Lyft upp Qi Stockholm [2012-09-22]

Löven hade börjat skifta till gult under den första helgkursen i Stockholm. Inte minst när dagarna blir kortare och temperaturen sjunker är det viktigt att fylla på med mer qi och ett helt gäng, både nya och mer erfarna qigongare, tog chansen att lära och träna lyft upp qi under helgen. Flera berättade stora hälsoförbättringar, om hur qigongen är ett redskap för livet.

Nedan följer fler kommentarer från deltagarna.

Eksem, pollenallergi

"Jag har tränat i sju år och det är fortfarande roligt att gå grundkurser. Det är fortfarande mycket som man inte lärt sig och det är roligt att höra allt som berättas. Jag är väldigt glad att jag hittat qigongen. Jag har blivit av med mina atopiska eksem som jag haft sen jag var 20 år. Jag hade testat mycket mot dem och varit inlagd på sjukhus. Eksemen började försvinna när jag tränat i två år och nu är de helt borta. Min björkpollen har också försvunnit. I våras pratades det om att det var mycket björkpollen i luften men jag märkte dem inte."

Bra kurs

"Det har varit en bra kurs och det är kul med alla nya. Hoppas att ni ger det en chans och har en hård disciplin ett tag för att verkligen testa träningen och komma in i rutiner."

"Det har varit en trevlig kurs. Det är bra att vara här i ett stort qi-fält."

"Det har varit en trevlig kurs. Det är roligt att få korrigeringar även om man har tränat ett tag. Det är också roligt att gå på onsdagsträningar och bli korrigerad men också att se allas förbättringar."

"Jag gick en kurs i våras men fortsatte inte träna. Men har valt att repetera kurs och jag är stolt att jag tagit det steget. Jag kom hit för att min dotter rekommenderade qigong för att jag är stel. Det är också intressant med visdomen som ligger bakom träningen."

"Jag har tränat i många år och det är fantastiskt vilken skjuts man får på en kurs. Det gör mycket gott till den egna träningen. Så passa på att gå på träningen om ni kan för man får mycket draghjälp."

Redskap för livet

"Jag har tränat i sex år och det är ett fantastiskt redskap för livet. Jag har fått bättre sömn, blivit mindre stressad och det är bra för min sjukdom. Jag kan verkligen rekommendera sommarkursen. Den kan förändra livet. Men tyvärr är jag lat av naturen och jag har inte tränat så mycket de senaste sex månaderna så i våras fick jag en inflammation i ryggkotorna och blev jättedålig. Jag är säker på att jag fick det för att jag inte tränat så mycket under vintern. Men nu är jag här för att få igång träningen igen. För det är en fantastisk metod för livet."

Värk i ryggen

"Jag har tilltagande värk i ryggen. Denna kurs har jag inte haft lika ont. Det är stor skillnad. Om man har väldigt ont hela tiden så blir man inte en så trevlig människa."

Fibromyalgi

"Jag började i april och jag har också gått en sommarkurs. Det är fantastiskt bra. Jag fick diagnosen fibromyalgi och jag har provat en massa saker. Det är många smärtor som har försvunnit sen jag började träna. Det har försvunnit på kort tid och det är fantastiskt. Även om jag fortfarande har ont så har jag ont med ett leende. Jag får en massa positiv energi i kroppen och den löser nog knutor, redan nu har knutor som jag haft i många år försvunnit. Det är roligt också att gå en kurs och kunna guida någon som är nyare än jag själv. Det är roligt att se den personens förbättringar. Det ger jättemycket att kunna hjälpa varandra."

Psykiska symptom

"Jag kan rekommendera att läsa personliga berättelser och kursrapporter på hemsida om man känner sig lite låg. Då blir man stärkt. Kursen har känts lugn även om jag haft väldigt mycket runt mig den senaste månaden och varit trött. Jag har varit utbränd och då var jag också väldigt trött men nu kan jag hantera tröttheten och jag påminns om att det var länge sedan jag kände den. Jag har haft mycket psykiska symptom och har blivit mycket bättre. Kriser kommer och går men nu går de bort också. Qigongen är ett underbart redskap. Även om man kan behöva mediciner så är qigongen ett redskap som man alltid har med sig. Även om det inte alltid är helt lätt så går det hela tiden åt rätt håll. Jag fyllde 43 igår men jag känner mig mjukare än för 20 år sedan och min kondition är bättre än när jag tränade sex dagar i veckan."

Lärare:

Lars Hagner