Sommarkurs två Nossebro [2012-07-04]

Xing shen zhuang är huvudövningen i det andra steget i Zhineng Qigong-skolan. Det är också den övning som vi lägger mest fokus på under sommarkurs två. Förra sommaren lärde vi ut den för första gången och den blev väldigt omtyckt. Många har tränat den under året och kunde under sommarkursen fördjupa sina kunskaper om övningen och därmed också träna med bättre kvalitet. Andra lärde sig övningen för första gången och blev positivt överraskade. Att en del redan lärt sig xing shen zhuang var till stor hjälp för de nyare deltagarna.

Som vanligt deltog många människor i olika åldrar och från olika länder. Stämningen nämns ofta som en viktigt anledning att komma tillbaka sommarkursen år efter år. Man möts av många leenden och en avslappnad stämning. Det är lätt att lära känna nya människor och få vänner. Alla umgås med alla och qigongen blir som en andra familj. Man träffas på kurser, stöttar och följer varandras utveckling.

Summer course two 2012 group

Många väljer att hjälpa till på olika sätt för att kursen ska bli så bra som möjligt, jobbar i köket, diskar, städar, underhåller på kabarén och mycket annat. Det har blivit tydligt för många hur viktigt det är att göra bra saker för andra för att själv må bra. Att hjälpa andra är en viktigt del i Zhineng Qigongs filosofier.

Qi-fältet som byggts upp under de snart 20 år som vi haft verksamhet i norden är mycket starkt. Det uppgraderades förra året och många upplever att de har fått en starkare känsla av qi, en ökad förståelse och större tilltro till träningen. Att qi-fältet är starkare gör också att träningsresultaten kan bli ännu bättre och under kursen fick många deltagare förbättrad hälsa, mer energi, ett ökat lugn och kände en större glädje.

Statistiken från årets enkätundersökning visar på mycket goda resultat. 82% blev mindre stressade, 75% fick en ökad energinivå och 70% av de som kände sig deprimerade innan kursen hade mindre depression efteråt.

summer course two 2012 statistik

Deltagarnas egna spontana kommentarer kan också ge viktig information om resultaten från kursen. En deltagare berättar att den planerade knä-operationen nu kan ställas in. Andra berättar om smärtor som försvunnit, oro som bytts ut mot ett lugn och mycket annat. Nedan följer flera kommentarer från deltagarna:

Djupare lugn och starkare känsla av qi

"Det har varit en bra kurs. Jag skulle vilja stanna och träna mera. Jag märkte efter förra sommaren att sommarkurs två påverkade mig på ett mycket bra sätt. Jag har börjat få ett djupare lugn. Jag har fått en starkare känsla av qi och det har hjälpt mig mycket. Jag har arbetat rätt så hårt fysiskt innan kursen, och det kändes i mina ben under v första dagarna. Mina tonsiller som har varit svullna är nu normala. Jag har aldrig känt mig så mjuk i kroppen som efter att vi tränade xing shen zhuang för första gången. Jag skall försöka att behålla det tillståndet. Jag har en bättre känsla för vad som är bra och inte så bra, och dessutom kraft nog att inte göra dåliga saker. Det är bra. Jag är mycket tacksam för qigongen."

Kan ta hand om migränen

"Detta var min bästa sommarkurs hittills. Efter två eller tre dagar började min kropp kännas mjukare och manga saker hände. Jag trodde att jag litade på qifältet, men var inte så säker när jag fick migrän, vilket jag får ungefär åtta gånger per år. Jag tar vanligtvis medicin när det händer. Den här gången tog jag ingen medicin, och det kändes tufft eftersom det påverkar mig så mycket i både huvudet och kroppen. Efter morgonträningen var migränen borta, det var otroligt. Nästa dag kom den tillbaka och jag beslöt mig för att träna dunqiang, vilket vanligtvis inte är min favoritövning. Jag tränade på rummet, inte i träningssalen, för att bevisa för mig själv att det fungerar utanför träningssalen. Ungefär klockan åtta på morgonen försvann migränen. En mycket bra upplevelse."

Bättre rygg och handleder

"Under de första dagarna var jag mycket trött, bade fysiskt och mentalt. På fredagen kände jag mig pigg igen och visste att tröttheten hade passerat. All träning vi gjorde tillsammans kändes bra. Jag är mycket glad att det går bättre att träna dunqiang, som jag lärde mig för första gången i 2007. Jag njöt av övningen och den är mycket bra för min rygg. När jag kom till kursen var mina handleder och tummar mycket stela, men nu känns de också bättre. Jag har verkligen njutit av kursen."

10 bra år med qigong

"Detta var min tionde sommarkurs. Utan Zhineng Qigong skulle jag ha varit sjukpensionär. När jag kom hem efter min första sommarkurs berättade jag för min man att jag skulle prenumerera på kursen i tio år. Nu tänker jag förnya prenumerationen i ytterligare tio år. Det har varit en underbar kurs. Jag har inte haft så mycket smärtor i fötterna som jag brukar ha. Jag kan känna hur qi arbetar i mina vrister. Jag har fortfarande problem med ryggen, men det är i stort sett ingenting kvar av dessa problem. Min allergi har försvunnit. Jag brukade vara känslig för björkpollen, men under de senaste tre åren har jag inte tagit någon medicin mot pollenallergin. Den här våren kunde jag för första gången känna lukten av blommorna. Fantastiskt."

Ärret försvinner

"Ett av mina viktigaste mål är att bli av med konsekvenserna av en cyckelolycka för många år sedan. Att träna qigong har redan hjälpt mig mycket och jag behöver inte stelopereras längre. Qigong gör sådant som vanlig sjukvård inte kan. Under kursen har mitt ärr börjat försvinna! Först gör det ont och sedan känns det som paradiset. Tack för alla skratt och en välorganiserad kurs."

Går bättre och har rakare rygg

"Jag lider av neuropati, mina nerver får inte rätt sorts stimulans. De stora musklerna tar över de små musklernas funktion. Det är särskilt mina fötter som påverkas. Under kursen har jag fått bättre kontroll över min vänstra fot, jag går bättre och tycker att min rygg är rakare."

Qigong bygger ihop mig igen

"Detta var min 5:e sommarkurs. Qigongen plockar upp bitarna och bygger ihop mig igen. Jag mår mycket bättre. Jag är mycket starkare nu och dunqiang går särskilt bra. Igår satte jag mig längre ner än jag någonsin gjort sedan jag blev sjuk i reumatism. Jag blev förvånad när jag märkte att mina knän klarade av det. De senaste två åren har jag också behandlats för ett sår som inte ville läka. Det var mycket påfrestande och jag skulle aldrig ha klarat det utan qigong. När jag var inlagd på sjukhuset för behandlingar tog jag alltid med mig mina qigong CD:n så att jag kunde fortsätta träna. Nu är jag klar med behandlingarna och kan fortsätta bygga upp mig själv. Stämningen har varit mycket bra under den här kursen, det har varit den tystaste och fridfullaste kursen jag har upplevd. Den goda maten och glädjen i köket har också gjort intryck på mig. Nu ser jag fram emot veckoträningen i Göteborg. Tack för en underbar kurs."

Summer course two training

Bra koncentration och fin semester

"Den här kursen var helt annorlunda än förra årets kurs, när jag var trött och fick kämpa för att klara mig. Detta året kändes det annorlunda och jag kunde njuta mer av träningen. Jag började träna qigong eftersom jag hade problem med min rygg. Idag är min rygg mycket bättre. Mitt blodtryck är också lägre efter att ha varit lite för högt. Som många har sagt så har det varit fint att kunna koncentrera sig på träningen utan att behöva tänka på någonting annat. Det har varit en mycket förnöjsam semester för mig."

Bättre blodsockernivå

"I vintras blev jag diagnosticerad med diabetes, en blandning mellan typ 1 och typ2. Jag fick mediciner och blodsockernivån stabiliserades. Under kursen har jag försökt klara mig utan mediciner och det har gått bra. Jag har inte varit trött. När jag mätte blodsockernivån under kursen var den över normal nivå, men inte så hög som man skulle kunna förvänta sig utan medicinering. Jag ser fram emot att se vad som händer efter kursen. Jag nuter väldigt mycket av träningen."

Fint att vara här

"Jag har tränat qigong under manga år och har tänkt mycket på hur fint det är att vara här. Jag är tacksam för att få den här möjligheten och att jag endast behöver tänka på träningen. Arrangemanget är utmärkt, det känns lätt att vara här."

Mjuk och fin hud

"Jag har tränat i sju år och redan efter ett och ett halvt år försvann mitt eksem. Det gjorde mig mycket glad, eftersom har har lidit av eksem under hela mitt vuxna liv. Vanligtvis smörjer jag in min hud med olika krämer för att huden skall bli mjuk, men jag har inte gjort det under kursen och min hud är mjuk och fin!"

Behövde inte stödstrumporna

"Min son uppmuntrade mig att börja träna qigong. Det tog ett och ett halft år innan jag gjorde det, men när jag väl gjorde det gick det bra. När jag kom till kursen hade jag smärtor i ena vaden. Jag köpte stödstrumpor innan kursen, men jag behövde inte andvända dem. Mina ben känns ok igen!"

Starkare och positivare

"Mina ben var mycket svaga när jag kom till kursen, men idag känner jag mig starkare och i bättre form. Jag har fokuserat på att förbättra min gong fu och har tränat mycket på kvällarna. Men framförallt är jag glad att allt har gått så bra för min mamma och att hon mår så mycket bättre nu. Det känns mycket bra att träna xing shen zhuang med mera avslappning. Det har varit en fantastisk kurs och kabaren blir bättre och bättre för varje år!"

Trevligt med nya vänner

"Jag har lagt märke till att träningen går allt batter för varje år, både fysisk och mentalt. Jag vill också tacka alla och säga att jag är mycket glad över att få träffa nya personer och få nya goda vänner. Det är en mycket trevlig erfarenhet att göra vid min ålder. Tack!"

Bättre koncentration, axel och tumme

"Jag har haft några stora genombrott under den här kursen. För det första har min arm blivit bättre. En frusen axel, som jag har haft på min högra sida, är mycket bättre nu än förut. En artrosklump som jag haft på min hand har faktiskt minskat i storlek och min tumme är mycket flexiblare. Ett annat genombrott är att mitt förtroende för qifältet har ökat och det hjälper mig att koncentrera mig."

Vackrare och minskad smärta

"Förra året började jag blöda från urinröret fem dagar innan sommarkurs två började. Sahlgrenska Sjukhuset skickade en akutremiss till en specialist, men i väntan på remissen åkte jag till sommarkursen. Jag blev gradvis bättre under kursen och när jag fick komma till en specialist efter ca tre månader var jag helt frisk! I år har smärtan i min högra axel försvunnit. Jag lägger också märke till att qigong gör oss vackrare."

Smärtan i hjärtat och axeln försvann

"Jag har tränat i 13 år. Jag har genomgått två stora hjärtoperationer och har en bindvävssjukdom. Min kropp behöver renoveras, det är därför som jag är här. Jag har haft smärtor runt hjärtat i år. Det kan beskrivas som kramper eller något som pulserar. Under en qireglering försvann smärtan, det var mycket skönt. Jag har haft stora smärtor i min axel efter en olycka förra året som försvann under kursen. Tack så mycket, en mycket bra kurs."

Förbättrad kroppskontroll

"Jag har en muskelsjukdom och har varit med om en spårvagnsolycka. Många saker hände med mig under den här kursen. Min bröstkorg har vidgats och jag har blivit rörligare i axlarna. Axlarna har fallit ner i en bättre position, de står inte utåt som vingar längre. Jag kan göra cirkelrörelser med dem nu. Bröstet känns lättare. Jag känner mig rakare och kan stå själv, jag blir inte rädd om jag står själv när ingen är i närheten. Min balans är bättre, jag är inte yr på morgnarna. Mitt högra knä är ok nu, det har jag haft mycket bekymmer med. Även mina handleder är bättre. Tack till alla som hjälpt mig, de som organiserat kursen och de som arbetar i köket."

Kan skippa knäoperation

"Det har varit en fantastisk kurs. Jag ser kurs ett och två som en kurs, de är ihopkopplade. Jag kom hit med två åkommor. För det första handlar det om att jag burit på en del oro. Många har sagt att det har varit en lugn kurs, och det kan jag hålla med om. Lugnet hjälpte mig mycket. Jag känner ingen oro längre. För det andra skadade jag mitt knä på en semesterresa i oktober. Två ortopeder i Kina, där jag bor nu, ville operera mig. Mitt försäkringsbolag skickade hem mig för operation, men i Göteborg fick jag träffa en klok ortoped som ville vänta och endast operera om det var absolut nödvändigt. Mitt ben var då i mycket dåligt skick. Eftersom jag haft det i en stel ortos i fem veckor redan hade musklerna i princip försvunnit och benet var smalt som en sparris. Så det blev mycket sjukgymnastik samtidigt som jag tränat på med qigong. Nu har det gått åtta månader och det har läkt så pass att jag kan gå bra och jag har bra balans. Men jag har varit missnöjd med resultatet, att jag trots all träning ändå inte kunnat springa, hoppa eller dansa. Innan jag kom hit var jag på återbesök hos läkaren, som fortfarande var tveksam till operation men som bokade in mig preliminärt i augusti för en titthålsoperation. Jag berättade att jag tränade qigong och att jag ville vänta tills efter kursen. De här 18 dagarna har jag fokuserat mycket på att mitt knä ska bli bra och har också fått goda resultat. En kväll tränade jag dunqiang och blev väldigt trött. Jag lade mig ner på golvet och mitt ben kändes stelt och konstigt. Plötsligt klickade det till i ryggen och mitt ben kändes mycket bättre. Jag blev rakare och nästa morgon kunde jag träna bättre, min balans blev också bättre. Jag har kunnat springa lite efter det och i morgon tänker jag dansa! Någon operation tänker jag inte göra än i alla fall."

Blev av med mörka tankar

"Det har varit en lugn kurs. Jag mådde inte så bra när jag kom hit. Jag hade mörka och elaka tankar. Jag ville behålla och förstärka dessa tankar, men så hände det plötsligt någonting. Det var som om jag vände blad inuti mitt huvud eller hjärta och de mörka tankarna försvann. Det kändes riktigt bra. Jag hoppas att jag kan hålla dessa mörka tankar utanför mitt huvud. Jag kan sätta ihop händerna nu, min händer känns helt annorlunda. Mina fötter är också mycket bättre. Tack allihopa för att ni är med på kursen och skapar detta fantastiska qifält."

En ny människa

"Tack för en under bra kurs och all glädjen. Förra året var jag med på min första kurs och det var det bästa jag någonsin gjort. Den här kursen var ännu bättre. Jag känner mig som en helt ny människa."

Ingen smärta i bruten arm

"Detta var min andra sommarkurs. Jag bröt armen för tre veckor sedan så jag undrade om jag skulle åka till kursen eftersom jag hade ont. Smärtan var intensiv när jag kom hit, men nu har jag ingen smärta alls. Det har varit en mycket fin kurs."

Lärare:

Su Dongyue