TuiNa , Wei Tuo Jin Pargas [2012-12-06]

Det var tre och ett halvt år sedan vi höll vår första kurs med tuina och wei tuo jin i Finland. Efter den kursen blev flera personer av med smärtor i kroppen och fick en starkare känsla av qi i sin egen träning.

Den här gången dök det upp ett flertal nybörjare och dessutom några som var mycket förväntansfulla inför att få repetera kurserna. Deltagarna lärde sig ivrigt om meridianer och akupunkter. De tryckte på varandra och fick en känsla av qi genom att behandla varandra samt när vi tränade fingerträning under tuina kursen. Under kursen i weo tuo jin fick flera personer minskade smärtor och kände dessutom en ökad inre styrka.

I övrigt var det Finlands självständighetsdag på torsdagen vilket firades traditionsenligt. Vinterlandskapet utanför Pargas Folkhögskola var dessutom vackert och täckt med nysnö.

Fina vinterdagar i Pargas

Nedan finns några av deltagarnas egna kommentarer.

Spännande och skönt

"Jag tycker att det har varit en jättespännande kurs. Jag ska nog försöka använda det här migränprogrammet därhemma på mig själv, för jag har haft jättemycket problem med migrän. Och så tänker jag också testa wei tuo jin. Nu under den här kursen tänkte jag tillbaka för två år sedan när jag började. Då kunde jag inte ens sitta på golvet utan att det gjorde ont i min rygg. Jag kunde inte ens sitta med benen rakt ut framåt. Det har skett ganska mycket i min kropp när jag till och med kan böja mig ner till golvet åt sidan. Det kändes bra. Tack för kursen!

Efter kursen: Lyft upp qi känns mycket lättare att träna och det känns dessutom som om övningen går mycket djupare."

Mycket bättre i ryggen

"Först kom jag ju hit för att min mamma sade "kom med, kom med". Jag tänkte "vill jag verkligen komma hit"? Jag har varit jättesjuk en lång tid. Jag har haft ont i ryggen i 4-5 år. I början av de här två dagarna kunde jag böja mig så att jag fick mina händer ungefär till knäna. Nu i sista delen fick jag mina händer nära golvet. Det gjorde lite ont ännu, men om jag fortsätter träna, så tror jag att det blir ännu bättre. Det här är den bästa träningen jag har provat någonsin. Tack för kursen!"

Varm i kroppen

"Jag tycker att det har varit en häftig och utmanande kurs. Det ska bli verkligt spännande att börja träna och med hjälp av vänner så ska det nog gå bra, tror jag. Jag har åtminstone fått upp värmen nu. Igår var jag kall från topp till tå, men idag är jag varm överallt."

Mera qi och ökad styrka

"Jag kom hit för att få lite mera qi, för jag har känt mig lite stressad. Nu har jag märkt att jag är ganska styv också. Jag hoppas att jag blir lite smidigare och får axlarna lite bättre. Jag har nog känt att här är ett bra qifält och jag har fått styrka nu redan. Jag tänker börja träna. Tack för kursen!"

Deltagarna tränar på tuina

Njuter av qigong efter wei tuo jin

"Jag gick den här kursen för tre och ett halvt år sedan och jag tyckte så väldigt mycket om wei tuo jin att jag har gjort den nästan varje dag sedan dess. Och det var egentligen den här kursen som fick mig att börja njuta av qigong. Före det var det mera ett jobb. Nu har jag väntat på den här kursen så länge... Vad gäller tuina, så efter förra kursen glömde jag nog egentligen allting. Jag fick faktiskt bort huvudvärken på min flicka där efter kursen, men sedan gjorde jag inget mera. Men nu har vi mera hopp om att vi ska klara det här alla vi som är från Pargas, för vi kan hjälpa varandra. Vi är ju ändå fyra stycken. Tack för det här!"

Jättestark kurs

"Jag repeterar också. Jag tränade lite efter förra kursen, men sedan kom sommarkursen och efter det har jag inte tränat alls. Jag hade glömt nästan allt. Det kändes väldigt fint. Jättestark kurs. Nu ska jag börja träna. Tack!"

Pigg och inre styrka

"Jag kan nästan säga samma sak. Jag tränade inte efter förra kursen. Sommarkursen kom och så föll man in i den. Sedan blev det borta. Det var bra att du sade hur vi kan kombinera den här, för det är ju så att man är lite mera förälskad en period i någon träning än i någon annan. Men den här känns nog för mig hemskt bra, liksom sommarkurs två. Det är precis på rätta ställena i min kropp som behöver träna det här. Så nu hoppas jag att jag ska orka träna tre månader åtminstone och ge det en chans. För jag tycker att det var väldigt bra. Jag var hemskt trött på torsdagen när jag kom, men efter torsdagen har jag inte varit trött. Och då var jag så där motig och så där "äh, varför kom jag". Men jag är nog väldigt glad att jag kom och att jag fick uppleva den här styrka som man faktiskt får av den här träningen, så tack ska du ha!"

Mjukare i kroppen

"Det var jätteroligt att få repetera tuina och wei tuo jin. Överhuvudtaget tycker jag att det här är en väldigt bra övning och i och med att det är så länge sedan vi hade den senast så har jag märkt vad inte bara den träningen, utan all vår träning gör. Rörelser som jag inte fick till för tre och ett halvt år sedan, får jag till mycket bättre nu. Det är jätteroligt att märka. Jag och en kompis pratade här en gång i bilen hem på väg från träningen om att man kanske har en självbild som motsvarar hur man var innan man började träna. När jag började träna var jag jättestel, och jag har alltid varit jättestel. Jag har alltid varit stelast i klassen. Jag har medfödda höftfel och ryggfel och så vidare. När jag var barn var det alltid pinsamt när man skulle sträcka sig ner till tårna. Alla de andra flickorna var så mjuka och jag nådde inte ner. Vi hade stretchövningar som var så komplicerade så att jag inte ens kom in i dem. Jag kunde inte ens börja stretcha mina muskler för att jag var så stel. Och mina fysioterapeuter, alla otaliga som jag gick till från 16 års ålder, gav mig stretchövningar så att jag skulle bli mjukare, för mitt ryggproblem hade ju med det att göra naturligtvis. Men de där stretchövningarna gjorde ingenting för mig. Våra övningar – wei tuo jin, lyft upp qi, shenxing qigong, allihopa – har gjort mig jättemycket mjukare. Det är klart att jag har en bit kvar och man kan alltid bli ännu lite mjukare. Men det är hemskt roligt att se och få konkret mäta att det går framåt hela tiden. Det tycker jag är skoj. Tack!"

Stark träning

"Jag är första gången på de här kurserna och det har känts mycket bra. Det är en stark träning och jag önskar att den har gett så mycket styrka att jag ska börja träna nu."

Glad att vara här

"Jag är första gången på den här typen av qigongkurs. Jag är jätteglad att jag kom hit. De här fyra dagarna har gått otroligt snabbt. Jag skulle kunna jobba på här några dagar till och jag hoppas att det inte går tre och ett halvt år innan följande kurs kommer, för jag vill väldigt gärna gå en gång till på det här."

Precis vad jag behövde

"Jag har väntat väldigt länge på den här tuina-kursen och tyckte jag fick en jättebra grund. Jag känner att jag vill träna mera, öva mera. Det var som en liten introduktion och nu måste man ju träna. Åtminstone barnens punkter ska jag nog klämma fram, så får vi se vad som händer. Jag tyckte det var mycket svårt att hitta punkterna i början. Först hittade man inte alls, men sedan började vi hitta dem lite lättare. Så det var jättefint. Sedan kom den dagen att vi skulle börja med wei tuo jin. Och jag var ju inte alls motiverad och jag hade sådant motstånd mot att lära mig något nytt, för jag tränar mycket i min livssituation och jag vet att när jag lär mig något nytt, så vill jag göra det också. Men när jag ska lägga till något, så känns det som att det räcker. Så det var jättesvårt att komma in i det här. Jag vet att jag inte lämnar qigongen. Jag tror att den här kursen har gett mig väldigt mycket, men det är svårt att sätta ord på det. Jag kommer att träna det här. Jag tror att det är just det här jag behöver. Jag har nog tyckt om övningen också. Det var roligt för jag har börjat med qigong på grund av ryggproblem och jag var hemskt nöjd med de två sista ställningarna. Det händer ju saker i min rygg. Och det att man får vara i en position var kanske också skönt för ryggen. Det kändes bra. Tack för kursen! Det blir nog bra."

Har haft stor nytta av tuina

"Jag repeterade också kursen nu. Jag har gått den förut. Jag deltog alla fyra dagar. Precis som Magga tränade jag mycket tre månader efter förra kursen, men slutade för ett år sedan. Jag tycker väldigt mycket om den. Den ger mycket styrka. Det var jättebra att repetera den nu. Jag märkte hur mycket jag hade missat och glömt. Sedan har jag dessutom också utövat tuina på mig själv. Av det har jag haft jättegoda resultat sedan förra kursen. Qigong – först lyft upp qi och sedan shenxin – har hjälpt mig jättemycket med rygg- och nackproblem och huvudvärk. Men sedan har tuina varit nästa pusselbit när jag kunde behandla mig själv mot huvud- och nackvärk och skuldrorna. Det har hjälpt mig otroligt mycket. Så tack! Jag hoppas också att det inte dröjer för länge till nästa kurs.

Efter kursen: Smärtan i mina knän har minskat nu och svullnaden har gått ner. När jag tränar lyft upp qi nu så går det lättare och jag får en starkare känsla av qi."

Piggare och kraftfullare

"Jag repeterar också det här och jag måste säga att jag tränade lite på våren men sedan blev det då sommarkurs och så har det fallit i glömska. Jag blev förvånad av det, för jag tycker ju så mycket om wei tuo jin. Jag märkte att just sådant här lite mera fysisk träning tycker jag om. Så jag förstår inte riktigt varför jag slutade med träningen. När jag kom hit så kände jag mig lite trött och tänkte att ska jag nu orka på kurs. Jag hade fått en influensa som ligger i kroppen. Men jag vet ju att man ska komma hit. Jag förstår det där redan, så jag tänkte att jag kommer hit och försöker göra så mycket jag orkar. Men när jag har varit här så har jag orkat jättebra. Igår när vi åkte hem, så tyckte jag i något skede när jag började närma mig hemmet så började det kännas som att jag inte var så kraftfull mera. Men jag tror att det var för att jag inte hade samma kontakt till qifältet längre. Jag väntar att det ska hända något i morgon. Att jag hoppar upp som en pigg lärka och börjar träna den här."

Uppiggande och inspirerande

"Jag repeterar och det har varit mycket nyttigt. Framför allt tycker jag att det har varit en uppiggande och inspirerande kurs. Förra gången så tränade jag de där tre månaderna wei tuo jin alla dagar. Sedan blev det en gång i veckan och så småningom en gång i månaden. Men jag har nog fortsatt så att jag inte ska glömma bort det helt men jag inser ju här nog att det inte räcker att bara komma ihåg. Sedan tänkte jag att om jag den här gången skulle våga klämma på mina vissa vänner. Det ska bli spännande att se. Jag tycker också nu att efter flera vinterkurser och xing shen zhuang att wei tuo jin känns annorlunda än första gången."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen