Lyft upp Qi Karjalohja [2013-01-19]

Vårterminens första kurs i Finland hölls på en ny ort, Karislojo (Karjalohja på finska). På byskolans vackra vind tillbringade vi en trevlig och avslappnad helg i qigongens tecken. Deltagarna, som till största delen bestod av nybörjare, var nyfikna och ivriga att få lära sig något nytt. De lärde sig rörelserna snabbt och var så nöjda med metoden att det huvudsakliga diskussionsämnet på pauserna var hur de ska få vänner och familjemedlemmar med på nästa kurs. Vi bestämde redan under kursens gång att vi arrangerar en kurs till i Karislojo i höst.

Nedan kan du läsa deltagarnas egna kommentarer om kursen.

Bruten rygg bättre

"För två år sedan bröt jag ryggen. Efter olyckan har jag inte kunnat stå upp längre stunder, men det har jag kunnat nu. Det är ett mirakel! Jag har inte heller kunnat sitta på golvet på två år, men det har jag också kunnat under den här helgen. Jag fick också en ny rörelse i ryggen under natten, en ny känsla det också."

Kalla fötter blev varma, känns avslappat

"Normalt har jag väldigt kalla fötter. Under la qi fick jag väldigt varma fötter, nästan som om sockorna hade fattat eld. Jag märkte att jag har stått fel hittills. Efter den första dagen hade jag en konstig känsla, och efter ett tag förstod jag att jag var avslappnad. Jag har inte känt den känslan på länge. Nu känner jag mig riktigt bra."

Fantastiskt sätt att lyssna på kroppen

"Det här kom i alldeles rätt tid i mitt liv. För mig är det så viktigt att lyssna på kroppen just nu. Jag märkte redan att det här är ett fantastiskt sätt att lyssna på kroppen och att ta hand om sig själv. Jag var förvånad över hur djupt det påverkar. Igår var jag väldigt trött på kvällen. Idag känner jag mig balanserad och lätt. Det känns som om jag har hittat något äkta. Det påverkar sinnesstämningen också."

Genast avslappnad och bättre hållning

"När jag kom hit på lördag morgon hade jag haft en väldigt stressig morgon. Jag märkte genast att det skedde en enorm avslappning inom mig när vi började kursen. Min hållning ändrades alldeles synbart. Det här har synliggjort min felaktiga hållning."

Astman bättre, mera energi, kraft och initiativförmåga

"Jag har astma och jag har märkt att jag får lindring när jag har tränat mera. Jag har mera energi och kraft, initiativförmåga. Även ryggsmärtorna blir bättre när jag tränar regelbundet."

Karjalohja

Kursrapport på finska / Suomenkielinen kurssiraportti

Lärare:

Jeanette Heidenberg