Sommarkurs ett Nossebro [2012-06-25]

På årets första sommarkurs nådde vi rekordresultat. Vårt starka qifält har byggts upp under de snart 20 år som vi har arrangerat kurser i Norden. När vi för ett år sedan började undervisa Xing Shen Zhuang – steg två i zhineng qigong – uppgraderades qifältet till en ännu starkare nivå. Detta gjorde det möjligt för de närmare 200 deltagarna på sommarkursen att nå så goda resultat.

I charmiga lilla Nossebro trivs vi väldigt bra. Det här är fjärde året vi anordnar årets viktigaste kurser här. Kommunens representanter hälsade oss personligen välkomna med information om vad Nossebro har att erbjuda. Ett populärt exempel är Nossebro marknad, som hålls sista onsdagen i månaden på marknadsgatan alldeles utanför vår träningssal.

Hit kommer människor från flera olika länder, till exempel England, Tyskland, Holland, Norge, Sverige, Finland och Danmark. De har alla olika bakgrund, unga och gamla, män, kvinnor och barn, som ändå har ett gemensamt: att få utvecklas och berika sina liv med zhineng qigong. De kommer till sommarkursen år efter år för att få träffas, umgås, träna tillsammans och få undervisning direkt av Su Dongyue, vår huvudlärare, som introducerade zhineng qigong i Sverige och Europa. Nedan kan ni läsa vad en del deltagare uttryckte efter kursen.

Graf steg ett 2012

Om kursen, qi-fältet och atmosfären

"Tack för en fantastisk kurs, jag är så glad och lycklig."

"Tack till alla er ledare, ni gör ett fantastiskt jobb."

"Fantastisk organisation, har upplevt den starka påverkan av qifältet."

"Kommer nästa år men då blir det 18 dagar!! Jag har hittat hem!! Äntligen har jag hittat det jag letat efter så länge. TACK!!"

"TUSEN TACK! Jag är tacksam 365 dagar/år för European Zhineng Qigong."

"En eloge till köket för god mat."

"Jag är supernöjd och kommer tillbaka nästa år."

"Fantastiskt, jag har fått ett nytt liv."

"Jag är mycket nöjd och deltar gärna i fler kurser."

"Underbara och kärleksfyllda människor där det har funnits tillit och stöd."

"Tack för en mycket bra kurs!"

"Det är väldigt gott att vara här. Det är så många varma, fina människor."

"Det är väldigt många trevliga människor här. Det är mysigt och trevligt att vara här. Det fungerar väldigt bra med alla som hjälper till och maten är god. Det är trevligt att jobba i köket."

"Bara att vara tillsammans med så många människor med ro och glädje har varit stort – värmen och den väldiga känslan av acceptens och tillförsikt."

"Jag älskar det sociala här, friden som är här och gemenskapen med alla. Qigongen är min andra familj och det känns väldigt bra. Tack så mycket!"

"Jag känner att jag har som en stark familj här i Skandinavien, en familj som jag älskar väldigt mycket."

"Jag har haft med mig min 4 månaders son och jag har vaggat honom när han inte kunnat sova och då tänkte jag på qifältet. qifältet är som en förälder som håller om en, som man kan lita på totalt och som ger allt gott. Det gjorde att jag fick ny känsla av trygghet inuti och att jag inte behövde prestera utan bara slappna av. Jag fick en annan känsla av qi när jag gjorde det."

"Det är så fantastiskt att höra era historier, jag vill tacka er för det. För mig har det varit en underbar och fantastisk sommarkurs fylld med glädje och hopp, förtroende. Jag har aldrig upplevt något så fint. Jag har kämpat i många år med armar, ben och höfter, och det är borta nu, allt är bra. Jag känner mig euforisk."

"Det här är min första sommarkurs, jag känner mig mycket gladare, lugnare, mera alert. Jag kommer att sakna värmen och kärleken från alla här. Tack för dom här nio dagarna."

"Det här är min första kurs, jag känner mig smidig som en panter, lugnare, gladare, jag kan stå mera på egen hand. Det har varit fantastiskt att höra alla dessa historier. Det som gör att jag vill komma tillbaka är gemenskapen man känner här. Så mycket vänlighet och kärlek, och kunskap som herr Su har, så fantastiskt att lyssna på honom."

Förbättrade relationer

"Jag har varit på ganska många sommarkurser och jag tycker det är en fantastisk helrenovering för kropp och själ. Under våren går jag alltid och känner att snart så är det dags. Då lugnar jag ner mig och tar tag i saker. Jag har med mig min dotter och min mamma är här också. Det känns som ett otroligt forum att vara tillsammans på. Den här kursen handlar mycket om relationer och hur jag är med min dotter. Vi får chans att vara tillsammans väldigt mycket, som jag tycker är super bra."

Neurologisk skada nästan helt bra

"Jag mådde väldigt bra när jag kom hit och jag mår bättre nu. Jag har ju i grunden en neurologisk skada från 2002 så när jag kom hit 2004 första gången på sommarkurs så kom jag med rullator, så det har hänt ganska mycket sedan dess. Jag har ju fortfarande kvar lite motoriska nedsättningar. Jag är lite långsam i kroppen. Det går bra att gå och göra vardagsgrejor men spela fotboll eller sporta är lite svårt. Jag märkte den här kursen att det har släppt. Jag känner mig snabbare i kroppen och den reagerar bättre. Det är lite så att om jag försöker springa så är det som att jag har en väska bakom mig. Det är inte riktigt att man får till flytet. Men jag känner att det är på väg, att jag är på väg att släppa den där väskan. Jag känner att kroppen svarar som den gjorde tidigare, även när man vill göra något mer. Jag är jätteglad över det. Sedan har jag haft med mig min dotter för andra året i rad och jag tycker det är jättemysigt att jag och min dotter får göra något för oss själva. Vanligtvis är hon väldigt mammig. Tack så mycket!"

Grupp bild kurs 1 2012

Förbättrad andning

"Igår när vi började med Dun Qiang kände jag att den var väldigt bra. Den öppnade på något sätt mitt bröst så att jag fick mycket mera utrymme i lungorna att andas. Jag känner att den blir en verkligt bra övning för mig."

Axlar och revben lossnade

"Fysiskt händer det otroligt mycket. Efter två dagar så försvann den där djupa rynkan mellan ögonbrynen. Den var bara borta! Axlarna lossnade och började åka bakåt, neråt och utåt och då släppte revbenen och åkte ner. Revbenen som har varit helt missformade, de ser plötsligt perfekta ut."

Avslappnad käke

"Jag har känt mig annorlunda i tänderna. Jag brukar till och från gnissla tänder väldigt mycket. Det känns annorlunda när jag biter ihop, så jag kanske har slappnat av i käken på något sätt. Nu har jag den här behagliga mjukheten i hela kroppen och det känns som om jag har fått ett nytt skinn på hela kroppen. Jag är mjuk liksom. Det är väl cirkulationen som sätter igång på något sätt."

Övervann scenskräck

"Sången, älskar jag så mycket. Jag uppträdde i ungdomen och hade inga problem då, men nu på äldre dar får jag sådan scenskräck att jag bara skakar och glömmer allting. Men med den här kärleksfulla omgivningen så kunde jag sjunga utan att tappa bort mig själv totalt och det är jag så tacksam för. Nu känner jag att nu pratar jag inför vänner så jag är inte nervös. Det är underbart. En sådan här stor samling kärleksfulla människor, det trodde jag aldrig att jag skulle uppleva. Det har lärt mig se människor på ett annat sätt. Jag ser en individ framför mig, en vänligt sinnad individ, nu när jag ser på er allihopa. Jag bedömer inte människan så som man vanligtvis gör: ålder, utseende, ja vad som helst. Utan jag tycker jag har förändrat min syn på människor och det är glädjande. Jag ångrar inte att jag kom hit. Det var det bästa jag har gjort näst efter barnen."

Varbildning försvann

"Jag har haft jättemycket huvudvärkar de senaste 15 åren, men nu under kursen så började det sticka här i huvudet. Det har alltid varit ömt, och jag har trott att det har varit någon varbildning eller någonting, som skapar min huvudvärk. Men nu är den borta. Någonting har hänt. Det hoppas jag att minskar min huvudvärk ytterligare."

Lägre puls

"Jag springer på lunchen och jag har en pulsmätare som jag använder eftersom jag förbereder mig inför maraton. Min vilopuls är normalt ganska låg, eftersom jag sportar så mycket. Den är 49, det testade jag innan jag kom hit. Men nu en gång på lunchen gick pulsen ner ordentligt, så att den var under min vilopuls fastän jag sprang. Den gick till och med ner till 39. Jag fortsatte springa och tänkte att jag följer med vad som händer. När jag tittade igen var pulsen 29."

Bättre balans

"Det här är min första sommarkurs. Jag har haft väldigt mycket problem med balansen och jag har märkt här nu hur bra jag har kunnat stå med en stol bredvid som tröst. Men jag har inte behövt använda den. Det har varit väldigt fint."

Matallergier försvann

"Jag kom hit i fjol med otroligt många matallergier. Jag hade en väldigt komplicerad kost. Under hösten insåg jag att allt är bara bra. Det var helt onödigt för mig att ta hänsyn till min kost. Jag kunde äta det mesta. Och det har hänt tack vara qigongen och det att jag slutade röka samtidigt. Den kombinationen har varit guld värd för mig hälsomässigt."

Känslolös fot vaknade till liv efter 40 år

"Jag har en fot som inte har fungerat på över 40. Efter en skada har jag ingen känsel i foten. Den har börjat komma till liv, den har vaknat. Det är bara upp till mig att träna upp muskler i den, så kommer jag att få balans i kroppen. Jag kommer att få en extra fot! Jag har två fötter! Det är helt otroligt. Det har jag inte tänkt på hur viktigt det är för mig. Jag har försökt bagatellisera det. Nu har kroppen bestämt att den ska jobba på det problemet utan att mitt huvud förstod hur viktigt det var. Det är fantastiskt!"

Menisk föll på plats igen

"Efter en olycka i vinter när jag föll förfärligt på knäna har menisker och allt varit fel. De har inte varit på plats. Jag har inte kunnat böja knät. Jag har inte kunnat träna. Ingenting. Men plötsligt på en qireglering var de i form igen. Jag vet inte om meniskerna ramlar ur led igen, men här kan jag hoppa upp över bänken."

Lär sig tänka positivt

"På det mentala planet mår jag jättebra nu. Att få vara i den här positiva atmosfären. Jag har lärt mig att tänka mera positivt. Jag har lagt märke till hur ni alla här, underbara människor, beter er mot varandra och det har jag lärt mig mycket av."

Kan röra armen igen

"Jag fick bilden av en bil som varit på årsservice. Det är så jag känner mig. Jag känner mig rundsmord i både sinne och kropp. Och det är fantastiskt att komma hit en gång om året för det lyfter och bär resten av året så otroligt mycket. Den här sommaren kom jag hit med en blockering i axeln och armen, så jag kunde inte lyfta den armen alls. Men det kan jag nu."

Hantera trauma

"En sak jag vill säga är något jag har lärt mig i mitt arbete som traumaterapeut. Jag lyssnar på många berättelser som jag inte förstår, men min uppgift är att lyssna på kroppsspråket och hur deras kropp har tolkat deras berättelse. Vad jag har märkt är att qigong återkopplar folk med sina berättelser och lyssnar på dem. Om zhineng qigong hade varit allmänt utbrett i England, så hade jag förmodligen blivit arbetslös. När det gäller att hantera trauma från tidigare i livet, har jag inte hittat något som fungerar bättre än qigong."

Ryggont försvann

"Jag hade stora förväntningar på den här kursen för jag hade jätteont i min rygg. Först tänkte jag att jag nog inte vill säga något för jag har bara blivit sämre och sämre. Så jag har än mer ont i min rygg. Men det var ju tur att jag inte skulle börja prata, för nu när jag har suttit här och lyssnat på er så har jag inte ont någonstans mer. Jag har både barn och barnbarn med på kursen och det är fantastiskt. Den lille pojken har inte varit med förut och man var väl lite fundersam hur det skulle gå för honom. Men jag har ju lyssnat på honom när han har pratat i telefonen med bland annat gammalmormor och då sade han att det var jätteroligt att vara här. Och igår säger han till sin mamma att: kan vi inte flytta hit?"

Lugnare än någonsin

"Jag känner mig otroligt tacksam för det här. Det är första gången som jag har upplevt att slippa de här malande tankarna, att slå på mig själv och stress. Jag har aldrig känt mig så här lugn i kroppen. Det har varit helt fantastiskt. Jag är jättetacksam för alla människor jag har mött här och stämningen. Det känns som att jag vågar tro på livet. Jag vill ta hit alla jag känner."

Tennisarm blev bra

Jag har ju läst mycket fysik och är naturvetare i grunden, och qifältet tyckte jag var lite skumt, så jag var lite skeptisk till det från början. Men jag känner ju någonting här i lokalen tillsammans med er andra. En positiv, behaglig stämning. Det kanske är det som är qifältet. Sen har jag faktiskt upplevt en grej själv, en liten bagatell kan man säga. För hela våren så höll jag på och renoverade vår sommarstuga med skruvdragare och det resulterade i att jag fick diagnosen tennisarm av en sjukgymnast som jag besökte i början av juni. Och så fick jag ett träningsprogram på 12 veckor. Jag ska träna för att få styrkan och smidigheten i armen igen. Faktum är att på en qireglering så började det krypa i min arm och jag känner nästan inget av den här tennisarmen nu. Så det är qifältets styrka, troligen."

Smärtor från ischias försvann

"Jag har ischias och haft värk i benen varenda dag i ett års tid. Så då bestämde jag mig att när jag nu ska åka på denna sommarkurs, nu ska jag bli bra. Och jag kom hit och efter första dagen så släppte det i högra benet, så jag känner ingenting mer i det. Men det andra, det höll i sig. Men det blev bättre och gjorde inte ont hela dagen, utan ibland så var det vissa pass som jag inte kände något. Igår kände jag av det lite grann. I morse när jag vaknade sade jag "nu är all värk borta". Det var det första jag sade till mig själv när jag vaknade. Och jag är bra. Jag känner ingenting i benet. Jag känner lite grann så, men inte den här värken. Jag tycker det är underbart och hoppas att det håller i sig."

Nossan 2012

Ny självbild

"Jag har fått en lite annan bild av mig själv. Jag har alltid trott att andra bedömer mig utav vad jag presterar. Jag har aldrig bedömt andra människor, så jag vet inte varför jag har bedömt mig själv på det sättet. Jag kom underfund med att här har jag ju fått vänner som inte vet vad jag presterar och de tycker om mig för den jag är. Det känner jag faktiskt att qigongen har hjälpt mig med."

Öron bättre

"Igår när jag var här och tränade Dun Qiang kände jag något runt mina öron, jag har haft lock i mina öron i tio år och det är svårt att höra. Det är ingenting som stör mig eller något jag tänker på. Jag har också tinnitus, det stör mig inte så mycket heller, jag tänkte att jag måste bara leva med det. Men igår kände jag att någonting håller på att hända. Jag hoppas det, i qigongen finns det mycket hopp."

Mera energi

"Jag mår så mycket bättre av qigong, när jag kom hit hade jag inte mycket energi, nu har jag det, jag känner mig bra."

nflammation borta, ingen medicin

"Det har hänt mycket fysiskt och psykiskt. För tre år sen fick jag en inflammation i min mage och i min rygg. Jag åt mediciner för inflammationen. Jag var sjukskriven i något år. Jag började träna qigong och jag kunde sluta ta medicinen och börja jobba igen."

Skuldror bättre, handskas med svåra situationer med ett lugn

"Jag har blivit starkare och lugnare. Nästan vad som helst kan hända och jag känner mig lugn. Fysiska saker som har hänt är att jag känner att mina båda sidor är lika, mina skuldror jobbar ihop, det känns som kugghjul och det är stort för mig för dom har alltid varit så spända och smärtsamma. Jag känner mig verkligen som en trana när jag tränar armträning. Den viktigaste för mig är att jag känner mig så stabil och har självförtroende. Jag kan handskas med jobbiga situationer med ett lugn, jag är så tacksam för det. Det har förändrat mitt liv."

Akut hjälp efter att ha fallit och slagit knä och armbåge

"En kväll när jag gick till träningssalen föll jag för jag kunde inte se bra i regnet. Jag gjorde illa mitt knä och min armbåge. Jag har aldrig upplevt fysisk smärta så här förr, så det var en ny upplevelse. Det gick fort bort med träningen, så som jag förväntat mig."

Större lugn

"Jag har blivit mera lugn och stabil, det är det viktigaste för mig. Tack för en fin kurs!"

"Jag har fått väldigt fina effekter av qigongen. Jag har blivit av med en inflammation. Den här kursen har jag blivit lugnare. Jag har ett jobb där det är viktigt att jag är lugn. Jag har styva axlar, men allting verkar bli bättre nu. Här känner jag mig jättebra, vi är som en stor familj."

"I mitt liv har jag alltid känt mig instängd, i en låda, begränsad, aldrig kunnat tanka. Jag har känt att jag har ingenting att se fram emot. Det är en riktigt annorlunda upplevelse här, det känns härligt. Något händer också i min rygg. Jag är nyfiken på det här. Jag kommer att fortsätta och se vart det leder mig."

"Detta är också min första kurs. Det har gett mig så mycket, kroppen känns bättre, lugnare, gladare, härlig känsla."

Käke flyttat position i munnen

"Qigong har hjälpt mig mest med den mentala sidan. Jag märker att dom emotionella upp- och nergångarna inte är så stora och dom påverkar mig inte lika mycket mera. Saker är så mycket bättre. Några fysiska saker har också hänt. Min käke har hamnat ur led tre gånger efter att jag gäspat för stort. När jag öppnade ögonen kände jag att området kring käken kändes konstigt. Så jag tror någonting bra hände. Jag märkte också att min käke har ändrat position i munnen. Intressant, tack så mycket."

Hjärt- och njurproblem bättre, knä och fot bra, går utan käpp

"Det har hänt så mycket så jag vet inte var jag ska starta. I början av kursen kände jag att något hände i mitt hjärta, jag har hjärtfel och jag har också fel i mina njurar. Nu kan ja sova på vänster sida utan att få problem med hjärtat och så behöver jag inte gå på toaletten femton gånger varje natt. Jag har en muskelsjukdom och har haft många olyckor med min fot och knä som barn och också senare som vuxen som gjort att jag inte kan gå bra alls. Men igår kände jag att mitt knä var ok igen. Under qiregleringen fick jag mitt i allt en bild i huvudet att jag sprang som jag kunde göra som barn. Jag tränade lite armträning och efter qiregleringen på kvällen kändes foten ok igen. Jag lämnade min käpp på mitt rum och gick utan käpp genom det våta golvet i duschrummet och i mörkret. Det var spännande. Jag gick också igår morse utan min käpp och jag kunde gå lika snabbt utan som med. Jag har mera kontroll i mina händer, jag kan knäppa knappar på min jumper."

Nossebro 2012 regnbåge

Hjälp efter en stroke

"Jag skulle vilja berätta om en stroke som jag hade. Den gick genom hjärtat till hjärnan och påverkade talcentrat. Jag gick på rehabilitering, men det viktigaste var att jag under hela den här perioden aldrig hade några tendenser att bli deprimerad, jag kunde behålla lugnet och jag vet att jag har qigongen att tacka för det. Jag kunde inte kommunicera genom tal eller skrift. Jag gjorde mycket armträning och efter två månader kunde jag tala igen och senare under året kunde jag gå tillbaka och spela i symfoniorkestern jag jobbar med. Jag skulle ha blivit så mycket mera skadad om jag inte tränat qigong före det hände. Jag kunde leva normalt och inte känna mig ensam. Det var så mycket stress runt det också med skilsmässa och flytt. Livet händer och du är alltid testad. Qigong är ett suveränt verktyg."

Smärta i axlar bättre

"Jag har olika orsaker att vara här, smärta i axlarna, jag kunde inte lyfta upp mina händer i början. Jag har ett tufft jobb, det har blivit bättre här. Det är fantastiskt att någonting händer. Jag känner att jag kan få livskraft här. Det känns riktigt bra. Tack."

Knutor i benen bättre

"Jag har problem med min ljumske som förorsaka problem i ryggen och fötterna, så därför är jag här. Jag har knutar i mina muskler hela vägen ner i båda benen. Jag känner skillnaden, knutorna känns bättre. Det har varit fantastiskt. Jag inser att jag har ett verktyg för livet. Jag kan hantera min kropp."

Balans, styrka att välja rätt

Balans, styrka att välja rätt

Undvika kaos

"Jag vill tacka er och European Zhineng Qigong. Jag är väldigt känslosam och jag fick lite träning innan kursen: jag förlorade lite pengar och jag är glad att jag inte skapade kaos, som jag ville göra. Innan var det en hel del om stolthet och att ingen ska sitta på mig. Jag mår bra att jag kunde släppa det."

Smärta i knä försvunnit

"Jag har blivit av med fysiska smärtor i min axel som jag inte kunde använda. Jag har haft en hel del smärta efter en injektion som gick fel. Jag känner att mycket spänningar har släppt och mycket värme. Jag har ett dålig knä och har haft kramp i benet i våras. Under en la qi försvann smärtan."

Problem i mage bättre

"Det här är min första sommarkurs, jag började med qigong i höstas och har värk i kroppen, Fick tips om detta och det har ju blivit bättre och bättre. Mentalt måste jag säga att det har jag fått bäst framgång med, det hade jag inte alls räknat med. Jag har besvär med magen och mår dåligt på olika sätt. Sen i måndags sade jag mig att nu är det bra, nu är det borta och sen dess har det blivit bättre och bättre och det känns skönt."

Resultat på håll

"Jag tänkte berätta om min sambo som är hemma och passar våra barn. Hon har haft en jobbig vecka och varit sjuk och går på penicillin. Hon skulle lägga barnen i fredags och dom ville inte sova och hon fick inte lämna rummet. Hon bestämde sig för att sitta på sängkanten och göra lite la qi som vi brukar göra. Men grejen var att hon satte sig där och tänkte att nu är jag med i qifältet i Nossebro och hon blev direkt lugn och började träna och fick direkt en kraftig känsla av qi och mitt i allt rasslade det till i ryggen och det vaknade saker till liv i ryggen. Jag har fått bak midjan lite grann och bäckenet vreds, så när jag skulle gå till matsalen så gick jag som på moln. Det är som att lära sig gå på nytt."

Hjälp genom cancerbehandling

"Det här är min första sommarkurs. Jag har tränat från och till och nu har jag lite otur att jag har fått två olika cancer i kroppen och gått igenom 12 olika operationer, cytostatika och strålning och jag har efter omständigheterna mått riktigt bra och jag tror att det har att göra med qigongen. Nu får jag en medicin som ger väldigt svåra biverkningar med febertoppar på 40 grader, kroppsvärk, depression och jag slutade läsa sen när det stod att flera självmordsförsök har gjorts. Men jag är så himmelens tacksam för dom enda biverkningarna jag har är muntorrhet och trötthet. Annars ingenting, jag är jätteglad. Dom första dagarna här var jag trött men jag har nu fått energi och jag har inte varit så här pigg på väldigt väldigt lång tid. Jag har också bestämt att nu håller kroppen på att bli frisk! Medicinen jag äter botar inte, bara fördröjer, men genom qigongen så tänker jag att jag ska bli helt frisk, nu är alla vävnader i kroppen friska. Tack."

Läkt en dålig axel, gamla ryggproblem bättre, hjälp i sorgearbetet

"Jag har gjort qigong i tio månader. Jag har läkt en dålig axel med qigong och mina gamla ryggproblem är också nästan borta. Jag går igenom en sorgeprocess och det känns bra att jag kan balansera det. Qigong hjälper en hel del."

Bättre immunförsvar

"Jag har haft infektioner och virus hela mitt liv, jag fick alla bakterier och åt mycket antibiotika. Jag har fått så goda resultat att jag inte får infektioner längre och om jag får dom är dom milda."

Minskad smärta trots fibromyalgi

"Jag sökte mig hit för att jag har mycket värk. Jag har fått diagnosen fibromyalgi men jag vill inte acceptera den. Jag ska bli av med det och jag tror att qigongen är rätt metod. Man får både mjuka rörelser och den mentala biten– som jag tror är den viktigaste. Under denna vecka har jag varken tagit värktabletter eller sömntabletter. Jag har sovit dåligt i flera år. En natt somnade jag efter kvällspasset och vaknade klockan fem. Då hade jag inte vaknat en enda gång trots att vi är så många på rummet och så mycket ljud. Det var en otrolig upplevelse att ha sovit en hel natt. Jag som brukar vakna jätteofta hade inte hört någonting.

Jag har blivit av med mycket av värken. Det känns som att kroppen öppnat sig. Det känns som om jag är 12 år igen och vill hjula.

Jag har haft jättemycket värk i tumgreppet men det har släppt. Synd att jag inte kunde stanna här nio dagar till för då hade jag kanske blivit frisk. För det har jag bestämt att jag ska bli."

MS-patient fick bättre balans

"Jag började träna för att jag har ms. 2008 började jag ordentligt och sedan dess har jag gått sommarkurserna. Detta år har jag varit så lugn. Det har varit så skönt! Jag har nästan kunnat njuta av både armträning och la qi och stått upp dessutom. Jag har haft väldig många smärtsamma reaktioner tidigare år men i år har det varit så skönt. Det är min första kurs utan rullstol och stavar. Innan kunde jag inte hålla balansen och gå om det var mörkt men jag gick in på rummet en sen kväll och la mig. Ja just ja, tänkte jag, undrar hur länge jag har kunnat göra det."

Klump försvann

"Jag har haft en stressklump på ryggen men jag märkte att den hade försvunnit när vi gjorde lyft upp qi. Axlarna har blivit mycket mer avslappnade och jag bär väskan mycket längre ner än jag brukar."

Bättre syn

"Jag trodde att jag hade linser i för jag kunde läsa på mobilen på långt avstånd. Men så märkte jag att jag hade tagit ut dem. Men jag märker att jag ser bättre och jag kan läsa utan varken linser eller glasögon."

Nossebro 2012 regnbåge

Tinnitus försvann

"Jag har tränat länge och fått bra resultat på flera sätt. Bland annat har jag blivit av med tinnitus. Jag stod och tränade och så kände jag hur det pulserade i huvudet och det försvann."

Tillfrisknade från struma

"År 2001 fick jag diagnosen struma. Det resulterade i att jag tränade jättemycket. Jag tar aldrig medicin. Jag vägrar. Eftersom jag hade Zhineng Qigong så tränade jag jättemycket och gick alla kurser. Jag vet inte när jag blev frisk men det är jag. Det är så lätt att glömma hur det är att vara sjuk och hur jobbigt det var."

Yngre och yngre

"Det här är min första sommarkurs. Det har hänt många bra saker. Det bästa är nog att känslan jag haft att jag börjar bli gammal har vänt och jag känner mig yngre. Det är jätteskönt."

Färre astmasymtom och bättre minne

"När jag kom hit för många år sedan gick jag med käppar och hade mycket problem efter en trafikolycka. Jag hade också problem med astma. Över tiden har min hälsa blivit bättre. Jag kan vara med pälsdjur igen. Mitt minne har förbättrats trots att läkarna sa att det inte skulle gå."

Bättre smaksinne

"Jag har fått tillbaka smaksinnet. Allt är så jättegott. Jag köpte korv och den var så god att jag gick tillbaka och frågade vad som var i den. Men det var bara en vanlig korv."

Lugnare och gladare

"Jag har ett jobb som varit väldigt stressigt och påfrestande det senaste halvåret. Det har gjort att jag känt mig dränerad på energi. Jag orkade inte ens le. Så jag såg verkligen fram emot sommarkursen för att fylla på med energi. Redan första kvällen så gick mungiporna upp. Nu känner jag mig lugn och kraftfull."

Rakare rygg

"En påtaglig sak, jag har suttit och hängt över ett skrivbord hela mitt 35-åriga yrkesliv. Min rygg har blivit rundare och rundare och jag har fått den berömda nacken. Jag har försökt räta på ryggen men det har inte gått. Men nu går det. Jag kan räta på ryggraden efter den här kursen."

Nacksmärtor försvann

"När jag började hade jag stora problem med min nacke, jag jobbar med datorer. Det gjorde jätteont och jag kunde inte sitta i en bil utan att det gjorde ont. Men det har försvunnit under de åren som jag tränat. År för år känner jag mig starkare och starkare. En annan sak; jag är nästan aldrig sjuk. Om jag känner att det börjar komma något så tränar jag lite och sen är det borta. Det kommer aldrig igång."

Andas bättre

"Jag blev jättesjuk i lungorna för några år sedan. Under kursen har jag haft reaktioner i lungorna och nu andas jag bättre än jag någonsin gjort. Det är inte helt bra med det är jättemycket bättre."

Lärare:

Su Dongyue