LUQ 2 Åbo [2012-05-26]

Vårens sista kurs i Finland var en kurs i Lyft upp qi 2. Som vanligt var kursen välbesökt med deltagare från när och fjärran. Den mest långväga deltagaren kom ända från Kina. Stämningen på kursen var varm och hjärtlig. Deltagarna kände sig varmt välkomna och flera uttryckte en tacksamhet över att få träffa qigongvänner, både nya och gamla sådana.

Träningen var effektiv och deltagarna tyckte att det nya vi lärde oss på kursen berikade deras träning. Många kände goda resultat av träningen redan under kursen. En kvinna kontaktade oss och berättade om sitt fantastiska tillfrisknande några dagar efter kursen. Hennes högra arm, som hon inte kunde lyfta alls under kursen, blev helt bra. Läs mera om hennes tillfrisknande i hennes personliga berättelse.

Nedan kan du läsa ett axplock bland kursdeltagarnas kommentarer om kursen.

Kände mig helt frisk

"Jag har haft svårt att stiga upp från stolen, men efter shenxin-grundkursen, för två veckor sedan, har det gått bättre. Idag har jag känt kroppen för första gången på flera år. Efter en spårvagnsolycka har jag varit extra känslig, men det har blivit bättre. Till exempel sov jag extra gott på natten till söndag. Kände mig en stund helt frisk, visste inte vad som var vad i kroppen och hur det brukar vara. Det var en underlig känsla. Tack till alla. Den här kursen är första gången jag farit till främmande människor, utan assistent och utan att jag kontrollerat allt praktiskt på förhand. Det är precis så som jag gjorde förr. Jag ser fram emot till sommarkursen."

Mera energi

"Det har varit en jättefin och skön kurs. Jag väntande på den, för jag har haft en stressig vår med bland annat flyttning. På lördag kväll kände jag hur energin kom tillbaka. Jag har fått mycket ut av föreläsningarna."

Ett större lugn

"Det som betytt mest för mig med qigong, är ett lugn jag fått och att jag inte stressar. Jag har en lugn inställning till jobbet. Jag har det här veckoslutet samlat kraft för krävande arbetsuppgifter."

abo luq2 120527

"Jag är zhineng-qigong-svenskspråkig. Jag tänker inte orden på mitt modersmål. Jag är inte ens helt säker på vad de betyder på finska, men jag förstår ändå. Jag behöver lugn. Jag har fått mycket ut av den här kursen, så jag får nog mera lugn. Jag har lärt mig svenska; jag har lärt mig att saker ordnar sig bara man är tålmodig; jag har fått många verktyg för när jag åker tillbaka till Kina. Det är ganska hektiskt där, trots att zhineng qigong kommer därifrån."

"I mars gick jag min första kurs. Den här kursen har varit lättare. Jag var mycket lugn när jag åkte hem på lördag kväll."

"Jag kommer inte att kunna åka på sommarkurs i sommar. Den här kursen är ett substitut. Det har varit en bra kurs, bra träning. Jag känner att jag har kunnat lämna alla tankar och vara i träningen."

Fått hjälp efter bilolyckor med både ryggbesvär och panikanfall

"Jag är finskspråkig, men lärt mig qigongsvenska. Jag har tränat flera år och fått både fysisk och psykisk hjälp. Jag har haft problem med ryggen och varit med om två bilolyckor. Jag har också haft panikstörning, men har inte haft panikanfall på länge. Jag vet att qigong ger lugn. Det har varit en fin kurs med mycket qi. Jag väntar på sommarkursen."

Mjukare och mindre orolig

"Jag går på kurs så mycket jag kan, för att hålla motivationen uppe för att träna hemma. Jag har tränat i sju år. Jag har märkt vardagssaker med qigong; jag är mjukare, lugnare och oroar mig inte mer."

Mera effekt i rörelserna

"Jag tycker att kursen gett mig mycket. Jag har fått mera effekt i rörelserna."

Bra stämning på kurserna

"Det jag särskilt uppskattar med kurserna är känslan av gemenskap. Man träffar gamla bekanta. Det känns varmt och välkomnande. Det känns bra att komma på kurs, man behöver inte spänna sig för det eller känna sig nervös."

"Det här är min femte kurs i Finland. Det är speciellt att komma på kurs någon annanstans. Skönt att klippa banden till vardagen. Det blir som en semester. När man jobbar så mycket som jag har gjort så går den analytiska hjärnhalvan på helvarv hela tiden. Nu börjar jag komma till ett normaltillstånd. Det är skönt att umgås med sina qigongkompisar. Jag skrattar oftare med er."

Starkare självförtroende

"Lugnet är det stora som jag har fått av träningen. Jag visste att jag skulle kunna stärka självförtroendet inför förlossningen genom att komma på kurs."

Bättre livskvalitet

"Det har varit en jätteskön kurs. Starkt qifält. Jag tycker att jag har känt av det, det har gett mig lugn. Qigongen har gett mig jättemycket. Jag är lugnare, inte stressad och sover bättre. Sådant som ger livskvalitet."

"Det här var en jättefin kurs. tack! Jag har ett par jätteprojekt som jag håller på med. Jag har ställt in mig på att jag ska ta mig igenom det. Jag känner att jag får stöd av det här. Qifältets energi och lugn är en fin kombination och jag känner att jag går härifrån som en lycklig zombie, som en duglig människa. Varför ska man stressa med livsberättigande. Vi är alla del av det här. Tack allihopa, jag har njutit."

Har fått tillförsikt

"Jag är väldigt nöjd. Det här är igen den bästa kursen någonsin. Jag är väldigt tacksam för sommarkursen. Den hjälpte mig klara av sådant som jag behövde göra. Jag har fått en tillförsikt. Det går fastän saker känns hopplösa. Och det är tack vare qigong."

Lindrar muskelvärk

"Jag tar cortison och försöker minska mängden. Det har bieffekten att jag får muskelvärk. Qigongen hjälper mig känna mig bättre. Istället för en sjuk 90-åring känner jag mig som en sjuk 70-åring. De hemma märker att jag mår bättre. På finska finns ett uttryck för när man är lite vilsen, som heter "pallo hukassa" [bollen borttappad] och så har det varit med La Qi. Jag har haft bollen lite borttappad. Men nu går det framåt. Den är inte så borttappad längre. Fint att vi får lyssna och lära av föreläsningarna. Korrigeringar är alltid bra."

Bra kurs, givande föreläsningar

"Bra kurs. Bra träning."

"Jag har haft mycoplasma hela våren. Jag hoppas att kursen har gett något som kör ut det. Jag var lite orolig för kursen, men tacksam för pratet om lugnet i vardagen."

"Qigong är viktigt för mig. Den har gett mig mycket hjälp. Nuförtiden är min rygg symtomfri. Jag är lugnare och gladare."

"Det här var en bra kurs. Jag hade kunnat fortsätta flera dagar."

Lärare:

Lars Hagner