Shenxin Qigong Helsingfors [2012-05-12]

Morsdagshelgen firades i qigongens tecken där glada deltagare samlades på Brändö gymnasium för att lära sig Shenxin qigong som vartannat år hålls i huvudstaden Helsingfors. Vi hade en mor och dotter på kursen, men även en blivande moder i åttonde månaden. Deltagarna berättade om många förbättringar: akut hjälp med brännblåsor, en seg axelskada som blivit bra, bättre sömn, fotvalv som sjunkit ner. Stämningen på kursen var lika varm som vårsolen på Brändö. Som en deltagare sa: folk blir så glada och balanserade, skiner som solen allihopa!

Ur deltagarnas kommentarer:

Axel-, ryggproblem och ischias bättre

"Det här var en underbar kurs, tack. Jag började träna förra året i september, jag hade problem med min högra axel, efter några månader försvann smärtan. Jag hade svår ischias i början av året, det är också mycket bättre, nästan försvunnit."

"Jag tycker om den här metoden. Jag tränar varje morgon och kväll. Qigong har hjälpt mig mycket, fysiskt och mentalt. Jag har haft ryggproblem, jag kunde inte sitta, jag var sjukskriven. Nu mår jag mycket bättre, massor bättre!"

"Det här var något helt nytt för mig, har aldrig hört om qigong tidigare, det öppnar en helt ny värld. Jag var stel i axeln när jag kom, det har lättat under helgen."

"Jag har varit på kommande på kurs i många år. Det känns i axlarna att jag behöver det här."

Brännblåsor försvann

"Jag tycker om att träna Shenxin, det ger så mycket att träna tillsammans i familjen. En ny grej har hänt. Jag spillde te över min handled när jag var på tåget hem efter en arbetsresa. Det hann bli riktigt knallrött med blåsor, men när jag kom till Åbo var jag på kvällsträningen i två timmar och efter träningen var det röda och blåsorna helt borta!"

Träna inför maraton

"Det här var min första Shenxin. Jag har en axelskada som har blivit bra av qigongträningen. I sommar ska jag satsa på att springa maraton, jag är säker på att qigongen kommer att hjälpa mig att lyckas med det."

Bättre sömn, muskler växer tillbaka, fotvalv sjunkit ner

"Det är en vitaminspruta med kurser, jag har haft tuffa två veckor nu. Jag hade ont i magen igår och var mör, men jag kände mig ok ändå. Jag var efter kursdagen på en lång konsert, utan mat, det skulle jag inte ha klarat för bara ett år sen. Jag sover jättemycket bättre. Jag har i 15 år sovit med piller, värktabletter, örter och öronproppar i närheten. Men jag behöver dom inte längre. Jag har en muskelsjukdom och musklerna har börjat växa tillbaka i rygg, armar, ben. Jag har kontakt i och ur, men numera är det mera i. Jag är mentalt mycket lugnare, stadigare. En sak till har hänt under veckoslutet, mitt fotvalv som är ovanligt högt har sjunkit ner, märkte det idag då jag satte på ett par skor med dragked på morgonen som varit otroligt spända. Fötterna känns mycket mjukare."

Helsingfors SXQ 120513

"Det har varit en jättefin kurs, jag har märkt detaljer som jag har fått hjälp med rättning. När jag är rastlös är det skönt att träna Shenxin. Jag tränar för att jag mår så mycket bättre, jag behöver inte mera så mycket sömn, ger väldigt mycket."

Livsglädje, hjälp i läkningsprocess efter operation

"Det var ryggen som gjorde att jag började. Idag i knäböjen har jag kommit ända ner, det var roligt, det har jag inte gjort förut. Jag har mycket mera livsglädje tack vare qigong, jag har nya utmaningar framför mig. Jag opererades för fyra veckor sen och qigongen har hjälpt i läkningsprocessen. Jag får mental hjälp av qigongen."

Flunsa bättre, piggare

"Jag hade en jättejobbig mars och april månader, men sen fick jag in träningen varje dag och det hjälpte jättemycket. När jag tränat på kvällen är jag pigg och utvilad på morgonen. Jag har haft känningar till flunsa, men det gick bort under helgen."

"Jag har tränat i tre år och är motiverad när jag har krämpor. Jag är på mammaledigt nu i fem veckor, snart kommen babyn. Jag har värk i axeln och det ger mig en push att träna. Qigong ger mig väldigt mycket, kan inte specificera det exakt, men jag känner mig alltid piggare och kryare när jag tränar."

Mentalt bättre, gladare

"Jag lär mig något nytt varje gång jag går på kurs, så varje gång gör jag framsteg. Qigongen hjälper mig fysiskt och mentalt, jag känner skillnad om jag inte tränar."

"Jag rekommenderar Sommarkursen, folk blir så glada och balanserade, skiner som solen allihopa. Samma gäller för höstkursen i Finland. Jag tränar huvudsakligen Shenxin, men glömmer nog inte heller bort Lyft upp qi. Det är roligt att komma hit och bli rättad. Tack för en fin kurs!"

"Det har varit en stark kurs, tack!"

Lärare:

Camilla Heidenberg