Lyft upp Qi Ekenäs [2012-09-15]

Ekenäs har i många år haft en aktiv träningsgrupp och regelbundet återkommande helgkurser i Zhineng Qigong. Höstens kurs i Lyft upp Qi lockade både gamla qigongutövare och nya deltagare. De gamla ville finslipa rörelserna och öka sin energinivå och de nya var nyfikna på träningsmetoden efter att ha hört om andras positiva erfarenheter. Nedan några deltagarkommentarer:

Armrörelser mot huvudvärk

"Jag gick min första helgkurs för ca 10 år sedan och tränade regelbundet i flera år. Hållningen blev bättre, jag sov bättre. Jag mådde bra på alla vis. Men sedan när jag fick barn blev det svårare att få in träningen i dagsrutinerna och det blev en paus på många år. Nu tycker jag det skulle vara dags att komma igång på nytt. Jag tror nog att jag gör träningen till en vana igen. Armrörelserna har jag gjort, fast jag inte tränat annat, när jag haft huvudvärk. Det brukar få värken att släppa."

"Jag gick min första kurs år 2000 i min hemkommun och en andra i Åbo ett par år senare. Jag har tränat så gott som dagligen sedan dess. Nu märker jag att jag programmerat in mig på en del fel, som jag skall försöka rätta till. Jag skall nog fortsätta träna. Jag mår bra av det. Jag hade svåra ledproblem för många år sedan och qigongen har varit till stor nytta. Jag brukar träna på kvällen. Sen sover jag som en stock. Ibland tränar jag både morgon och kväll."

Flödande energi

"Det var min andra helgkurs. Jag tycker nog att energin flödar, och det känns bra att kunna testa sin kropp under trygga omständigheter. Jag fortsätter gärna."

Ekenäs 120915-16 350

"Jag har tränat i åtta år. Halva tiden ganska regelbundet. Nu är det en del av dagsrutinen. Det ger lugn, energi, glädje. Fysisk mjukhet, rörlighet. På den här kursen överraskades jag av att det hände något i axlarna. Nu har jag plötsligt en mycket större rörlighet i axlarna."

"Jag började träna qigong för nio år sedan på grund av återkommande ryggskott. Det tog ett par år att få ryggen i skick, men efter det har jag inte haft ryggskott en enda gång. Om det någon gång kniper till, är smärtan lätt och går hastigt över. Min pollenallergi har också försvunnit. Förkylningar drabbar mig knappast alls längre, och gör de det går de hastigt över."

"Jag gick min första kurs för tre år sedan. Först tränade jag inte så mycket, men efter första sommarkursen varje dag och numera ungefär två timmar om dagen. Det har börjat hända en massa saker. Benen har blivit mycket starkare. Jag kan gå två kilometer. För ett år sedan klarade jag bara en. Musklerna utvecklas. Njurarna, matsmältningen har blivit bättre. Jag sover bra. Tidigare hade jag mycket sömnproblem. Min tinnitus har försvunnit. Det är så mycket som skall repareras. Det kan inte gå så snabbt. Under den här kursen har det hänt en massa saker i ryggen. Jag jobbar hemma, så jag kan träna när och hur mycket jag vill. Om jag mår dåligt tränar jag extra mycket."

Lärare:

Margareta Willner-Rönnholm