Lyft upp Qi Bollnäs [2012-11-17]

Ännu en gång var det dags för kurs på Björktjära skola i Bollnäs i den lilla gemytliga gymnastiksalen. Och som flera deltagare uttryckte det: "Det är fint att vara här".

I novembermörkret är behovet av en qigongkurs än större och att vara inomhus i den varma gemenskapen var uppskattat. De mer erfarna qigongarna var till en stor hjälp för nybörjarna som hade hittat hit från olika delar av landskapet.

Några kommentarer från deltagarna:

Jag slapp bli en bland alla utbrända

"För mig är qigong livsviktigt numera. Jag började med qigongen när jag var helt slutkörd av mitt arbete, där jag då jobbade som en mellanchef och tillslut knappt visste vad jag gjorde på jobbet. Efter min första kurs började jag träna qigong varje dag och tack vare det så slapp jag bli en "pinne" bland alla utbrända. Utan qigongen hade jag blivit sjukskriven. En annan påtaglig förbättring är ett knä som har spökat för mig. Läkarna visste inte riktigt vad det var, det var alltid en lite svullnad kvar och nu är den svullnaden borta."

Klar i huvudet

"Det är fint att vara här och jag känner mig mjuk och glad i kroppen. Jag har svaga axlar och en dålig hållning och tog tag i det nu genom att gå kursen. Jag känner mig klar i huvudet efter kursen."

"Det är så roligt att höra alla påtagliga saker som händer med er andra. När jag började med qigongen så var det helheten som var det som intresserade mig. Jag hade läst om idrottsstjärnor som hade fått hjälp med sina skador genom att träna qigong och det gjorde mig nyfiken. Det var runt jul och jag var slutkörd och det skulle bli en kurs i Stockholm. Jag lyckades få ihop pengar och det fanns plats på kursen. Jag kände mig klar i huvudet och inte trött som jag annars brukade göra efter en kurs. Jag tycket också att det var vackert med qigong. Jag tycker att det är en investering för livet, jag får en mjukare ålderdom och den mentala delen kan växa hur mycket som helst. Jag tycker att jag klarar av de problem jag stöter på, på ett bättre sätt nu än tidigare. Jag är inte heller lika kritisk eller fördömande."

Bra att kunna träna hemma efter kursen

"Min hälsa har inte varit så bra och jag blev tillslut sjukskriven för stress och glömska. Jag är numera förtidspensionerad. Jag har svårt med mitt minne och att jag är stel så det har varit jättebra att vara med på kursen och det känns kul att jag kom iväg hit. Det känns bra att jag nu kommer att kunna träna hemma."

Mjukare axlar

"Jag har aldrig trott på något sånt här tidigare, jag har varit lite för macho och varit en idrottsman och tyckt att sånt här är lite löjligt. Jag har problem med stela axlar och ont i nacken och då var det en kompis till mig som gått kurs som sa: "Du måste lova att gå en kurs och ta med dig din fru för det kommer att vara bra för hennes minne". Han mailade er hemsidesadress till mig och då fick jag se att det var en kurs här i Bollnäs den här helgen. Jag känner redan att det här är något för mig, jag har redan blivit mjukare i axlarna än vad jag varit på 10 år!"

Kan nu göra en sak i taget

"Jag tycker att kursen har varit jättebra. Jag har tidigare tränat mycket men haft en längre paus, men jag hade inte gjort slut med qigongen. Det känns toppen att vara tillbaka. Jag har haft mycket tankar och varit snurrig och inte kunnat fokusera. Nu kan jag göra en sak i taget och det händer mycket med den mentala biten när jag tränar. Jag förstår att det ju är jag som bestämmer. Det känns som att komma hem nu när jag kom med på kursen."

Qigong är mer mentalt än jag trodde

"I början var det jobbigt med träningen, ex la qi. Jag kunde inte stå still och det bara kröp i mig. Idag klarade jag av att göra en hel la qi och jag kunde till och med njuta av det. Qigongen var mycket mer träning för den mentala delen än vad jag trodde innan. Så tack för kursen."

Lärare:

Fatima Ringvall