterna

Jag har tränat qigong i ungefär ett år nu. Jag började eftersom jag hade konstant värk och hade haft det i ungefär 7 år. Det har blivit mycket bättre efter att jag började träna shenxin qigong. På den här kursen har det hänt något i mina höfter. Det känns märkligt att gå, benen gör inte som de brukar göra.Det är säkert bra. Jag kan tyvärr endast vara med på grundkursen men känner mig nöjd.

Stor förändring på två dagar

Jag har gått en den qigongkurser förut, men jag blir fortfarande förvånad över att det kan hända så mycket på bara två dagar. När jag kom hit var jag trött, stel och hade värk i kroppen. Redan innan lunch första dagen kände jag att jag var på gång. Nu är kroppen mjukare och rörligar. Jag känner ett lugn och ett flöde i kroppen som bara löser upp. Jag vet inte var någonstans man kan få sådana saker på bara två dagar. Jag är tacksam för det och tycker att de återstående dagarna fram till slutet på kursen är alldeles för få. Jag vet redan att jag vill stanna längre.

Full av energi

Det här är min första qigongkurs och jag måste säga att jag har haft fantastiska upplevelser av att vara totalt närvarande i mig själv och i min kropp. Jag blev förvånad när jag öppnade ögonen över att det var flera än jag i rummet! Jag känner mig också mjukare i nacke och axlar där jag annars brukar ha lite problem. På eftermiddagen idag blev jag väldigt glad och full av energi.

Mindre nacksmärtor och bättre sång

Jag är sångerska och brukar noija ur när någon är förkyld, men numera och särskilt på kurserna så gör jag inte det längre. I natt kunde jag av olika anledningar endast sova ungefär en halvtimme. Och det skulle jag också kunna noija ur på, men gjorde inte det så mycket. Jag var ändå pigg hela dagen, det känns riktigt bra. Jag sliter fortfarande med sviterna efter två whiplash-skador. Det har blivit bättre av att jag har tränat qigong. Det är dock första gången som jag går den här kursen och jag känner att det finns några nycklar i den här övningen som kan ge mig ytterligare förbättringar. Eftersom jag jobbar mycket och egentligen inte hade tid att komma till vinterkursen så fick jag ta med mig lite jobb hit. Så igår efter en dag på kursen så sjöng jag lite och märkte direkt att vissa saker hade öppnats upp i kroppen. Jag är mycket nöjd med det, efter endast en dag!

Deltagarnas kommentarer efter 8 dagar:

Lugn

Det är något som har hänt men jag vet inte vad ännu. När jag gick ut i morse så var allt så lugnt. Något hände i natt. Det är väldigt behagligt.

Glädje och njutning

Det är fint att vara här. Det är ett tag sedan jag har varit med på vinterkurs. Jag har tränat länge, kanske 15-16 år. Jag mår mycket bra nu och tycker att det har varit en fantastisk kurs. Jag har fokuserat mycket på att njuta av träningen. Det är en tanke som kommit till mig med åren. Under de senaste åren har jag förstått att det är viktigt att njuta av träningen. Det största och viktigaste resultatet för mig är att jag fått en stabil och lugn glädje i livet. Det var mycket mera upp och ner förut, mycket glad och sedan ledsen. Det känns mer och mer som om jag kan komma hem i mig själv och det är jag mycket tacksam för. Mellan kurserna så glömmer jag hur bra den här metoden är och när jag kommer tillbaka till de större kurserna så kommer det tillbaka till mig. Jag har också insett att glädjen kan finnas där även om jag inte gör rörelserna perfekt. Det är en viktig insikt för mig.

Lugn och koncentrerad

Det här var min första vinterkurs och rörelserna har varit tuffa med roliga. Det händer mycket i mitt liv och jag har svårt att koncentrera mig men här har jag varit lugn. Här får man vänner för vem man är, inte för vad man gör.

Shenxin Qigong på vinterkursen

Knäna svullnar inte upp

Detta är min första vinterkurs och det fantastiska för min del har varit att mina knän inte har svullnat upp alls. Jag har problem med mina knän och vanligtvis så klarar de ingen belastning alls utan att svullna upp, men nu har jag stått här en hel vecka och tränat. Det känns fantastiskt!

Våra tankar påverkar oss

Några dagar före kursen började så ramlade jag och gjorde illa knäet. När vi förlängde fingrarna förstod jag hur mycket vi faktiskt påverkas av våra tankar och jag försökte fokusera på stället där jag hade ont och smärtan försvann. Det var en bra sak att uppleva att den försvann. Det har hänt mycket mentalt sen jag började träna. Tack för en jättebra kurs.

I mycket bra form

Jag kan inte komma ihåg att min kropp har varit i så bra form som nu. Det är minst 15 år sedan.Min förmåga att känna och kontrollera qi har ökat mera under den här veckan än den har på två år. Det är stor skillnad.

Bra mot ålderskrämpor

Det här året upptäckte jag övningen där vi står på ett ben. Jag behöver träna min balans. Jag har artos men utan qigongen skulle nog inte min kropp vara så mjuk som den är. Qigong är bra mot ålderskrämpor. Det har varit en lugn vinterkurs, inte ett pressat lugn utan ett riktigt lugn.

Lugnare och piggare

Det har varit en mycket bra kurs. Vinterkursen är min favorit. Jag har känt mig lugnare under den här kursen än under förra kursen. Jag var mycket glad över att jag kunde komma hit. Plötsligt blev det mindre att göra på jobbet och det gjorde mig glad eftersom jag förstod att jag kunde komma hit. Jag var mycket trött när jag kom hit och hade svårt att hålla mig vaken, men jag har blivit mycket piggar under de senaste dagarna trots att jag inte har sovit så mycket.

Shenxin Qigong

Deltagarnas kommentarer efter 9 dagar:

Stark känsla av qi

Det har hänt mycket för mig sista dagen och dagarna. Jag tror att det är många saker som har öppnat upp. Jag känner stora förbättringar både i sinnet och i kroppen. Hela den här sista dagen har jag haft en väldigt stark känsla av qi. Jag har tränat rätt så många år och har sällan haft någon känsla av qi, det är dessutom länge sedan jag har haft en sådan känsla. Det känns fantastiskt fint.

Skavsåret är bättre

Jag har ett rätt så otäckt skavsår från en skidresa för 4 år sedan. Det har varit rött och likblekt inuti, inte sett så bra ut. På somrarna har jag varit rädd för att utsätta det för sol. Idag när jag kollade på skavsåret så har det fått en jämn färg och det verkar som om det är på väg bort.

Xing Shen Zhuang känns annorlunda

Det var mycket intressant att göra xing shen zhuang igen efter att ha tränat shenxin qigong i åtta dagar som helt och hållet har förändrat kroppen. Ingenting var som förut så det var bra med den här träningsdagen.

Står mycket bättre

Jag känner en stor tillfredsställese när jag ser att personer som har haft ryggproblem i stort sett hela livet kan bli av med detta på kort tid, kanske bara på en eftermiddag. Jag njuter av att lägga märke till både mina egna och andras resultat. På träningsdagen har det hänt mycket i mina ben, särskilt på ena sidan. Det känns otroligt skönt att kunna stå nu när sidorna är mera i balans. Jag känner mig mer avslappnad.

Jobba med sig själv

Jag har gått många kurser och det händer mycket på alla plan, både fysiskt och mentalt. Allt hänger ihop. Jag har hittat ett sätt att jobba med mig själv och som jag kan praktisera ute i livet. Man jobbar med sig själv från alla håll och kanter och sakta men säkert blir man bättre. Här på kursen får man tid att vara med sig själv. Man ser sig själv här.

Kommentarer efter kursen:

Inspirerad

Jag känner mig verkligen inspirerad att träna qigong efter vinterkursen. Jag är på gång!

Ryggvärken har försvunnit

Jag kunde endast vara med på helgkursen, men efter den har min ryggvärk försvunnit! Jag kan sitta rak i ryggen nu, det kunde jag inte förut eftersom det direkt gjorde ont då. Jag brukar sitta rak i ryggen när jag sitter på bussen bara för att jag kan - och för att det är kul!

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen