Lyft upp Qi Hangö [2012-09-01]

Vår första finskspråkiga kurs i Västra Nyland hölls 1-2.9.2012. I tvåspråkiga Hangö har vi länge hållit qigongkurser på svenska både höst och vår. Det har också funnits en svenskspråkig träningsgrupp i Hangö sedan länge. Efter denna kurs blev träningsgruppen tvåspråkig.

Eftersom de mest långväga deltagarna hade kommit ända från Paris, och det i övrigt också deltog personer från många olika orter, kan man säga att vi hade en internationell grundkurs.

Många av deltagarna var nybörjare, men många hade också kommit för att reptera sådant som de redan lärt sig och samtidigt njuta av qifältet. För några deltagare blev kursen samtidigt en språkkurs, när det egna modersmålet var något annat än kursspråket finska. Kanske lärde man sig några nya finska ord på köpet.

Nedan följer ett axplock ur deltagarnas egna kommentarer om kursen:

Ätstörning blev bra

"Jag har tränat qigong i tio år. Jag har haft en ätstörning, som blev bra med hjälp av qigongen och övningarna har gett mig mera energi."

Mår bättre

"När jag tränar mår jag bättre och det gäller på alla nivåer i livet."

Bättre balans

"Jag har tränat i fem år. Min balans blir bättre hela tiden. Jag deltar i kurser alltid när jag har möjlighet. Jag tränar varje dag. Jag vill säga till alla: fortsätt träna."

Axel- och nackproblem samt huvudvärk försvunna

"Jag har haft problem med axlarna och nacken. Jag hade även huvudvärk ofta. Allt det är historia nu. Jag fick också sinnesfrid och energi genom qigongen."

Bättre hållning, lugnare

"Jag är tacksam för att jag har fått träna hela helgen. Det är bra när man blir påmind om de rätta rörelserna. Jag har gjort framsteg genom att träna, min hållning är mycket bättre och jag är lugnare."

Roligt

"Det här är min första kurs. Qigong är mycket roligare än jag hade trott efter att ha sett min mamma träna."

Rygg och pollenallergi har blivit bra, lyckligare

"Jag har varit med många år. Jag började på grund av mina ryggproblem, fick snabbt hjälp med det. Sedan försvann pollenallergin. Det viktigaste är ända hur qigongen påverkar mitt sinne, qigongen gör mig lyckligare."

Framåt i livet

"Jag vill vara i qifältet, på så sätt kommer jag framåt i livet. Det har varit gott att vara här, på både kurs i både qigong och finska."

Tacksam

"Jag har hört talas om hur stora förändringar som skett för en bekant efter att hon började träna qigong, och därför kom jag med. Tack, tack, tack. Efter det här kommer jag att träna med förtroende. Jag behöver det här för att få kraft i min livssituation."

Musklerna har börjat växa tillbaka

"Jag har tränat i tre år. Jag har en muskelsjukdom och egentligen borde jag antingen sitta i rullstol eller vara död nu. Istället har mina muskler börjat växa tillbaka. Jag har också fått mycket annan hjälp. Min matsmältning har blivit bättre, jag har fått hjälp med min tinnitus och en massa annat positivt har hänt. I år på sommarkurserna kunde jag komma ner på golvet själv och jag gick i misstag utan käpp. Qigong är också bra för sinnet, jag är mycket lugnare än tidigare."

Avslappnad

"Jag kom med av nyfikenhet. Jag har tänkt fortsätta. Nu känner jag mig avslappnad och bra."

Hjälp med knäproblem, influensa och allergi

"Jag älskar qigong. Jag blir lugn, och jag är inte annars så avslappnad. Jag har haft problem med mina knän, med influensa och allergier, som jag har fått hjälp med. Numera behöver jag väldigt sällan allergipiller."

Det känns bra att träna

"Det här vill jag inte sluta med, inte till något pris som helst. Jag missar inte gruppträningen frivilligt. Den känsla av välbefinnande som jag får av träningen och qifältet gör att jag inte behöver tvinga mig till att träna, utan det känns lustfyllt."

Kursrapport på finska / Suomenkielinen kurssiraportti

Lärare:

Jeanette Heidenberg