Höstkurs LUQ (4d) Pargas [2012-10-18]

Det har blivit något av en tradition för många qigongare i Finland att man på hösten ska tillbringa en långhelg i Pargas, på den vackra folkhögskolan där. Att få umgås med sina qigongvänner, att få tillfälle att träna professionellt i 4 dagar och att få vara i det starka qifältet lockar och glädjer. I år var det ca 40 personer som deltog i vår Höstkurs, den femte i Finland.

Resultatmässigt gav kursen gott utslag, bland annat visade enkätsvaren att deltagarna fått tydliga förbättringar avseende sömnproblem, depression och stress samt koncentrationsförmåga.

Höstkurs Pargas 121021, graf sve

Ur deltagarnas kommentarer

Migrän, värk, lugnare

"Jag har qigongat i två år o har varit i dåligt skick. Lidit av kronisk migrän samt ont i rygg, nacke och axlar. Min migrän är så pass bra nu, har lite kvar, men jag är ej handikappad. Jag är inte mera funktionsoduglig och lider ej av molvärk i min kropp längre. Jag har också blivit psykiskt lugnare i sociala sammanhang."

Axel, rygg, sorg

"Jag har qigongat i drygt ett år. Har fysiska problem med axeln. Nu är den perfekt. Ryggen är också bättre. Har fått hjälp med att balansera en sorgeprocess."

Rygg

"Jag hade ryggproblem när jag kom på kursen, jag hade svårt att gå i trappor och att ta mig ut ur bilen. Nu är jag nästan frisk och har inga problem, det är en underbar känsla att bli bättre och bättre hela tiden..."

"Tack vare qigongen håller jag min rygg i skick. Jag tränar numera regelbundet på kvällarna alltid LUQ. Jag har inte haft sömnproblem sen dess heller."

"Jag har tränat i 2 ½ år, har haft ryggproblem och varit dammallergiker. Jag har med träning klarar ryggen bättre, jag har övat flitigt."

Lugn, harmoni, trygghet

"Jag har tränat aktivt i tre år, före det mera spontant. Qigongen ger mig mycket också fastän jag är utan sjukdomar: lugn, harmoni, trygghet, styrka, sover bättre. Den här kursen har varit fin, det är lugnt inne i mig. Har märkt att åldern kommer ikapp mig så att jag har varit styvare, nu känner jag mig rörligare."

Känner mig som ny!

"Jätteskön kurs. Jag har varit lugnare än någonsin. Har haft rytmstörningar, smärtor i mitt huvud, rygg och bröst. Någonting stort släppte nere i händerna och fingrarna. Fingrarna svällde upp. I de områden av kroppen där sjukdomen finns har det jobbat på. Där finns roten till det onda. Känner mig som ny! Efter qi regleringen gick jag 12 steg utan att hålla i något. Mina ben känns stadigare. Har ej sådana smärtor och kramper så som förut. Kände mig mera inne i min rygg. Kroppsvitaliteten kommer tillbaka. Jag är mindre hungrig, reagerar ej på kyla på samma sätt som förut. Den sista månaden har min hörsel blivit bättre. Under kursen har jag sovit utan öronproppar! Känns mycket bra det som är på gång."

Mjukare, lugnare, gladare

"Gick på min första grundkurs 2004. Har qigongat sporadiskt de första åren. Beslöt mig efter en grundkurs i Nagu att qigonga mera. Blivit morgonpiggare och det kändes lustfyllt att gå på jobb. Har byggt upp en ny sorts lugn. Har en rörlighet och mjukhet i min kropp som jag inte haft på 10 år. Har för första gången fått händerna på fötterna nu denna kurs."

Höstkurs Pargas 2012 grupp

Livboj, skratt

"Jag har qigongat från och till. När jag får problem tar jag till livbojen och tränar. Jag hade ryggskott på min första höstkurs. Nu har jag haft svårt med mina händer. Här är trevliga människor och vi har fått underbara skratt tillsammans."

Lugn

"Detta är tredje höstkursen för mig. Den har ökat mitt lugn."

Utbrändhet

"Det är min plikt att ta hand om mitt liv och mig själv. Jag har haft burn out, nu märker jag att jag håller på och blir gladare och starkare och kan ta ansvar för mitt liv och mina handlingar och börja leva mera bland andra människor. Det är viktigt att jobba med det inre, jag har blivit så påverkad tidigare av allt som händer utanför som slagit ner mig. Nu har jag märkt att någonstans inne finns det en styrka som jag blivit mera medveten om."

Kronisk tarmsjukdom, axlar, depression

"Jag har börjat 2008 och jag har haft en kronisk tarmsjukdom, hade för mycket stress i mitt liv. Nu har jag tränat sedan dess. Jag har också haft inflammationer i mina axlar. Nu opererades jag för två månader sedan i högra armen. Jag har tränat och satsat på qigongkurser. Jag har inte tidigare varit en vän av La qi , men nu har La qi träningen gjort gott åt min axel. Varje dag går det mot det bättre, jag har fått fysisk hjälp av den här kursen. Jag har också nu varit lite deprimerad och låg p.g.a. axeln, men detta har åtgärdats via kursen."

Psykiskt ostabil, tinnitus, snällare

"Är psykiskt ostabil. Qigongen har hjälpt mig, gett mig nytt liv. Jag har tinnitus och nedsatt hörsel . Brukar inte säga det åt någon för alla ser så sorgsna ut. Jag kan koppla bort detta ljud när jag qigongar. Har också blivit en mycket snällare människa."

Kronisk huvudvärk

"Tränat qigong sedan 2006. Blivit frisk från kronisk huvudvärk. Det har gått succesivt framåt. Känt mig starkare och gladare."

Nyopererad

"Tack för en jättefin kurs! Jag blev opererad för två veckor sedan och allt har gått jättebra ändå här."

Rytmstörningar, La qi

"Jag har haft 20 års rytmstörningar, de fortsätter men det har blivit lite bättre. Häromkvällen när jag tränade La qi trodde jag att det fallit ner något mellan händerna när jag tränade. Tidigare har jag nog känt värme och så. Nu kommer jag också ner med fingertopparna till tårna så jag har blivit smidigare. Det här gör nog gott!"

Tuff vardag

"Jag har en tuff vardag och qigongen och kursen är min tillflykt från vardagen."

Kursen och qifältet

"Vill tacka för en jättebra kurs. Det var roligt och intressant."

"Har varit skönt att vara med här. Händer små saker hela tiden. Har upplevt qifältet som väldigt starkt."

"Tack för fin kurs!"

"Djupare avslappning, lite bättre la qi-kvalitet. Bra kurs. Tack!"

"Tack! Skönt att märka sina egna framsteg, hur annorlunda det känns mentalt."

"En fin kurs med ett mycket starkt qifält (i mitt tycke känns det konkret). Tack!"

"Varit en intensiv kurs. Stark qikänsla. Mycket bra träning. De personliga berättelserna av deltagarna gav starkt intryck. Stärker tron på qigongens kraft, både psykiskt och fysiskt."

"Tack till lärarna. Tack till köket för god mat."

"Det starkaste qifält jag någonsin varit med om. TACK!!"

Lärare:

Lars Hagner