LUQ 2 Köpenhamn [2012-11-17]

Detta var den andra lyft upp qi 2 kurs vi har hållit i Köpenhamn efter det uppehåll vi hade med kurserna i Danmark. Efter omstarten har en träningsgrupp tränat tillsammans och hjälpt varandra att korrigera rörelser. Att umgås och prata med varandra är också ett viktigt inslag i träningsgruppen.

På den här kursen gick ungefär hälften av deltagarna lyft upp qi 2 för första gången. De uppskattade innehållet i kursen och att vi hann träna lyft upp qi rätt så många gånger under kursen. Nedanför finns några av deltagarnas egna kommentarer.

Bättre rygg och färre ryckningar i benen

Jag har lärt mig mycket nytt som jag hoppas ha nytta av. Direkt efter kursen märkte jag att min rygg hade blivit bättre och något mindre smärtor jämfört med innan kursen. Jag fick dessutom ett par dagar utan ryckningar i mina ben s.k. "restless legs" vilket betydde mycket eftersom detta annars stör min sömn. Jag har också haft ett mer eller mindre konstant illamående en längre tid men som nu har försvunnit, detta kan vara en effekt av qigong-träningen men det kan också bero på att jag slutat med en medicin som kan ge illamående som biverkan. Jag har haft en förhöjd vilopuls de senaste månaderna, mellan 100-110 slag/minut men detta har efter kursen blivit bättre och är nu nere i ca 90 slag/minut. Jag är beroende av dialys på grund av nedsatt njurfunktion vilket medför att blodet inte renas så bra som när man har fungerande njurar. Under kursdagarna kändes det som om mina njurfunktion blev något bättre. Det märker jag genom att jag kissar mer (utan att jag drack mer) och att klådan på min hud avtog. Klådan är ett resultat av att blodet inte renas ordentligt. Besvären har dock återkommit igen men ser jag tillbaka ett par månader så har mitt allmän tillstånd förbättrats påtagligt. Jag hoppas och tror att även mina njurar snart ska kunna bli friska av min träning.

Några dagar efter kursen trillade jag i en trappa och gjorde illa foten. Då märkte jag att ryggen var helt bra. Det måste vara qigongen som har gjort ryggen bra och det är jag mycket tacksam för. För en tid tillbaka skadade jag ryggen i en annan fallolycka och fick genom röntgen konstaterad kotkompression och muskelinflammation i ryggslutet.

Träningen går lättare

Jag tycker det har varit en skön kurs. Det jag har lagt märke till både på den här kursen och egentligen hela det senaste halvåret är att lyft upp qi går lättare. Jag är också förundrad över hur snabbt tiden går på kursen.

Mycket qi och bättre rörelser

Jag tycker också att tiden har gått fort. Jag tycker dessutom att jag har fått mycket mer energi och qi under helgen.Min ena arm har varit lite jobbig förut, rörelserna i den armen var alltid lite ryckiga, men nu går det bättre.

Mycket energi

Jag har haft det mycket skönt på kursen. Jag har inte alls sovit inatt, men är mycket pigg och energisk. Så det fungerar verkligen på mig. Det har varit behagligt att träna och tiden har gått fort även för mig.

Många goda resultat över tiden

Jag får nog erkänna att jag har en tendens till att glömma bort alla de goda resultat jag har fått av qigongen. Dels så är det stort att jag fortfarande lever, något jag är övertygad om att qigongen har hjälpt till med. Dels så är det en massa småsaker som jag märker lite nu och då. Jag mår verkligen mycket bättre. Så qigong är en vän för livet.

Mjukare, starkare och mindre smärta

Det här var första gången jag gick lyft upp qi 2. Eftersom jag gått flera sommarkurser kände jag ändå igen det mesta men det var bra med repetition och korrigeringar. Mitt allmäntillstånd blir ständigt bättre. Jag hade smärtor i ljumsken innan kursen och i slutet av kursen kände jag ingen smärta alls. Efter kursen kom jag ihåg att det knakade till i nacken under träningen på kursen. Jag vet inte om det är därför men nu känns både armträningen och dunqiang mycket lättare! Något har iallafall fallit på plats. För ett par veckor sedan ådrog jag mig en svår sträckning i ryggslutet när jag bar en dörr. Jag hade hade så ont i början att jag endast kunde böja mig lite grann men jag tränade på och var efter några dagar nere vid fötterna igen men med ganska svår smärta. Det blev bättre dag för dag men det var först nu under helgkursen som smärtan försvann helt. Jag tränade precis Xing Shen Zhuang och blev då påmind om framsteget, jag har endast lite stelhet kvar. Jag upptäckte också att känslan av qi i benen blivit mycket starkare och att övningen som helhet gick lättare.

Under tiden efter kursen har jag dessutom märkt att min kattallergi har blivit betydligt mildare.

Lossnar i kroppen

Det började vända för mig förra gången jag var här i köpenhamn på lyft upp qi 2. Det går framåt. Det lossnar i kroppen och under den här kursen har jag kommit ytterligare en bit längre på vägen.

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen