Lyft upp Qi Åbo [2012-03-17]

Ett gäng glada och inspirerade kursdeltagare som samlades i Åbo Akademis lokaler i mitten av mars för att lära sig lyft upp qi. Vårt samarbete med Åbo Akademi är rätt så nytt, men vår verksamhet i Åbo har pågått i över ett decennium. Det märks framför allt på att många av kursdeltagarna har tränat qigong en längre tid, och kan dela med sig av sina erfarenheter ur ett lite längre perspektiv. Nybörjarna på kursen får på så sätt inte bara bra hjälp med rörelserna, utan också inspiration och motivation att komma igång med sin träning. Nedan hittar du ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer.

PIgg och glad

"Att träna qigong håller mina förkylningar borta. Nytt är att jag numera stiger upp halv fyra varje morgon för att träna. När min dotter vaknar är jag pigg och glad. Hon brukar kalla mig för en 'hurtig gräshoppa!'"

Inte ont i ryggen längre

"Jag har haft stor hjälp av qigong med att hantera min dåliga rygg. Innan jag började träna var jag hemskt dålig. Tappade jag någonting i golvet kunde jag inte ta upp det. På tre år klarade jag inte av att åka buss mellan Åbo och Helsingfors. Numera är det inget problem. Jag har till och med skottat snö i vinter."

Bättre balans och mjukare kropp

"Qigongen har gett mig bättre balans och har gjort mig mjukare i kroppen. Tack vare träningen kan jag stå böjd som en fällkniv och torka golvet bakom spisen. Och ta på mig skorna. I början hade jag svårt med långsamheten i rörelserna, men numera tycker jag det bara är skönt. Jag har fått bättre tålamod. Blir inte lika lätt irriterad."

Åbo LUQ 120317

Migränen borta

"Jag började för ett och ett halvt år sen. Då hade jag jättemycket problem med migrän. Efter vinterkursen har jag varit helt migränfri."

Inspiration att träna

"Min livskvalitet har förbättrats mycket sen jag började träna qigong. Livet har blivit lättare och småkrämpor har försvunnit. Jag tränar varje morgon och kväll."

"Jag tror nog på det här. Jag tänker fortsätta träna varje dag i åtminstone två månader."

Träningen ger styrka

"Jag började träna ett år innan jag skulle gå i pension. Qigongen hjälpte mig att klara av den stress pensioneringen innebar. Jag hade också råkat ut för en cykelolycka, skadat armen, och läkarna sade att jag skulle ha värk resten av livet. Efter några år med qigong var värken borta. I fjol vintras halkade jag och skadade andra armen. Den gick inte att lyfta och jag fick starka mediciner. Jag gick ändå på träning. I slutet av maj kunde jag lyfta armen igen. Jag skötte en nittioårig väninna som dog i somras. Det var tungt och krävande, också efteråt, eftersom hon saknade nära anhöriga. Det var qigongen som fick mig att orka. Mina qigongvänner "tvingade" mig att gå sommarkurs. Det gav mig en fantastisk styrka. Jag är oerhört tacksam för allt, speciellt för sommarkursen. Jag tänker gå sommarkurs också i år."

Rörligare och mindre sned

"Det har varit jätteskönt att vara här idag. Det har funnits mycket att justera i rörelserna. Jag var väldigt sned när jag började träna. Numera är jag bara lite sned, och mycket rörligare. Om jag tränar en timme på morgonen vet jag att dagen löper bättre."

Lärare:

Jeanette Heidenberg